Meclisi yoğun gündem bekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Eylül 2008 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Meclisi, yeni yasama yılının açılışının ardından yoğun bir gündem bekliyor.

23. Dönem 3. yasama yılına, 1 Ekim'de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuşmasıyla başlayacak olan Meclis, Ramazan Bayramının ardından yasama çalışmalarına yoğunlaşacak.

TBMM Genel Kurulu, yeni yasama yılına denetim konularıyla girecek. Çalışmalarını tamamlayan Türkçe, Tuzla ve Çevre araştırma komisyonlarının raporları, 7 Ekim Salı günü görüşülmeye başlanacak. Genel Kurulda, 8 Ekim Çarşamba günü ise Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon için Hükümete verilen yetkinin, 17 Ekim 2008 tarihinden itibaren 1 yıl uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi görüşülecek.

Genel Kurulda uzun süreden beri bekleyen Türkiye ile bazı ülkeler arasında çeşitli konularda işbirliği yapılmasını öngören uluslararası anlaşma ve sözleşmelerin onaylanmasının uygun bulunduğuna dair 25 yasa tasarısı da ilk hafta içinde ele alınacak. Gruplar arasında 25 tasarının öncelikli olarak görüşülmesi konusunda uzlaşma sağlandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade ettiği Elektronik Haberleşme Kanunu, iade gerekçeleri dikkate alınarak görüşülecek.

Üniversitelerle ilişiği kesilen öğrencilere yeni bir hak tanıyan öğrenci affı, mayınların Temizlenmesi, otoyolların özelleştirilmesi, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) talebi doğrultusunda seçim işleriyle ilgili alımların Kamu İhale Kanunu kapsamında çıkarılmasını öngören yasal düzenlemelerin de Ekim ayı içinde yasalaştırılması planlanıyor.

Ayrıca, Ulusal Program içinde yer alan bazı konularla ilgili yasal düzenlemelerin de 2009 yılı bütçesi öncesinde Meclis'ten geçirilmesi öngörülüyor.

Gül'ün iade ettiği kanun öncelikli ele alınacak

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 4 maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye iade ettiği Elektronik Haberleşme Kanununu, yeni yasama yılının ilk çalışma haftasında ele alınacak.

Kanunun iade edilen 4 maddesi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iade gerekçesine uygun olarak değiştirilerek kabul edilecek. Kanun, daha sonra Genel Kurulda görüşülecek.

Cumhurbaşkanı Gül, Kanunun denetçilerle ilgili 59, idari para cezalarıyla ilgili 60, bazı kanunları yürürlükten kaldıran 66 ve kurumun teşkilatlanmasıyla ilgili 67. maddesini, Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade etmişti.

Kanuna göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve görev alanlarıyla ilgili olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğüne elektronik haberleşmede muafiyet tanınacak, bu kurumlar için kanun hükümleri uygulanmayacak.

Kriptolu haberleşme yapmaya Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı yetkili olacak.

Her türlü elektronik haberleşme cihaz, sistem ve şebekelerinin kurulması ve işletilmesine izin verilmesi, gerekli frekans, numara, uydu pozisyonu ve benzeri kaynak tahsislerinin yapılması ile bunların kontrolü, devletin yetki ve sorumluluğu altında olacak.

Ulaştırma Bakanlığı, genel haberleşme altyapısının deprem, sel, yangın, savaş gibi olağanüstü durumlarda kesintiye uğraması riskine karşı, önceden alternatif bir haberleşme altyapısını kuracak, kurduracak ve ihtiyaç duyulan durumlarda söz konusu sistemi devreye sokacak.

Aboneler, kullandıkları telefon numarasını değiştirmeden farklı bir işletmeden hizmet alabilecek.

Genel güvenlik ve asayişe yönelik haberleşmelerden kapsamı Kurum tarafından belirlenmiş olanlar, her ne sebeple olursa olsun kesintiye uğratılamayacak.

GSM mobil telefon hizmeti sunanlar nezdinde tutulan abonelik kayıtlarının tam, doğru ve güncel bilgilerden oluşmasını sağlamak için tüm abonelik kayıtları, kanunun yayımdan itibaren 1 yıl içinde güncellenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber