İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

2547 sayılı Kanunda Neler Değişti?

2547 sayılı Kanununda değişiklikler yapan 5772 sayılı Kanun, 28 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu kanunu, tasarı halindeyken "72 Yaşına Kadar Öğretim Üyeliği Mümkün Hale Geliyor" başlıklı haberde detaylı olarak incelemiştik. Yapılan düzenlemede, doçentlik ve profesörlüğe atanmaya ilişkin önemli düzenlemeler yapılmıştır. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Temmuz 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanun metnini görmek için tıklayınız.

1. MADDE

1. maddede, ÖSYM gelirlerinin bir kısmının Yükseköğretim Kurulu hesabına aktarılması öngörülmektedir.

2. MADDE

Yeni kurulan üniversitelerdeki rektörlük seçimi düzenlenmektedir. Rektör adayları, Yükseköğretim Kurulu'na müracaat edecek ve YÖK Genel Kurulu, 3 aday seçecek, Cumhurbaşkanı, bunlar arasından birini seçecek ve rektör olarak atayacaktır.

3. MADDE

Yardımcı doçentliğe atamada ek koşullar getirilmektedir. İlgili madde şu şekildedir:

"c) Üniversiteler, yardımcı doçentlik kadrosuna atama için bu maddede aranan asgari koşulların yanında, Yükseköğretim Kurulunun onayını almak suretiyle, münhasıran bilimsel kaliteyi artırmak amacına yönelik olarak, bilim disiplinleri arasındaki farklılıkları da göz önünde bulundurarak, objektif ve denetlenebilir nitelikte ek koşullar belirleyebilirler."

Ek koşulların neler olabilşeceği maddede tek tek tadat edilmiştir. Ek koşullar için YÖK'ün onayı alınacaktır.

4. MADDE

Doçentlik atamasına ilişkin yetkiler büyük ölçüde Üniversitelerarası Kurul'un yerine Yükseköğretim Kurulu'na verilmektedir. Önceki düzenlemede, doçent adaylarının Üniversitelerarası Kurul tarafından merkezi sistemle yapılacak bir dil sınavını başarmalarını öngörürken, değişiklik önerisinde, sınavın kimin tarafından yapılacağı açıkça belirtilmeden, sınava ilişkin esasların Yükseköğretim Kurulu tarafından belirleneceği öngörülmüştür. Benzeri bir düzenleme, doçent adaylarının bilimsel yayın ve çalışmaları için de öngörülmüştür. Önceki düzenlemede orijinal bilimsel araştırma ve yayınlar yapmış olmak yeterli görülmüş iken; yeni düzenlemede, Üniversitelerarası Kurul'un belirteceği görüş çerçevesinde Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelikteki şartları taşıyacak bilimsel yayın ve çalışmaların aranacağı belirtilmiştir.

Önceki düzenlemede olmayan ve yeni düzenleme ile gelen hususlardan biri de, doçentlik sınavına ilişkin esas ve usullerin Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılacak bir yönetmelik ile belirleneceğinin öngörülmesidir.

Yeni düzenlemede yer alan önemli hususlardan birisi de jüri üyelerinin adaya ilişkin değerlendirme raporlarının ve eser incelemesinin sonucuna ilişkin yazı ile birlikte adaya gönderilmesidir.

Sözlü sınavın denetlenebilirliliğini sağlamak için gerekli tedbirleri alınmasının istenmesi de önemli bir düzenlemedir. Mahkemeler, sözlü sınavların denetlenebilir olmamasından solayı iptaline karar vermekteydi. Bu düzenleme en azından sözlü sınavların kameraya alınmasını sağlayacaktır.

5. MADDE

Doçentlerin kısmi statüde çalışabilme hakkı kaldırılmaktadır. Yine yardımcı doçentlikte olduğu gibi, üniversitelerin doçentlik kadrosuna atamalarda getirebilecekleri ek koşullar için, Yükseköğretim Kurulu'nun onayı alınacaktır.

6. MADDE

Yapılan yeni düzenlemede;

Profesörler için kısmi statüde çalışma olanağı ve profesörlüğe atanmada üniversitede iki yılını doldurmuş olma koşulu kaldırılmıştır. İki yıllık düzenlemenin kaldırılmış olması, profesörlüğe atanmadan hemen sonra üniversiteden ayrılan profesörlerin geri dönüşlerini kolaylaştırıcı niteliktedir. Bu durumdakiler geri dönerken, doçentlerin profesörlüğe yükseltilmesine ilişkin sürece tabi olmayacaktır.

Diğer iki unvanda olduğu gibi profesörlüğe yükseltilerek atama için aranacak ek koşul için de, Yükseköğretim Kurulu'nun onayı alınacaktır.

Önceki düzenlemede, ayrı ayrı düzenlenmiş olan ?profesörlüğe yükseltilme? ve ?profesörlük kadrosuna atama? konuları yeni düzenlemede, ?profesörlüğe yükseltilerek atama? başlığı altında birleştirilmiştir.

7. MADDE

Vakıflar, Bakanlar Kurulu kararıyla meslek yüksekokulları kurabilecektir.

8. MADDE

Bu geçici madde ile 2006 ve 2007 yılında üniversiteler ve bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra kurulacak üniversiteler dahil olmak üzere,

1- Sadece bu üniversitelerde görev alacaklarla sınırlı olmak üzere,
2- Prof. doç ve yardımcı doçentler 72 yaşına kadar çalışabilirler. Bu uygulama, 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam eder.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber