4 Mayıs 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MECLİS'TE İSTİHDAM HAFTASI: TBMM GECE MESAİSİ YAPACAK

-Yoğun bir haftaya daha hazırlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi, hafta boyunca gece mesaisi yapacak. Geçen hafta Meclis Genel Kurulu'nda alınan karar gereği TBMM Genel Kurulu 9 Mayıs Cuma günü da açık olacak.

-Turizm Teşvik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının görüşmelerine devam edecek olan Meclis'in en önemli gündem maddesi ise geçen hafta Cuma günü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilen İstihdam paketi olacak. Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta ayrıca TRT Kanunu ile Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik yapan tasarının da gündeme gelmesi bekleniyor.

-VEKİLLERİN 88 YILDA MİLLETİ TEMSİL MALİYETİ: 17 MİLYON 578 BİN 825 ADET REŞAT ALTINI

-Yapılan bir araştırma, Meclis'te bugüne kadar 15 bine yakın milletvekilinin görev yaptığını, 1920 yılından bu yana da milletvekillerine milleti temsil karşılığında toplam 17 milyon 578 bin 825 adet Reşat Altını değerinde 4 milyar 738 milyon YTL ödendiğini ortaya koydu. Reşat Altınlarının ağırlığı ise yaklaşık 54.5 tonu buldu.

-1920 yılında bir milletvekili maaşı ile ayda 17 Reşat Altını alınabilirken 2007 yılında bu miktar, 39 Reşat Altınına çıktı. Maaşları altına endekslendiğinde en şanslı milletvekillerinin ise 1999 ve 2000 yıllarında görev yapanlar olduğu ortaya çıktı. 1999 yılında milletvekillerinin bir aylık maaşıyla yaklaşık 60 Reşat Altını alınabiliyordu.

-Milletvekili maaşı ile kişi başına gelir karşılaştırması yapıldığında ise 1923 yılından bu yana hiçbir dönemde vatandaşın vekilini yakalayamadığı ortaya çıktı. Yıllık bazda yapılan karşılaştırmaya göre, 1923 yılında bir milletvekili maaşıyla yılda 250 Reşat Altını alabilirken kişi başına düşen gelir ancak 8 Reşat Altını ediyordu. Aradan geçen yıllar da vekille vatandaş arasındaki farkı kapatamadı.

-DEMİREL'DEN UYARI: GERGİNLİK DEVAM EDERSE İKTİDAR BOŞLUĞU ARTAR, İKTİDAR DA BOŞLUK KALDIRMAZ

-9'ncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, yönetmeyen, yönetemeyen iktidarların boşluk meydana getirdiğini belirterek ?Bu boşluk bugün vardır demek istemiyorum ama Türkiye'nin yönetilmediği kesin? dedi. Türkiye'nin daha fazla gerginliği kaldıramayacağı uyarısında bulunan Demirel, ?gerginlik devam ederse iktidar boşluğu daha da artar, iktidar da boşluk kaldırmaz? diye konuştu.

-Demirel, AKP hakkındaki kapatma davasıyla ilgili tartışmaların, kapatma talebinin Anayasa Mahkemesi'nde sonuçlanmadan bitmeyeceğini belirterek, ?Türkiye'de ne olursa olsun ister şu şekilde ister bu şekilde karar verilsin, Türkiye nereye gidiyor diye bir endişeye gerek yok. Türkiye selamete gider? dedi.

-SANAYİ BAKANLIĞI 2007'DE 731 BİN 722 ÜRÜNÜN ETİKETİNİ DENETLEDİ

-Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü, Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanun gereği, 2007 yılında, 26 bin 953 firmanın 731 bin 722 ürününün fiyat etiketini denetledi. Denetimler sonucu 693 bin 696 YTL para cezası uyguladı.

-DIŞ TİCARETTE ZOR DENGE

-Türkiye, 133.9 milyar dolarlık ara malı (hammadde) ithalatı yaptığı Mart sonu itibariyle son bir yılda toplam 117.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirebildi.

-Son yıllarda üretimin neredeyse tamamen ithal girdiye bağlanması sonucu Türkiye'nin bir yıldaki ihracatı aynı dönemdeki hammadde ithalatının ancak yüzde 87.5'ini karşılayabildi. Diğer bir deyişle Türkiye'nin 100 dolarlık ihracat yapabilmek için 114 dolarlık ara malı ithal etmesi gerekti.

-Toplam ihracat; tüketim ve yatırım mallarıyla birlikte 184 milyar dolara ulaşan toplam ithalatın ise ancak yüzde 63.7'sini karşıladı.

-8 MİLYAR DOLARLIK NÜKLEER SANTRAL İÇİN YERLİ VE YABANCI BANKALAR KREDİ YARIŞINA GİRDİ

-Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santral için yerli ve yabancı bankaların Enerji Bakanlığı ile temasa geçtiği öğrenildi. ABD, İngiltere ve İsrail'den finans kuruluşları Bakanlık'tan ihale ile ilgili bilgi alırken, Halkbank ve Vakıfbank'a kredi taleplerinin geldiği bildirildi. İhale için 4 yabancı şirket şartname alırken, Çalık, Zorlu, Sabancı ve Enka'nın da temaslarda bulunduğu belirtildi.

-IMF ÇALIŞMASI: ORTA DOĞU VE ORTA ASYA'DA BÜTÇE DIŞINA ÇIKMA EĞİLİMİ VAR

-IMF uzmanları tarafından hazırlanan bir raporda Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinde bütçe dışında faaliyet gösteren kamu girişimlerinin durumu analiz edildi.

-Bir çok ülkede belediyeler, kamu teşebbüsleri gibi alt kamu sektörlerinde finansal durumun merkezi hükümetin denetim eksikliği dolayısıyla ?izlenmediği? belirtilen raporda, bunun sadece gelişmiş ülkeler için normal olabileceği belirtildi. Raporda ?Buradaki mali problemlerin raporlanması, ekonominin diğer alanlarında kamuoyu ve politika üretenlerin bu konular hakkındaki farkındalıklarını yükseltebilir ve bu sektörler üzerinde daha fazla kontrol sağlanması çabalarını destekler? denildi.

-GARANTİ SERMAYESİNİ 4.2 MİLYAR YTL'YE ÇIKARIYOR

-Sermayesini tamamı bedelli olmak üzere yüzde 100 artırımla 2.1 milyar YTL'den 4.2 milyara çıkaracak olan Garanti Bankası, bunun için SPK'ya gerekli başvuruyu geçen hafta yaptı.

-Koç Holding 2619 milyon, Park Elektrik 72 milyon, Eczacıbaşı Yatırım Holding 15 milyon YTL bedelsiz sermaye artırımı, C Faktoring ise 20 milyon YTL tutarında tahvil ihraç etmek için başvuruda bulundu.

-ASKERLİKTE YENİ DÖNEM BAŞLADI

-TSK'nın aldığı ve ay başında yürürlüğe giren kararla artık yedek subaylar komando yapılmayacak. Terörle mücadelede sürekliliği sağlamak için uygulamaya konan karar gereği yıl sonundan itibaren erbaş ve erler de komando olmayacak.

-Yeni düzenlemeyle, komandoların yaklaşık yüzde 40'ı subay, astsubay ve uzman erbaşlardan, kalan yüzde 60'lık bölümü de gönüllülük esasına dayalı olarak profesyonellerden oluşacak.

-SİVİL HEKİM 10 BİN, ASKERİ HEKİM 2 BİN YTL ALACAK

-Sağlık Bakanlığı'nın hazırlayıp yasalaşması için Başbakanlığa sevk ettiği ?tam gün yasası'na askeri hekimler dahil edilmedi. Askeri hekimlerin maaşında önemli bir artışa neden olması beklenen ?tam gün yasası'na dahil edilmeyen askeri hekimlerin, sivilde görev yapan meslektaşlarıyla aralarında önemli bir ücret farkı olacak.

-Askeri hastanede görev yapan bir uzman hekimin aldığı maaş yaklaşık 2 bin YTL, sivilde görev yapan uzman bir hekim ise tam gün yasası sayesinde yaklaşık 10 bin YTL maaş alacak.

-EĞİTİMCİLERDEN SINIF GEÇMEYİ KOLAYLAŞTIRACAK DÜZENLEMEYE TEPKİ

-Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınıf geçme yönetmeliğinde yapacağı değişikliğe eğitimcilerden büyük tepki geldi. Eğitim sendikaları, söz konunu değişikliğin öğretmenin sınıf geçmedeki rolünü sıfıra indirdiğine işaret ederken, öğretmenle öğrenci arasındaki ilişkiyi bozacağını belirttiler.

-Sendikalar, değişikliğin eğitimde niteliği artırmak yerine azaltacağını kaydederken ?şeklen? atılmış bir adım olduğunu ifade ettiler. Eğitimciler, dershaneye verilen önemin artacağına da dikkat çekti.

-MESLEK EDİNME KURSLARINA ÖSS MODELİ

-MEB'e bağlı bilgisayar ve yabancı dil kurslarında verilen sertifikaların ÖSS benzeri merkezi sınav sistemiyle verilmesi ve kalitenin artırılması amacıyla çalışma yapılması planlanıyor.

-Öz-Kur-Der Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Alpan'ın meslek kurslarındaki kalitenin artırılmasın amacıyla yaptığı başvuruya Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'den olumlu yanıt geldi.

-OKULLARDAN 4 BİN 782 PROJE

-Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Okul ve Kurumları Arası Proje Yarışması'na 12 bin 889 öğrenciden 4 bin 782 proje katılıyor.

-ULUSLARARASI BİLİŞİM OLİMPİYATI BAŞLIYOR

-Geleceğin genç bilişimcilerini yetiştirmek ve öğrencileri internet kültüründen haberdar etmek amacıyla Teknoloji Tasarım ve Sanat Merkezi tarafından bu sene dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Bilişim Olimpiyatları başlıyor.

-Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün himayesinde çok sayıda kamu ve özel kuruluşun sponsorluğunda gerçekleştirilecek Eğitimde Bilişim ve İnternet Kültürü Oluşumu yarışmasına 26 ülkeden 11 bin 200 öğrenci ve bin 773 proje katılıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber