TBB: Yargı kararları kredi kartında emsal oluşturamaz

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 22 Temmuz 2008 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), kredi kartı sözleşmelerindeki düzenlemeler dikkate alınarak verilmiş yargı kararlarının, tüm kredi kartları için emsal oluşturmasının hukuken mümkün olmadığını savundu.

TBB'den kredi kartı ücretlerine ilişkin yapılan açıklamada, son günlerde banka ve kredi kartlarına ilişkin olarak bazı yargı kararlarına atıfta bulunularak, kredi kartı ücretlerinin yasal dayanağının bulunmadığı yönünde haber ve yorumlar yer aldığı, ayrıca, bankaların bazı müşterilerinden kredi kartı ücretlerinin iptaline ilişkin başvurular alındığı belirtildi.

Açıklamada, kredi kartı ücretlerinin, kartın talebi ile başlayıp kullanım süresi boyunca devam eden, banka tarafından verilen çeşitli hizmetlerin ve operasyonel işlemlerin maliyetleri karşılığında kart hamillerine yıllık olarak yansıtılan bir bedel olduğu belirtildi.

"Ödeme talep edilebilir"

"Bankaların banka ve kredi kartlarına ilişkin yaptıkları masrafların kart hamillerine yansıtılması hukuka uygundur" denilen açıklamada, konuya ilişkin özel yasa niteliğindeki sözleşme şartlarına göre kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle sözleşmede yer alması koşuluyla faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında ödeme talep edilebileceği kaydedildi.

Açıklamada, ayrıca, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, sözleşmede yer alan bir düzenlemenin haksız şart olarak nitelendirilebilmesi için söz konusu düzenlemenin tüketici ile müzakere edilmeden konulmuş olmasının yanı sıra tüketici aleyhine dengesizliğe neden olması ve bunun iyi niyet kurallarına aykırı olması koşullarının tamamının bir arada olması gerektiği belirtildi.

"Kart ücreti, makul ve dengeli"

Kredi kartı ücreti alınabilmesine ilişkin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelgelerde de, sözleşmelerde kararlaştırılmış olması halinde kart ücretinin kart hamillerinden alınabileceği ve bu düzenlemenin haksız şart olarak nitelendirilebilmesi için yukarıda değinilen üç unsurun bir arada olması gerekliliğinin açıkça belirtildiği aktarılan açıklamada, şöyle denildi:

"Bankaların, kredi kartlarına ilişkin olarak yukarıda belirtilen hizmetlerin ve altyapı yatırımların masraflarının karşılığı olarak talep ettikleri kart ücretleri, yapılan masraflar ile karşılaştırıldığında makul ve dengeli bulunmaktadır.

Diğer taraftan, kart ücreti alınması iyi niyet kurallarına da uygundur. Zira bankalarca kart hamilleri, kendilerinden kart ücreti alınacağı konusunda muhtelif kanallarla bilgilendirilmektedir.

Sonuç olarak, belirtilen yasal düzenlemelere uygun olarak, bankalar ile müşteriler arasında imzalanan sözleşme hükümleri kapsamında talep edilen kredi kartı ücretlerine ilişkin yargı kararlarının bu bilgiler ışığında değerlendirilmesi gerekmektedir.

Münferit davalarda, taraflar arasında imzalanmış olan kredi kartı sözleşmelerindeki düzenlemeler dikkate alınarak verilmiş bulunan yargı kararlarının, tüm kredi kartları için emsal oluşturması hukuken mümkün değildir."

Kredi kartı ücretiyle ilgili tartışmalar Yargıtay 13'üncü Hukuk Dairesi'nin "Bankalar, müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemez" kararıyla yeniden alevlenmiş, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin de, ''Bunun bir maliyeti var, belli bir ücret olmalıdır'' demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber