Vekalet ve Geçici Göreve Puan Verilmesi Yargıdan Dönecektir

Kaymakam teşekkürleri puan olarak değerlendirilirken takdirlerin puan olarak değerlendirmemesi, Bakanlığın yönetmelik düzenlemesini aceleye getirdiğini ve yine elini yüzüne bulaştırdığını göstermektedir. Bu konuda yönetmelik değişikliği yapılması zorunludur. Diğer taraftan kazanılmış hak olarak değerlendirilmesi mümkün olmayan "vekalet ve geçici görevlere" puan verilmesi düzenlemesi yargıdan dönecek gibidir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 11:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

SENDİKALARIN GİRİŞİMLERİ

24/04/2008 tarihinde yayımlanan Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği yayımlanmadan önce taslaklar havada uçuşmaktaydı. Yönetmelik yayımlandı şimdi de yayımlanması beklenen Genelge konusunda değişik bilgiler havada uçuşmaktadır.

Bunun yanı sıra sendikalar tarafından yönetmelikle ilgili bir çok girişimde bulunulmaktadırlar.

Türk Eğitim Sen ve Eğitim Bir Sen bu konuda bakanlığa yaptıkları sözlü ve yazılı müracaatlarda tespit ettikleri eksiklikleri dile getirmişler ve düzeltilmesini talep etmişlerdir.

Eğitim İş yönetmeliğin yayımlandığı gün dava açarak yönetmeliğin iptalini talep etmiştir.

Eğitim Sen'den ise bu konuda olumlu ya da olumsuz hiçbir açıklama gelmediği gibi sitelerinde Yönetmeliğin yayımlandığını dahi duyurmamışlar adeta konu ile ilgili sessizliğe bürünmüşlerdir.

Bu konu ile ilgili sendikaların son kozlarını bu hafta ve sonrasında (yani 15 Mayıs Yetkili Sendika tespit çalışmalarının sona ermesinden sonra) ortaya koyacaklarını, bu süreçten sonra ilk davayı açan Eğitim-İş' in yanına başka sendikaların da katılabileceğini yani onların da dava açabileceklerini düşünüyoruz.

TAKDİRLERE İLİŞKİN DÜZENLEME GENELGE İLE YAPILAMAZ

Bu süreçte yönetmelikle ilgili bize en çok ulaşan husus ise Takdirlerle ilgili konu olmuştur.

Memurlar.Net'te ?Yönetici Atamada, Kaymakamların Verdiği Takdir Belgeleri Geçersiz" başlıklı değerlendirme sonrasında bir çok kişi üzerinde kaymakamların Takdir Belgesi vermelerine karşı çıktığım yönünde ya da bu ödüllere karşı olduğum yönünde algılamalar olmuştur.

Kaymakamlar tarafından da bu durumun hoş karşılanmadığı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 122.maddesinin kendilerine verdiği bir hakkın bu şekilde yönetmelikle geri alınırcasına bir düzenlemenin doğru olmadığı yorumları gelmiştir.

Kanun Maddesi aynen şöyledir: "Madde 122 ? Görevinde olağanüstü gayret ve çalışması ile başarı sağlayan memurlara merkezde atamaya yetkili amirler,illerde valiler ve kaymakamlar tarafından takdirname verilebilir.?

Kanunda belirtildiği gibi olağanüstü gayret ve çalıma ile başarı sağlayan personelin ödüllendirilmesine eğitimci olarak karşı çıkmam mümkün olmadığı gibi bu benim takdirimde olan bir şey de değildir. Bu kanunun amirlerimize verdiği bir yetkidir.

Fakat bu düşüncem ve yetki yönetmelikte konulan ?Atamaya Yetkili Amirlerce Verilmiş? olması ibaresi gereği kaymakamlarımızca verilen bu belgelerin yönetici atamada değerlendirmeye alınmasının mümkün olmadığı gerçeğini ortadan kaldırmamaktadır.

Bu durumun değişmesi bir genelge ile mümkün olmayıp ancak ve ancak yönetmelikte yapılacak değişiklikle mümkündür.

Çünkü hukukta normlar hiyerarşisine göre alt norm olan (Genelge) üst norm olan Yönetmeliğe aykırı hüküm içeremez.

Böyle bir değişiklik yapılmadığı taktirde alt bir makam olan İlçe Milli Eğitim Müdürlerince verilen Teşekkür Belgeleri ödül puanı olarak değerlendirilirken, İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin de sicil amirleri olan kaymakamlarca verilen Takdir belgeleri değerlendirilmeyecektir.

Ben bu tespiti yazarken; benim şahsi düşüncemin kaymakamlarca verilen takdirlerin geçersiz olması gerektiğini değil mevzuat gereği (yani çıkarılan yönetmelik gereği) bu belgelerin geçersiz olduğu gerçeğini ortaya koymak istedim.

Şimdi başka bir konuyu daha dile getireceğim. Takdir konusunda olduğu gibi bu konuda da benim şahsi düşüncemi değil hukuk kurallarının gereğini ortaya koyacağım:

VEKALET VE GEÇİCİ GÖREVLERE PUAN VERİLMESİ YARGIDAN DÖNECEKTİR

Evet bu konuda yargıya gidildiği taktirde vekaleten ya da geçici görevlendirme yoluyla geçirilen sürelere verilen puanlarda iptal olabilir. Bunu ben söylemiyorum hukuk devletinin gereği olan bağımsız yargı söylüyor.

Bu konuda; Danıştay 2.Dairesinin 2006/558 Esas No ve 28/02/2007 tarihli 2007/782 Karar nolu kararında ?Vekaleten görevlendirme hizmet gereği yapılan geçici bir uygulama olup, söz konusu kadrolara yasal koşulları taşıyanların atanması suretiyle sona erdirilmesi esastır. Buna göre vekaleten atanan personel, gerekli nitelikleri taşımış olsa dahi vekalet edilen kadro/pozisyon unvanının kazanılmış hak olarak görülmemesi, vekalet edilen sürenin de müdürlükte geçirilmiş gibi değerlendirilmemesi gerektiği tartışmasızdır.?

Denilmektedir.

Bu kararı inceleyip bir de yönetmeliğe göz atacak olursak;

Yönetmelik ekinde yer alan Ek-1 ve Ek-2 incelendiğinde bu görevlere verilen puanların Asaleten yapılan görevlere verilen puanlarla neredeyse eşdeğer olduğu görülecektir.

Yargıya götürüldüğü taktirde; Ek-1 ve Ek-2'de geçen Vekaleten Yapılan görevler ile Geçici Görevlendirmelerde geçen sürelere verilen puanların iptali söz konusu olacaktır.

Şunu hatırlatmakta fayda vardır. İdari Yargı hiçbir zaman durup dururken karar almaz. İdari bir uygulama ya da mevzuat düzenlemesine (Yönetmelik, Genelge?) karşı açılacak davalar neticesinde karar verir. Yani hiç itiraz edilmeyen, iptali istenmeyen bir konuda idari yargı karar vermez.

Bu nedenle bu hususlarda yargıya yapılacak bir itiraz doğrultusunda açılacak bir dava olmadığı taktirde iptal olmayacaktır.

Fakat sendika ya da konudan mağdur olabilecek herhangi bir kişi dava açtığı taktirde yukarıdaki yargı kararı çok büyük bir delil, hukuki gerekçe olacaktır.

Elbet ki bir eğitimci olarak amacım bağcıyı dövmek değil tamamen üzüm yemektir. Hem de en kalitelisinden. Fakat üzüm yerken başkasının bağına müdahale etmemeyi misyon edinmek her eğitimcinin ortak noktası olması gerektiğini düşünüyorum. Saygılarımla?

Maksut Balmuk
[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber