İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

ÖSS ve OKS Tatillerinde Ek Ders Ödenmeyecek?

22 Mayıs 2008 tarihinde "OKS ve ÖSS sınavı öncesi tatil teammülü ve sorunlar" başlıklı bir yazı yayımlamıştık. Bu yazımızda, OKS ve SBS nedeniyle Bakanlığın son sınıf öğrencilerine tatil vermesi sonucunda, ders yapılmayan sınıflarda dersi olan öğretmenlerin derslere giremeyeceklerini (öğrenci olmaması nedeniyle) ve bu nedenle ek ders konusunda mağdur olacaklarını yazmıştık. Devamı için başlığa yıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Haziran 2008 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

22 Mayıs tarihli memurlar.net'te yer alan yazıda, bu durumu şu şekilde ifade etmiştik

"Bu durumda 1.ders saatinde 7.sınıfa 3-4 ve 5.ders saatinde ise 8.sınıfa,6. Ders saatinde ise 7.sınıfa dersi olan bir öğretmen 1 ve 6.saatteki dersler için okula gelmek durumunda kalacaktır.

Bunun yanı sıra bu öğretmenlere yapamadıkları bu dersler için ek ders verilmeyeceği gibi bu yapılmayan derslerle ilgili diğer ücretlerinde de mağduriyet yaşayacaklardır.

Şöyle ki: 24 saat derse giren bir öğretmen normal şartlarda rehberlik hariç 24-15=9+2(hazırlık planlama)=11 Saat ek ders almaktayken son sınıfa olan derslerinin tamamı ek dersten düşülecektir.

Yani 24 saat dersi olan bu öğretmen 12 saatini 8.sınıflarda giren bir matematik öğretmeni (12 saat 3 şube demektir) o hafta içerisinde 24-12=12 saat derse girmiş olacağından maaş karşılığı girmesi gereken 15 saati dahi dolduramayacaktır.

Bu durumda ülkemizde 40 bin civarında 8.sınıf şubesi olduğuna göre 40.000X30=1.200.000 saat ders yapılmayacak demektir. Bu ise; 1 ders saatinin maliyeti 6,93 YTL olduğuna göre yaklaşık olarak 8 Milyon YTL(8 Trilyon TL) tasarruf anlamına gelmektedir. Bu rakamın; sadece maaş karşılığı derse girip ek ders almayan öğretmenler gibi hususlar düşünüldüğünde net olarak bu kadar olmayacağı düşünülse de bu hesap sadece ilköğretim hesabı olup liselerin son sınıfları da hesaba katıldığından bu hesabın aşağı düşmeyeceği aşikardır."

Konu ile ilgili olarak bir çok sendika açıklama yapmış ve yukarıdaki örnekte belirttiğimiz gibi en azından o önemde girilen derslerin maaş karşılığından düşülmemesi yoluyla öğretmenlerin mağduriyetlerine yol açılmamasını talep etmişlerdir.

Konu ile ilgili olarak bakanlıktan görüş isteyen Samsun Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, MEB Personel Genel Müdürlüğü 02/06/2008 tarih ve 37080 sayılı yazı ile cevap vermiştir. Cevapta, bu dönemde ek ders ödenmesinin mümkün olmadığı belirtilmiştir. Fakat yazıda çok ilginç ve şaşırtıcı noktalar bulunmaktadır. Örneğin yazının son paragrafında hayret uyandıracak;

?Diğer taraftan, şahsa münhasır yargı kararlarına bağlı olarak başkaları adına aynı doğrultuda işlem tesis edilmesi mümkün olmadığı gibi, öğretmenlerin okula gelmeleri karşılığında ek ders ücretinden bağımsız olarak aylık aldıkları hususunun da göz önünde bulundurulması gerekmektedir?

ifadeleri yer almaktadır. Bu ifadenin izahatı şudur: öğretmenler bu dönemde dersleri olmasa da okula geleceklerdir, bunu maaş (aylık) aldıkları için yapacaklardır.

Bu durum çok şaşırtıcıdır. Öğretmenler, ders saatine göre programda verilen ders saatlerinde okula gelmekle mükelleftir ve bunun karşılığında maaşını alır. Maaşı aşan saatlerde ise ek ders alır. Hukuki temel dayanak bu iken bu yazıda böyle bir ifadenin bulunması şaşırtıcı olmakla beraber öğretmenlik mesleğine uygun bir yaklaşım da değildir. Kaldı ki okula gelmek ile maaş karşılığı iş yapılmış olduğunu kabul etmek, geriye kalan derslere ek ders ödemesi yapılmasını kaçınılmaz kılacaktır.

Bu nedenlerle bu açıklama kendi içinde de çelişkiler içermektedir.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber