Jandarma-emniyet yetkide anlaşamadı

Haber Giriş : 19 Ekim 2004 06:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehir belediyelerinin sınırlarını belirleyen kanunun çıkmasından sonra büyükşehirlere bağlanan ilçe ve beldelerde güvenliğin jandarmadan emniyete geçmesi gerekiyor. Ancak, jandarma buna karşı.

Büyükşehir belediyelerinin sınırlarını yeniden belirleyen Büyükşehir Belediyeleri Kanunu, jandarma ile emniyet arasında yetki krizine yol açtı. Büyükşehir Belediyeleri Kanunu'na göre, mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm ilçe ve belde belediyeleri 16 büyükşehir belediyesine bağlandı. Buna göre, büyükşehir belediyesine bağlı yerlerde güvenliğin jandarma değil, polis tarafından sağlanması gerekiyor. Yetki devrinin gecikmesinde, Jandarma Teşkilat Kanunu'nun farklı yorumlanması, emniyetin daha önce jandarma bölgesinde bulunan yerleşim merkezlerinde karakol gibi örgütlenmesini tamamlayamaması ve güvenlik zaafının oluşma endişesi gösteriliyor. Jandarmanın bu nedenle yasada değişiklik yapılarak bu endişelerin giderilmesini beklediği belirtiliyor.

İki kurumun da bağlı olduğu İçişleri Bakanlığı devreye girerek yetki krizini aşmaya çalışıyor.

Malvarlıkları birleşti

Kanun yürürlüğe girdikten sonra sınırlar yeniden tespit edildi ve 16 büyükşehir belediyesinin sınırları genişledi. Büyükşehirlerde "büyükşehir'', ''ilçe belediyeleri'' ve "ilk kademe belediyeleri'' kuruldu. Büyükşehir belediyelerinin sınırları içinde kalan köyler, ilgili ilçe ve ilk kademe belediyelerine bağlı mahalle statüsüne dönüştü, ancak orman köyleri kendi statülerini korudu. Merkez ilçeler, bu kanunun uygulanması bakımından ayrı bir ilçe sayıldı ve bu ilçenin büyükşehir belediyesi içinde kalan kısmında "merkez ilçe belediyesi'' kuruldu. Birleşen belediyelerin malvarlıkları, personel, araç ve gereçleri ile borç ve alacakları yeni kurulan belediyeye devredildi. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte büyükşehir belediyelerine yeni katılan ilçe ve ilk kademe belediyelerinin gayrimenkul, tesis ve araçları doa 3 ay içinde ilgili büyükşehir belediyesine devredildi.

İstanbul'un yerel haritası değişti

Kanun yürürlüğe girdikten sonra İstanbul'daki 32 ilçe ve 72 belde, Büyükşehir sınırları kapsamına alındı. Silivri, Sultanbeyli, Çatalca, Büyükçekmece ve Şile, Büyükşehir Belediyesi sınırı içine girdi. Ankara'da Çubuk, Elmadağ, Akyurt ve Kazan ile 13 belde Büyükşehir Belediyesinin sınırına dahil oldu. Yine Adana'da 16 belde Büyükşehir'e bağlandı. 40 köy ise mahalle sayıldı. ABD üssünün olduğu İncirlik de Adana Büyükşehir sınırları içine girdi. Yapılan düzenleme ile beldelerdeki imar planları da büyükşehir belediyelerine geçti. Seçimlerde ilk kademe belediyesi olarak bağlanan beldelerde yaşayanlar, bağlı oldukları büyükşehir belediyesi için oy kullanacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber