Yönetici Atama Genelgesinin Değerlendirmesi

Milli Eğitim Bakanlığı yönetici atama yönetmeliğinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlarda uygulama birliği sağlamak amacıyla, bugün bir genelge yayımlamıştır. 25.06.2008 tarih ve 2008/50 nolu genelge ile bazı sorunlar çözüme kavuşturulurken bazıları ise yine görmezden gelinmiş, hiç değinilmeyen konular arasında yer almıştır. Memurlar.net editörlerinin konuya ilişkin değerlendirmesini yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Haziran 2008 18:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konu ile ilgili değerlendirmelere gelince;

a- Yönetmeliğin 9.maddesinde yar alan;

"MADDE 9 - (1) Atama yapılması planlanan eğitim kurumlarının yöneticiliklerine; valiliklerce il genelinde ve her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az 15 gün önce duyuru yapılır."

hükmü gereği genelgede yer alan "Gerek mevcut yöneticilerin durumu gerekse ilk defa atanacak yönetici potansiyeli dikkate alınarak, her derece ve türdeki eğitim kurumlarının bütün kademelerdeki yöneticiliklerinin atama duyurularının öncelikle yönetici ihtiyacı en çok olan ve nitelikli yönetici atanmasında zorluk çekilen özellikle il ve ilçe merkezleri dışındaki kenar semtlerde yer alan eğitim kurumları olacak şekilde yapılması gerekmektedir." şeklindeki emir doğrultusunda açık bulunan tüm okul yöneticiliklerinin açık ilan edilip edilmemesi Valiliklerin takdirine bırakılmıştır. Bu durumda müdür yardımcılığı sınavını kazananlar; yönetmelik ve genelge gereği önceliğe sahip olmalarına rağmen açık ilan edilen kurum sayısı sınav kazanandan az olduğu taktirde sınav sürelerinin geçerliliğini kaybetmeleri ile karşı karşıya kalacaklardır. Kaldı ki bu sürenin ilk atamada da dolmaması için valiliklerin bir an önce duyuru yapmaları gerekmektedir. Genelgenin 2.maddesindeki emir de bu yöndedir.

b- Yer değiştirmek isteyen yöneticiler en az 2 yıl çalıştıkları kurumda asil olarak çalışmış olmak şartıyla yer değişikliği isteyebileceklerdir. Fakat bir üst ya da bir alt görevi isteyenlerde 2 yıl şartı aranmayacaktır. Yani B tipi kurum müdürlüğü yapan bir kişi B tipi kuruma müdür olarak yerdeğişikliği isterken 2 yıl şartına tabi iken diğer şartları taşımak kaydıyla A tipi kurum müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ya da müdür yardımcılığı istediğinde bu şart aranmayacaktır.

c- Bu durumda yönetmeliğin;

"Diğer görevlerde bulunmuş olanların atanmaları
MADDE 15 - (1) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak kaydıyla; Talim ve Terbiye Kurulu uzmanlığı, eğitim uzmanlığı ve (mülga) APK uzmanlığı görevleri ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde asaleten geçirilen süreler beşinci kademe yöneticiliğinde, kamu kurum ve kuruluşlarında Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dâhil şef kadrosunda geçen süreler dördüncü kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır. Halen bu görevlerde bulunanlar, duyurusu yapılan eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere bu Yönetmeliğin 12, 13 ve 14 üncü madde hükümlerine göre valiliklerde görev yapanlar görev yaptıkları valilik, merkez teşkilatında görevli olanlar ise Personel Genel Müdürlüğü kanalıyla başvuruda bulunabilirler.
(2) Özel öğretim kurumları ile Bakanlığa bağlı yurt dışındaki okullarda müdür olarak geçirilen süreler dördüncü
kademe yöneticiliğinde; görevli olduğu eğitim kurumunda eğitim kurumunu eğitim öğretime açmak kaydıyla kurucu müdür olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde; en az bir yıl olmak kaydıyla müdür yetkili öğretmen olarak geçirilen süreler üçüncü kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır. Bunlardan eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak isteyenler, yapılacak duyurulara başvurmaları halinde atanmak istedikleri eğitim kurumu için öngörülen atama usul ve esaslarına göre atanabilirler."

hükmü gereği daha önce yukarıdaki görevlerde bulunanlar da bu yönetmelik hükümlerine göre yöneticilik isteyebileceklerdir. Örneğin; 3 yıl Müdür yetkili öğretmenlik yapmış bir öğretmen A tipi Kurum müdürlüğüne müracaat edebilecektir.

d- Sağlık Meslek Liseleri gibi 5450 sayılı kanuna göre Milli Eğitim Bakanlığına devredilen kurumlarda devredilmeden önce yönetici olarak çalışanlar çalıştıkları statüde görev yapmış sayılacaklardır. Yani devredilmeden önce Sağlık Meslek Lisesi müdür yardımcısı olan kişi devirden sonra müdür yardımcılığı görevi üzerinden alındığından (ya da vekaleten görevlendirildiğinden) müracaat ettiği taktirde devirden önce geçen süreler hizmetinden sayılacaktır. Fakat atanmak için branş itibariyle verilen puan hariç hiçbir önceliğe sahip olmayacaklardır. Bu hususta yönetmelikte bir hüküm bulunmamakta...

e- Bugüne kadar yargıdan dönen yönetmeliklere göre atanıp atamaları iptal edilen öğretmenlerin bu görevde geçen süreleri "Görevlendirme" statüsünde yöneticilikte geçen süre olarak değerlendirilecektir.

f- Yönetici atamalarının yapılması için isteyen valilikler İLSİS modülünü kullanabileceklerdir. Bu durumda yönetici olacaklar ya da yer değiştireceklerin İlsis kayıtlarını incelemeleri yerinde olacaktır. (özellikle ödül, uzman ve baş öğretmenlik, ceza, yöneticilikte ve öğretmenlikte geçen sürelerin doğruluğu noktasında)

g- Zorunlu hizmete tabi öğretmenlerden zorunlu hizmet kapsamı dışındaki bölgelerde çalışmakta olanlar ya da buralarda yöneticilik isteyecekler eş ya da sağlık özrüne dayalı olarak o bölgede bulunmakta iseler (bu nedenle muaf edilenler) başvuruda bulunabileceklerdir. (Fakat İlsis kayıtlarına dikkat etmelerinde fayda bulunmaktadır.)

h- Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler, ve Spor statülü bir okula başvurmak isteyenler o okulda branşı itibariyle öğretmen olarak çalışabilecek konumda iseler başvuru yapabilecekler fakat öncelikli olarak o statülü okul öğretmenlerinin ataması yapılacaktır.

i- Daha önce yönetici olup yöneticilikten istifa edenler, yönetici iken il içi yer değiştirme sonucu öğretmenliğe geçenler; görevden ayrılma tarihinden itibaren bir yıllarını doldurdukları taktirde başvurabilecekler, doldurmayanlar başvuramayacaklardır. Fakat eş, sağlık, öğrenim gibi özürler ile norm kadro fazlası nedeniyle görevden ayrılanlardan bir yıl şartı aranmayacağı gibi genelgeye göre yönetici iken İl dışı yer değiştirme gerçekleştirip yöneticilik görevi düşenler başvuruda bulunabileceklerdir.

j- Müdür yardımcılığı başvurularında Müdür Yardımcılığı sınavını kazananlar öncelikli olarak sınav puanına göre atanacaklardır. Burada tek şart sınav geçerlilik süresi içerisinde başvurmalarıdır. Yani bu durumda 30.06.2006 tarihli Müdürü Yardımcılığı sınavını kazananlardan valilikçe duyuruların 15 Temmuz 2008 tarihine kadar yapılması halinde başvurabilecekler ve sınav puanına göre öncelikli olarak atanacaklardır.

k- Bu noktada yönetmelik ya da genelge de bir açıklama bulunmamasına rağmen; 26.03.2005 tarihli Müdür Yardımcılığı Sınavına girip sınav sorularının 11 tanesinin yargı kararı gereği iptal edilmesi sonucu Yeniden Değerlendirmenin yapıldığı 7 Mayıs 2008 tarihi sınav geçerlilik süresinin başlangıcı kabul edilmeli bu konuda bakanlıkça açıklama yapılmalıdır.

l- Yönetmelikte farklı yorumlamalara yol açan "Uzman ve Başöğretmenlik" konusundaki puanlamalarda ise genelgede;

1- Yüksek Lisans nedeniyle Sınavdan muaf olarak Uzman Öğretmen olanlar sadece 5 puan
2- Doktora nedeniyle Sınavdan muaf olarak Başöğretmen olanlar sadece 8 puan
3- Uzman öğretmenlik sınavını kazanıp Uzman Öğretmen olanlardan yüksek lisansa sahip olanlar ise;
- Yönetim alanından yüksek lisans yapanlar Yüksek Lisanstan 5 ve ayrıca Uzman öğretmenlikten 5 Puan (Toplam 10 puan)
- Diğer alanlarda yüksek lisans yapanlar Yüksek Lisanstan 3 ve ayrıca Uzman öğretmenlikten 5 Puan (Toplam 8 Puan)
Alacaklardır.

m- Ek-1 ve Ek-2 Formlarında var olan http://www.memurlar.net/haber/108423 linkinde dile getirdiğimiz uyumsuzluklar ise birimler tarafından giderilecek. Başvuru sırasında Ek-1' deki eksiklikler giderilecektir.

Bu değerlendirme Genelge Hakkında Genel Açıklama niteliğinde bir değerlendirme olup konu ile ilgili açıklamalar süreç içerisinde yeniden ele alınacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber