Bazı İdareciler Yanlış Yorum Nedeniyle Fazla Ücret Alıyor

Tam gün tam yıl eğitim uygulamasının hatalı yorumlanması nedeniyle mesleki eğitim merkezlerinde görevli bazı yöneticiler haftada 13 saate kadar fazla ücret almaktadırlar. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde hazırlanmış olan, oldukça teknik ayrıntılar içeren bu özel dosyamızı mal müdrülüklerinde görevli personelin dikkatle okuması gerekmektedir. Dosyamızı görmek için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 20 Kasım 2004 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dosyayı hazırlayan: Ulaş
Çalıştığı Kurum: Milli Eğitim bakanlığı

Çıraklık ve yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünün dikkatine;

İLGİ: a-) MEB'lığına bağlı Öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esaslar
b-) Tam gün tam yıl eğitim yönergesi
c-) Mesleki ve teknik eğitim merkezleri yönetmeliği
d-) 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu
e-) 439 sayılı kanun

Tam gün tam yıl eğitim uygulamasının hatalı yorumlanması nedeniyle mesleki eğitim merkezlerinde görevli bazı yöneticiler haftada 13 saate kadar fazla ücret alıyorlar.

İlgi (b) yönergenin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesinde tam gün tam yıl eğitim, ?mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının fiziki kapasitelerinden azami derecede yararlanılarak meslek edinmek veya mesleğin de gelişmek isteyen herkes hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri dahil olmak üzere 07:00- 24:00 saatleri arasında yapılan eğitim" olarak tanımlanmıştır. Aynı yönergenin; "okul ve kurumların kapsama alınması" başlıklı 7. maddesinde okul veya kurumların kapsama alınma usulleri, 8. maddesinde belirtilen faaliyetin türüne göre fiilen yapıldığı sürece yürürlükte kalacağı, 10. maddesinde sektörde çalışan iş gücüne mesleklerinde gelişmelerini veya yeni meslek edinmelerini sağlamak üzere okulda kurumda veya iş yerinde kurslar düzenleneceği, öğretim programları başlıklı 12. maddesinde yaygın ve örgün eğitimlerde kullanılan kurs programlarından yararlanılacağı, 13. maddesinde kursiyer sayısı ve yapılacak uygulamalar hakkında yönerge sonunda belirtilen ek:2 ve ek:3 formu ile Bakanlığa bilgi verileceği ve tanımlar başlıklı 4. maddesinde de "kurs: belirli bir süre ve programa dayalı olarak açılan meslek geliştirme ve uyum kursları" olarak tanımlanmıştır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde yapılan ve yapılabilecek faaliyetler şunlardır:
a-) İlgi (c) yönetmeliğin 26. maddesi gereği aday çırak veya çıraklar teorik ve pratik eğitim görürler. Teorik eğitim Pazar günleri dışında haftada 1 gün ve çalışma saatleri içinde merkezlerde veya iş yerlerinde yapılır. Pratik eğitim ise hazırlanan eğitim programlarına göre yılda 11 ay süre ile iş yerlerinde yapılır.
b-) İlgi (c) yönetmeliğin 27. maddesi gereği isteyen kalfalara düzenlenen ustalık eğitim kursları.
c-) İlgi (c) yönetmeliği 72. maddesi gereği ustalık belgesine sahip ustalara iş pedagoji kursu.
d-) İlgi (d) kanunun 37-38 .maddeleri gereği meslek kursları, geliştirme ve uyum kursları.

Önemli olan yukarıda belirtilen faliyetlerden hangilerinin tam gün tam yıl eğitim kapsamında değerlendirelebileceğidir. İlgi (b)'deki yönerge incelendiğinde yukarıda açıklanan (b), (c) ve (d) şıklarında yapılan faliyetlerin tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında değerlendirileceği kesindir.

Hal böyleyken son zamanlarda bazı Mesleki Eğitim Merkezi müdür ve yardımcıları ilgi (a) esasların 15. maddesini gerekçe göstererek cumartesi günlerine 10 saat işletmelerde meslek eğitimi dersi yazıp, merkezlerinin tamgün tam yıl eğitim kapsamına girdiğini savunmaktadırlar. Mal müdürlükleri olayı tam bilmediğinden bu yasal olmayan ücreti ödemektedir.

Tam gün tam yıl eğitim uygulamasının yanlış yorumlanması nedeniyle bazı merkez müdürleri;
İlgi (a) esasların 10. maddesi gereği 15 saat ders niteliğinde yönetim görevi; okulun tam gün tam yıl eğitim yapan bir kurum olduğu gerekçesi ile de aynı esasların 11/a-1. maddesi gereği 15 saat ders dışı hazırlık ve planlama görevi; 8/a-2. maddesi gereği de 10 saat daha olmak üzere haftada toplam 40 saat ders ücreti almaktadırlar.

Aynı okuldaki müdür yardımcıları da 37 saat ders ücreti almaktadırlar.

İlgi (b) yönergenin; 4. maddesinde belirtilen kurs ve işletmelerde meslek eğitimi tanımları ile 7-10-12 ve 13. maddeleri birleştirildiğinde tam gün tam yıl eğitimi kapsamında yapılacak faaliyetlerin kurs niteliğinde olması gerektiği açık bir dille ifade edilmiştir. Bu nedenle işletmelerde meslek eğitimi görevi tam gün tam yıl eğitimi kapsamında yürütülecek faaliyetlerden biri değildir.

İlgi (b) yönergenin 8. maddesinde tam gün tam yıl eğitim uygulamasının yapılan faaliyetin türüne göre fiilen yapıldığı sürece yürürlükte kalacağı anlatılmıştır. Bu nedenle de mesleki eğitim merkezlerinde tam gün tam yıl eğitim uygulaması; kalfalara yönelik ustalık eğitim kursları, ustalara yönelik iş pedagoji kursları, meslek kursları ve geliştirme ve uyum kursları düzenlendiği sürece yürürlükte olacaktır. Bu kursların bittiğinde yenisi başlayana kadar tam gün tam yıl uygulaması adı altında bir ücretin ödenmesi mümkün olamayacaktır. Ayrıca bu kurslarda görevli yönetici ve öğretmenlere de bu kurslarda görev almaları koşuluyla ilgi (a) esasların 8/a-2 maddesi gereği haftada 10 saat ders ücreti ödenebilecektir. Bu kurslar olmadığı dönemlerde de bu ücreti alan müdür ve yardımcıları mevcuttur. Hatta 12 ay boyunca alan idarecilerimiz vardır. Tam gün tam yıl eğitim uygulamasının yanlış yorumlanmasından dolayı yurt genelinde yaklaşık 250 kişi fazladan ücret almaktadır. Bu yanlışlığın şimdilik aylık maliyeti 4-5 milyardır. Bu yanlışlık giderilmezse daha da artacaktır.

Ayrıca; İlgi (e) kanunun3/B maddesinde; "Orta dereceli mesleki ve teknik öğretim okulları atelye ve tatbikat öğretmenleri ile akşam sanat okulları atelye ögretmenleri, okullarında veya diğer dengi mesleki ve teknik okul ve kurslarında maaşlarına karşılık haftada (20) saat atelye ve meslek dersi okutmakla yükümlüdürler.
Bu öğretmenlere ayrıca haftada (20) saate kadar mecburi, (4) saat de ihtiyari olarak ücretle ek atelye, meslek dersi ve ekzersiz verilebilir.? hükmü yer almaktadır.

Aynı kanununun 7.nci maddesindede; "Öğretmenler için bu kanunla tesbit olunan azami ders ve ekzersiz çalışmaları miktarı ek görev veya başka bakanlık ve kurumlar emrinde öğretmenlikler alınması şeklinde dahi olsa hiçbir suretle aşılamaz." denilmektedir.

439 sayılı kanun gereği teknik öğretmenlerin alacağı maksimum ücret 27 saat olarak belirlenmiştir. 40 saat ders ücretinin alınması 439 sayılı yasaya da aykırıdır.

İlgililere duyurulur.


Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu Ahmet Kandemir'in Yorumu

MEB'lığına bağlı Öğretmen ve yöneticilerinin ders ve ek ders saatlerine ilişkin esaslar

"Yetiştirme, Okuma-Yazma ve Uyum Kursları

Madde 8- Bu Esaslarla belirlenen azami ek ders görevi ve ek ders görevinden sayılan ders saatleri dışında olmak üzere;

a) Ders yılı içinde;
1) İlgili mevzuatına göre dönem içinde herhangi bir nedenle derslerin yapılamadığı günler için düzenlenen eğitim faaliyetlerinde,
2) Tam Gün-Tam Yıl Eğitimi yapılan meslekî ve teknik okul ve kurumlarda bu programlar İçin,
3) Yurt dışında çalışan vatandaşlarımızın çocuklarının ortak dil ve kültür birliği bulunan soydaşlarımızın toplumumuza ve eğitim sistemimize uyumlarını sağlamak amacıyla açılan kurslarda,
4) Okuma-yazma kurslarında,
5) İşsizlikle mücadele projesi çerçevesinde yapılan beceri kazandırma ile ilgili eğitim programlarında,
6) Açık öğretim kurumları öğrencilerinin, örgün eğitim kurumlarında gördükleri yüz yüze eğitim uygulamalarında,
görevlendirilen yönetici ve Öğretmenlere haftada 10 saate kadar,

b) Yarıyıl ve yaz tatillerinde;
1) Eğitim yapılan her derece ve türdeki örgün eğitim kurumlarında,
2) (a) bendinin 3 ve 4 numaralı alt bentlerinde sayılan kurslar ile 6 numaralı alt bendinde sayılan eğitim faaliyetlerinde,
görevlendirilen yönetici ve öğretmenlerden branşı atölye, laboratuvar ve kurs Öğretmenliği olanlara haftada 44, diğerlerine haftada 30 saate kadar,

ek ders görevi verilebilir."

hükümleri yer almaktadır. Burada açıkça görevlendirilen idarecilere haftada 10 saate kadar ücret ödenebilir denilmektedir. Bu kadar açık hüküm var iken bazı idareciler derslere girmeden nasıl ücret almaktadırlar? Bundan önceki esaslar kapsamında idareciler derslere girmeden ücret alabiliyorlardı. Yönetmeliğin içerisine yerleştirilen bazı maddelerle tam gün tam yıl eğitim yapılan okullarda müdür ve baş müdür yardımcılarına 3 saat fazla ücret ödeniyor, bu konu zaten yukarıdaki dosyada yeterince açıklanmış.

Mesleki ve teknik açık öğretimin uygulamalı dersleri meslek liselerinde mesai saatleri dışında verilmektedir. Çeşitli nedenlerle normal eğitimin dışında kalan kişiler bu eğitimden faydalanmaktadırlar. Ayrıca çalışan kişiler bu yöntemle kendilerini geliştirmekte ve yeni diploma alarak maaşlarının yükselmesini veya teknik statüye geçebilmenin yolarını aramaktalar.

Esasında sorun da burada başlamaktadır. Bu zamanlarda okul kimler tarafından eğitime hazır hale getirilecek, kimler nöbet tutacak, disiplin nasıl sağlanacaktır? Mevzuat idarecilere ders girmeleri şartında 10 sat ücret ödenmesi gerektiğini emretmektedir.

Eğer idareciler derslere branşları gereği giremiyorlarsa okul idarecisiz mi açık kalacaktır?. Bu olayda eski düzenlemeye tekrar dönülmeli idarecilerin okulda bulunmaları şartıyla ücret ödenmesinin yolu açılmalıdır.

Yüz yüze eğitim dediğimiz bu eğitim, okul dışına atılan öğrencilerin sisteme yeniden dahil edilmesi için geliştirlen bir yöntem. Hafta sonları okula gelerek eğitim alıyorlar ve açık öğretim meslek lisesinden mezun oluyorlar. İşin garibi bazı iller eğitim bile yapmıyor. Örnegin kayseri ili sadece sınav dönemlerinde öğrencileri okula çağırıyor ve eğitim yapmadan öğrenciler sınıf geçiyor. Eğitim yapsan başka bir dert, okuların ısınma proplemi, uygulamalı eğitimde temizlik malzeme proplemi... Bunları aştınız diyelim. Disiplin en büyük proplem. İdarecilere ücret ödenmediğinden okulun açılıp kapanması bir problem. Nöbetçi idareci yok, öğretmen yok. Bu konu mevzuatta yeterince düzenlenmemiş, bence idarecilerden nöbetçi olarak görevlendirilenlere ücret ödenmesi gerek, başka türlü disiplin saglanamaz. Ama bunun için mevzuatın düzenlenmesi gerek. İdarecilerimiz ne yazıkki her zaman durumu idare ederler, mevzaatın sıkıntılarından yakınmazlar çözüm teklif etmezler sistemle çatışmazlar, yumuşarlar ve aradan sıyrılırlar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber