Yüksek İhtisas Hastanesi'nde skandal

Haber Giriş : 20 Kasım 2004 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalp ameliyatlarında kullanılan kanüller, sahte ambalajla yurda sokulup hastalarda kullanıldı. 5 ameliyattan biri ölümle bitti Rapora göre eski başhekim Taşdemir'in bir firmayla anlaşarak, kullanılmış kanülleri hastaneye fahiş fiyatla aldırdığı ortaya çıktı Sağlık Bakanlığı müfettişleri, Yüksek İhtisas Hastanesi eski Başhekimi Oğuz Taşdemir de dahil bir grup doktor için suç duyurusu yaptı.

Kalp ameliyatlarında hayati önemi bulunan tıbbi malzeme alımında büyük vurgun yapıldığı müfettiş raporlarıyla ortaya çıktı. Almanya'da kullanılmış ya da menşei belirsiz 'kanül'lerin kullanıldığı hastaların bir çoğu öldü. 'İyileşti' denilerek taburcu edilen hastaların bir çoğunda enfeksiyon görüldü. O dönemde, sahte kanül (Retrograt Kardiyopleji Kanül'ü olarak bilinen ve ameliyat sırasında kalbin durdurularak operasyon yapılmasına olanak sağlayan cihaz) kullanılarak 'iyileşti' raporuyla taburcu edilenlerden biri olan Sevcan Yıldırım felç oldu. SABAH'ın ele geçirdiği Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu raporuna göre, kalp ameliyatlarında kullanılan kanüller CE (AB'nin bu tür ürünlerde şart koştuğu kalite belgesi) ibaresiz, üreticisi belirsiz, sahte ambalaj ile yurda sokularak ameliyatlarda kullanıldı.

ÖNCE DOKTORLAR FARK ETTİ
Müfettiş raporlarıyla 'sakıncalı' bulunan kanüller, 1996 yılından bu yana binlerce hastanın ameliyatında kullanıldı. İddalara göre Yüksek İhtisas Hastanesi Kardio-Vasküler Cerrahi bölümündeki bazı doktorlar, kullanılan kanüllerin menşeinin belli olmadığını ameliyat sırasında tespit edip Başhekimliği uyardı. Ancak uyarılara karşın sahte kanüller kullanılmaya devam edildiği ileri sürüldü.

MÜFETTİŞ RAPORLARI
Kanül alımı ile ilgili sonu gelmeyen ihbarlar üzerine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu harekete geçti. Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi eski başhekimi ve yöneticileri hakkında 'teşekkül oluşturularak' fahiş fiyattan alım yaptıkları iddiasıyla bir rapor hazırlandı. Müfettişler Mehmet Aydostu ve Ünver Koyuncu imzalı 99/9-10/13 sayı ve 27 Nisan 2004 tarihli raporu şöyle:

* SAHTE BELGELER: 2000-01 yıllarında Metro firması, Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden ithal izni istedi. İstek dosyasına, sahte belgeler konuldu. Dönemin Genel Müdür Yardımcısı (halen Genel Müdür) Hayriye Mıhçak sahte belgeleri 'görmezden geldi.'

* ŞARTNAMEDE ADRES BELİRTİLDİ: Yüksek İhtisas Hastanesi kanül alımı için açılan ihalede Metro firmasının ürünün alımına kolaylık sağlandı.

* MUVAZAALI FİRMA: Metro firması başka bir ihalede usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle ilk alım sonrasında cezalı duruma düştü. Bunun üzerine, Metro firmasının da sahibi olan Selami Yıldırım'a ait Hat Medikal devreye sokuldu. Bu firmanın da daha sonra bir yıl devlet ihalelerine sokulması yasaklandı.

* FAHİŞ FİYAT: Hat Medikal bir başka ihalede kanüllerin tanesini 20 milyon 650 bin liraya verebileceğine dair teklif vermişti. Ancak ihalede tanesini 83 milyon 350 bin liraya çıkarttı. Bu üründen 2 bin 99 tanesi 4 kat fazla fiyatla hasteneye satıldı. Hastane 239 milyarlık zarara sokuldu.

* KULLANILMIŞ ÜRÜNLER: Müfettişler, CE belgesi bulunmayan, hangi ülke ve firma tarafından üretildiği belirlenemeyen kanüllerin, yurda girişi sırasında gümrük tarafından yakalandığını ve ceza kesildiğini de belirttiler. Aynı raporda, ürünlerin bir bölümünün kullanılmış olabileceğini, ambalajların sahte ve standartlara aykırı olduğunu da öne sürdüler. Müfettiş raporu üzerine Sağlık Bakanlığı dosyada adı geçen 21 bürokrat hakkında çeşitli disiplin cezaları uyguladı. Dosya dönemin DGM Savcısı Ömer Suha Aldan'a da iletildi. Dosya ceza davası açılması amacıyla Sağlık Bakanlığı Hukuk İşleri Başkanlığına iade edildi. Ayrıca dosyanın Ankara DGM'de başlayıp Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 'Neşter Operasyonu' davasıyla birleştirilmesi istendi.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber