Müdür yardımcılığı seçme sınavı sorularının dağılımı mevzuata aykırıdır!

Haber Giriş : 24 Ekim 2004 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yorum yapan: bergama-2004
Çalıştığı Kurum:
Milli Eğitim Bakanlığı

Milli Eğitim Bakanlığınca, Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 12. maddesi gereği 10 ekim 2004 tarihinde müdür yardımcılığı seçme sınavı yapılmıştır. Yapılan seçme sınavında aynı yönetmeliğin 13. maddesinde belirtilen başlıklar kadar soru sorulmamıştır. Bu durum hukuka uygun değildir. Bu nedenle MEB tarafından 10 ekim 2004 tarihinde yapılan seçme sınavının iptali gerekir.

GEREKÇESİ: Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin

4/f maddesinde "Seçme Sınavı: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim okul ve kurum müdür yardımcılığı görevine atanacaklar için düzenlenecek yazılı sınav",

6. maddesinde eğitim kurumlarının yönetim kademeleri

"a) Birinci Kademe: Eğitim kurumu müdür yardımcılığı,

b) İkinci Kademe: Eğitim kurumu müdür başyardımcılığı, C tipi eğitim kurumu müdürlüğü,

c) Üçüncü Kademe: B tipi eğitim kurumu müdürlüğü,

d) Dördüncü Kademe: A tipi eğitim kurumu müdürlüğü" olarak,

12.maddesinde "Eğitim kurumu müdür yardımcılıklarına atanacakların belirlenmesi için Bakanlıkça tespit edilecek merkezlerde Ölçme, Değerlendirme ve Yerleştirme Merkezince, merkezi sistemle yazılı olarak seçme sınavın yapılacağı",

13. maddesinde sınav konuları ve puan değerleri şu şekilde açıklanmıştır.

"a) Türkçe dilbilgisi-kompozisyon: %20,

b) Atatürk İlkeleri ve Türk İnkılâp Tarihi ve ulusal güvenlik: %15,

c) Kamu yönetimi mevzuatı ile ilgili temel bilgiler: %15,

d) Genel kültür: %15,

e) Millî Eğitim mevzuatı, eğitim yönetimi ve Türk eğitim sistemi ile ilgili temel bilgiler: %20,

f) Eğitim kurumlarının özelliklerine ilişkin konular: %15"

Aynı yönetmeliğin 15. maddesinde "Seçme sınavının 100 tam puan üzerinden değerlendirileceği" ve bu sınavda en az 70 puan alanların başarılı sayılacağı ayrıca açıklanmıştır.

Yukarıda anlattığım seçme sınavı10 Ekim 2004 Pazar günü saat 10:00 da Adana, Ankara, Antalya, Bartın, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Sakarya, Samsun, Tokat, Trabzon ve Van İl merkezlerinde yapılmıştır.

2004 eğitim kurumları müdür yardımcılığı seçme sınavı kılavuzunun 10. maddesinde 100 soruluk bir test uygulanacağı anlatılmıştır. Nitekim 10 ekim 2004 günü yapılan sınavda 100 soruluk bir test uygulanmıştır.

Yönetmeliğin sınav konuları başlıklı 13. maddesinde Eğitim kurumlarının özelliklerine ilişkin konuların sınavın %15 ini kapsayacağı vurgulanmıştır. Bu seçme sınavında yönetmelik gereği son 15 sorunun; okul öncesi, ilköğretim, özel öğretim ile mesleki ve teknik eğitim okullarında görev yapan öğretmenler için ayrı ayrı hazırlanması gerekirdi. Bu yapılmamış bunun yerine bu okulların mevzuatlarına yönelik sorular ortak sorulmuştur. Son 15 sorunun: üç tanesi mesleki eğitim, bir tanesi okul öncesi, bir tanesi özel öğretim kurumları diğerleri ise ilköğretim mevzuatı ile ilgili olmuştur. Bu durum ise sınava katılan adaylar arasında eiştsizliğe yol açmıştır.

Bunun geçmiş de örnekleri de mevcuttur. Milli eğitim bakanlığı tarafından 2001 yılında yapılan kurum müdürlüğü seçme sınavında eğitim kurumlarının özelliklerine ilişkin konulardan adaylara farklı sorular yöneltilmişti.

Kaldı aynı yönetmeliğin yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar başlıklı 7.maddesinin b fıkrasında ?Atanacağı kuruma branşı itibariyle öğretmen olarak atanabilecek nitelikte olmak? şartı aranmaktadır. Örneğin, sizlerinde taktir edeceği gibi branşı gereği asla ataması yapılmayacak olan bir öğretmenin mesleki ve teknik eğitim alanından sorulacak sorulara ne kadar cevap verebilir ki? Ya da cevap vermesi gerekir mi?

Mesleki eğitim yapan bir adaya eğitim kurumunun özelliği dikkate alınarak seçme sınavında son 15 sorunun mesleki ve teknik eğitimi ilgilendiren yönetmeliklerden olması gerekirdi. Ancak, 10 Ekim 2004 günü yapılan sınav da Eğitim kurumlarının özelliklerine ilişkin konulardan bu alan ile çıkması beklenen 15 soru yerine yalnızca 3 soru çıkmıştır. Son 15 sorunun branşlar düşünülerek sorulmaması nedeniyle tüm adaylar soruların sayısal dağılımı oranında mağdur olmuşlardır.

Bu nedenle yapılan bu seçme sınavının iptali gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber