SSK personeli devirle beraber ilave haklara kavuşacak

Haber Giriş : 19 Ekim 2004 18:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK hastaneleri devrediliyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilmesiyle birlikte ayrım yapmadan tüm vatandaşlara eşit ve kolay hizmet götüreceklerini söyledi.

Akdağ, SSK'ya bağlı 150 hastane, 450 dispanseri bedelleri karşılığında arsaları, binaları ve teçhizatlarıyla birlikte devralacaklarını belirterek, SSK çalışanlarının da mağdur edilmeyeceğini kaydetti. Akdağ, SSK çalışanlarının devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından ilave bazı haklara da kavuşacağını açıkladı.

Geçen yıl da ortaklık protokolü ile SSK hastalarının Sağlık Bakanlığı hastanelerinden yararlanmasının önünün açıldığını belirten Bakan Akdağ, yeni tasarıyla birlikte tüm SSK hastanelerini devralacaklarını açıkladı. SSK'nın 150'ye yakın hastanesinin, 450 dispanserinin bulunduğunu hatırlatan Akdağ, bu hastaneleri bedelleri karşılığında arsaları, binaları ve teçhizatlarıyla birlikte devralacaklarını kaydetti. Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında kurulacak bir komisyonun bedelleri belirleyeceğini dile getiren Akdağ, bu bedellerin Hazine tarafından SSK'ya ödeneceğini söyledi.

Devir işlemlerinin kesin maliyetinin henüz bilinmediğini ifade eden Akdağ, bu konudaki çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Akdağ, sağlık çalışanlarının sıkıntı yaşamaması için bazı tedbirler aldıklarını da açıkladı. SSK hastanelerinde memur olarak çalışanların memur, işçi olarak çalışanların işçi, sözleşmeli olarak çalışanların sözleşmeli olarak Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışmaya başlayacağını anlatan Akdağ, çalışanların döner sermayeden pay alarak, ilave haklara kavuşacaklarını ifade etti. Bakan Akdağ, "Sağlık Bakanlığı olarak bütün vatandaşlarımıza eşit, kolay ulaşabilecekleri hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Ayrım yapılmaması için parçalı yapıyı ortadan kaldıracağız" diye konuştu.

Mevcut mevzuatın Sağlık Bakanlığı'nın SSK'lı hastalara istenilen ölçüde hizmet etmesine tam imkan vermediğine dikkat çeken Akdağ, geçen yıl imzalanan ortaklık protokolünün ardından vatandaşların çok memnun kaldığını, bakanlık olarak uygulamayı daha standart hale getirmek için uğraştıklarını ifade etti. Tasarının öncelikli yasa tasarıları arasında yer alacağını belirten Bakan Akdağ, 2005 yılının Ocak ayı içinde uygulamayı başlatmak istediklerini, bu nedenle tasarıyı yıl sonunda çıkarmayı hedefleri açıkladı.

Hazırlanan yasa tasarısına göre devir işlemlerinin 3 ay içinde tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Akdağ, bu nedenle hummalı bir çalışma içerisine girdiklerini ifade etti. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin hasta portföyünün yüzde 30'a yakının SSK'lı hastalar olduğunu hatırlatan Akdağ 2003 yılı içinde SSK'nın kendi sağlık kuruluşlarında tedavi ettiği 68 milyon hastanın yarısının Sağlık Bakanlığı hastanelerine sevkedildiğini söyledi. Bir gazetecinin 'SSK'nın yönetiminde işçiler de var. İşçiler bu devir işlemine karşı çıkıyor mu?' yönündeki sorusu üzerine Akdağ şunları söyledi: "Yönetimsel hakları devam edecek. Hak kaybı olmayacak. Bedelsiz olursa hukuki soruna yol açabilir. Sendikalarla çeşitli zamanlarda görüştük. Türk-İş ve Hak-İş Başkanlarıyla görüştüm. Benim dışımda sayın Başbakan da konuyu arz ettiler".

ÇALIŞMA BAKANININ İTİRAZI VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri konusunda bazı endişe ve itirazlarının olduğunu, bu kaygılarını Bakanlar Kurulu'nda da gündeme getirdiğini söyledi.

TBMM'de gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Başesgioğlu, devir işlemiyle birlikte 148 hastanenin Sağlık Bakanlığı tarafından devralınacağını açıkladı. Devir işlemlerinden ne kadar gelir elde edileceği yönündeki bir soru üzerine Bakan Başesgioğlu, herhangi bir gelir girişi olmayacağını kaydetti. SSK'nın bu hastaneleri Hazine'ye devrettiğini belirten Başesgioğlu, "Hazine de Sağlık Bakanlığı'na verecek. SSK'nın Hazine'ye borçları vardı. Bu borca karşılık mahsuplaşma olacak ve borçlar düşecek" diye konuştu.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber