Ek Ders Uygulamasındaki Farklılıklar Giderilsin-2

Bir önceki dosyamızda; branş dışı dersler, ders dışı hazırlık ve planlama, şube rehber öğretmenliği, yüksek ve doktora konularına ilişkin olarak okuldan okula yaşanan uygulama farklılıkları örnekleri ile gösterilmiş ve çözüm önerileri getirilmiştir. Bu dosyamızda ise bir önceki dosyamızda, kaldığımız yerden devam ediyoruz. dokuz ana başlık latında sorunlu konular ele alınmış ve çözüm önerileri sunulmuştur. Dosyamızı görmek için tıklayınız.

Haber Giriş : 03 Kasım 2004 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1. Öğretmenlere rehberlik ve sosyal kol faaliyetleri adı altında 2 saat ücret ödenmektedir. 2 saat ücretin ödenebilmesi için rehberlik almak şartı aranmaktadır. Öğretmen hem rehberlik hem de sosyal kol faaliyetlerini yürütmeye çalışmaktadır, bu da sosyal kol faaliyetlerinin amacına ulaşmasına engel olmaktadır. Çözüm olarak sosyal kol faaliyet ücretleri ile rehberlik uygulamaları birbirinden ayrılmalı, bunlara farklı ücret ödenmeli ve farklı öğretmenlere verilmelidir.

2. Öğretmenlerin izcilik vb gibi faaliyetleri yapmak için hazırladıkları planlar onay alınmak üzere Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmektedir. Bu çalışmalar karşılığında öğretmenlere 6 saat ücret ödenmektedir. Fakat onayın gelmesi gecikmekte ve kasım ayı ortalarını bulmaktadır, bu nedenle öğretmenler eylül ayından kasım ayına kadar yaptıkları bu çalışmalara ücret alamamaktadırlar, çünkü ücretler onayın alındığı tarihten itibaren ödenmektedir. Ayrıca bazı illerde 6 saat uygulama yapılması istenmektedir. Halbuki uygulama karşılığında 6 saat ücret ödenmektedir. 6 saat uygulama yapılması gerektiği için değil. Ayrıca örneğin izciler çok fedakarlık yapmaktadırlar. Kamptı, geziydi ve genellikle ceplerinden harcama yapmaktadırlar ve her fedakarlığın bir karşılığı olması gerekir.

3. Öğretmenler sınav dönemlerinde belli sayıda sınav görevi verilmektedir. Bu sınavlar karşılığında da sınav sayısınca görev almaktadırlar. Uygulamada ise sınav komisyonları oluşturulurken kimi okul çok sayıda öğretmenli komisyon oluştururken kimi okul alt limitleri tercih etmektedirler tabi ki buda öğretmenlere ödenen sınav ücretlerinde dengesizliğe yol açmaktadır. Çözümü çok basit: Eski uygulamaya dönülmeli sınav görevi kaç tane olursa olsun sabit bir ücret ödenmelidir.

4. Mesleki ve Teknik okullarda koordinatörlük görevlendirmeleri keyfi uygulamalar içermektedir. Mevzuatta açık bir hüküm yoktur. Kıstaslar, kesin hükümlerle belirtilmemiş, okul idaresinin inisiyatifine bırakılmıştır. Bazı illerde bir güne 10 saat koordinatörlük ödenirken, bazı illerde bir günde 8 saati geçemeyeceği savunulmaktadır. (Çalışma saatinin 8 saat olması nedeniyle, fakat ders saatinin 40 dakika olduğu ve ders ücretinin de 40 dakika üzerinden ödendiği unutularak) Ayrıca koordinatörlük için ödenen ücret saati kadar öğretmenin işyerinde vakit geçirmesi istenmektedir. Bu da yine izcilik çalışmalarında olduğu gibi yapılan koordinatörlüğün karşılığında ödenen ücret miktarıdır. Bu miktar kadar çalışılma şartı yoktur. Ayrıca koordinatörlük için il dışına çıkışlarda yoluk ve harcırahlar illere göre değişiklik göstermektedir. Bazı iller öderken, bazı iller hiç ödememektedir.

5. Ek ders ödemeleri ayın son günü yapılır denmesine rağmen okul müdürlerinin bankalarla yaptıkları anlaşmalarla uzatılmakta diğer ayın 7 sini bulmaktadır. Ödeme takviminde iller arasında tutarsızlık bulunmaktadır. Bazıları zamanında öderken bazıları geciktirmektedir.

6. Haftalık ders planında okulların belirtilmemesi: Öğretmenler ödenen ek ders ücretleri öğretmene verilen haftalık ders planı üzerinde, bazı okullarda belirtilmekte bazı okullarda belirtilmemektedir. Bu konunun hangi kıstaslara göre belirleneceği açıklanmalıdır.

7. Sınıf veya ders dışı hazırlık ücretlerinin tatile denk gelmesi: Öğretmenin alacağı sınıf veya ders dışı hazırlık ücretleri haftalık ders planında bir güne denk gelirse ve o günde tatil olursa öğretmenin alacağı ücret silinmektedir. Halbuki öğretmen bu ücretleri diğer derslere girmesi karşılığında almakta haftanın bir gününün tatile denk gelmesi nedeniyle zarar uğramaktadır. Bu konunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Bazı okullar bu uygulamayı çözmüşler. Tatile gelen ders dışı hazırlık ücretinin tatile denk gelmeyen günlerdeki derslerin karşılı kadarını ödemekte iken diğer okullar ödememektedirler.

8. Cumartesi ve Pazar günü yapılan ek dersler: Cumartesi, Pazar günleri yapılan derslerde ek ders saatleri gece saati üzerinden ödenmesi gerekirken bazı okullar bunu uygularken bazıları uygulamamaktadırlar.

9. Teknik branş öğretmenlerine fon dağıtımı: Mesleki ve Teknik okullarda görevli olan teknik branştaki öğretmenlere ödenen ve fon parası olarak bilinen ücretlerin nasıl ödeneceği hakkında açık hükümler bulunurken bazı okullar gelen parayı öğretmen sayısına bölerek herkese eşit ücret vermektedirler. Buda daha çok derse girenin daha çok ücret, az derse girenin az ücret alması gerçeğine aykırılık oluşturmaktadır.

Dosyayı hazılayan: Ahmet Kandemir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber