MEB'de yönetici ataması için duyuruya çıkmak şart

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde görev alan öğretmenlerden, yönetici kadrolarına atanmayı düşünenlerin beklediği genelge 31 Ekim 2008 tarihi itibariyle yayımladı. Genelgede, yönetmelikte belirtilmiş hususlara ilave olarak çok önemli bir detay yer almamaktadır. En önemli husus yönetici atamalarının bir an önce gerçekleştirilmesine yönelik talimattır. Diğer taraftan atama işlemleri İLSİS üzerinden yürütülecektir. Genelgeye ilişkin kısa bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2008 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008/74 nolu bu Genelgenin 1.maddesinin atıfta bulunduğu Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticileri Yönetmeliği'nin "Duyuru" başlıklı 9.maddesinin 1.fıkrasında şu hüküm yer almaktadır:

?(1) Atama yapılması planlanan eğitim kurumlarının yöneticiliklerine; valiliklerce il genelinde ve her adayın bilgi sahibi olmasını sağlayacak şekilde başvuru tarihinden en az 15 gün önce duyuru yapılır.?

Yönetmeliğin bu hükmünde yer alan ?Atama yapılması planlanan? ifadesi, idareye sınırsız yetki tanımanın yanı sıra keyfi uygulamalara yol açabilecek bir hüküm içermekle birlikte, bu husus Danıştay 2.dairesince 2007/1114 esas nolu dosyada belirtilen ??her yetkide olduğu gibi takdir yetkisi de belli sınırlar içinde vardır ve bu yetki, asla bir keyfilik aracı değildir.? gerekçelerine aykırılık teşkil etmektedir.

2008/74 nolu genelgenin 1.maddesinde konuya ilişkin şu açıklama yapılmıştır:

?1-İlgi (a) Yönetmelik hükümlerine göre her kademedeki eğitim kurumu yöneticiliklerinin atama yetkisi valiliklerde bulunmaktadır. Bu nedenle valilikler boş eğitim kurumu yöneticilikleri için duyuru yaparken, eğitim kurumlarının özellikleri ve eğitim-öğretimin aksatılmaması gibi hususları dikkate alarak yönetici atama işlemlerini bir an önce gerçekleştireceklerdir.

Bu uygulamada her kademe yöneticilik için ayrı ayrı duyuru yapılabileceği gibi, topluca duyuru yapılabilmesi de mümkün olabilecektir.?

Bu açıklama, Bakanlığın, daha önce yayınladığı 2008/50 nolu genelgesindeki

?Gerek mevcut yöneticilerin durumu gerekse ilk defa atanacak yönetici potansiyeli dikkate alınarak, her derece ve türdeki eğitim kurumlarının bütün kademelerdeki yöneticiliklerinin atama duyurularının öncelikle yönetici ihtiyacı en çok olan ve nitelikli yönetici atanmasında zorluk çekilen özellikle il ve ilçe merkezleri dışındaki kenar semtlerde yer alan eğitim kurumları olacak şekilde yapılması gerekmektedir.?

açıklamasından vazgeçtiğini göstermektedir. Dolayısıyla Genelgenin 1.maddesine göre tüm yönetici atamaları duyuruya çıkarılıp atamalar gerçekleştirilecektir.

Ayrıca yeni genelgede yapılan açıklamada;

1-Her kademe için ayrı ayrı duyuruya çıkılabilecektir.

2-Her kademe için topluca duyuruya çıkılabilecektir.

3-Yönetici atamaları bir an önce gerçekleştireceklerdir.

Yöneticilikler vekâleten, geçicici görevlendirme kadrolarından kurtarılmalıdır çünkü bu şekildeki görevlendirmelerde eğitim öğretim olumsuz etkilenmektedir.

Asaleten yönetici atamalarında eğitim öğretim olumsuz etkilenmez bilakis eğitim öğretim kalite kazanır. Yeni görevine asaleten atanan kişiler okul ve kurumuna sahip çıkar dolayısıyla Valilikler bu genelgedeki açıklamalar ve yukarıdaki Danıştay kararını da göz önünde bulundurarak tüm ilde bulunan açık kadroları ilan etmeli başvuruları alarak atamaları yapmalıdırlar.

Başvurular ilsis üzerinden gerçekleştirilecek

2008/74 nolu genelgenin 5.maddesinde şu açıklama yapılmıştır:

?5- Eğitim Kurumu yöneticiliklerine yapılacak duyurular üzerine başvurular valiliklerce ?Yönetici Atama Başvuru Ekranı? üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.?

Yönetmeliğin 15 maddesi kapsamında bulunanlar İl dışı yönetici atanma isteğinde bulunulabilecek

2008/74 nolu genelgenin 8.maddesinde yer alan; ?8-İlgi (a) Yönetmeliğin 15 inci maddesinde sayılanlar; eğitim kurumu yöneticiliğine atanmak istemeleri halinde, valiliklerce yapılacak duyuruları şahsen takip ederek taşra teşkilatında görev yapanlar görev yapmakta oldukları valilik aracılığıyla, merkez teşkilatında görev yapanlar ise Personel Genel Müdürlüğü aracılığıyla atanmak istedikleri il valiliğine başvuruda bulunabileceklerdir. Bunlardan değerlendirme sonucu atanabilecek duruma gelmiş olanların işlemleri ilgili valilik ile koordineli olarak Bakanlıkça tamamlanacaktır.

15 inci madde kapsamında sayılan yöneticilerin Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formu'nda değerlendirilmesi ise; her yöneticilik görevinin geçmiş sayıldığı yönetim kademesi için Ek?2 Yönetici Değerlendirme Formu'nda öngörülen puan değeri verilmek suretiyle değerlendirilecektir.? açıklamalara göre Yönetmeliğin 15 maddesi kapsamında bulunanlar il dışı yönetici atama isteğinde bulunulabilecek ayrıca genelgenin 9.maddesinde;? 9-İlgi (a) Yönetmeliğin 20 nci maddesinde yöneticilik görevlerinden eş, sağlık, öğrenim durumu gibi özürler, branş değişikliği, norm kadro fazlası olması nedenleriyle ayrılmış olanlar hariç kendi istekleriyle ayrılmış olanların bir yıl geçmeden yeniden öneticilik görevine atanamayacakları öngörülmüştür. Ancak iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler belli bir takvime bağlı ve yılda bir defa yapılıyor olması nedeniyle, iller arasında yönetici olarak yer değiştirebilme imkânı bulunmadığı da göz önünde bulundurularak bu kapsamda yer değiştirme işlemi yapılmış olanlar bakımından bir yıl sınırlaması aranmayacaktır.? açıklamalara göre il dışı yönetici olarak atanma isteğinde bulunan eski yöneticilerde aranan bir yıl şartı aranmayacak.

Yönetmeliğin 15.maddesi şu şekildedir:

?MADDE 15 ? (1) Öğretmenlikte adaylığı kaldırılmış olmak kaydıyla; Talim ve Terbiye Kurulu uzmanlığı, eğitim uzmanlığı ve (mülga) APK uzmanlığı görevleri ile şube müdürü ve daha üst unvanlı görevlerde asaleten geçirilen süreler beşinci kademe yöneticiliğinde, kamu kurum ve kuruluşlarında Genel İdare Hizmetleri Sınıfına dâhil şef kadrosunda geçen süreler dördüncü kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır. Halen bu görevlerde bulunanlar, duyurusu yapılan eğitim kurumu yöneticiliklerine atanmak üzere bu Yönetmeliğin 12, 13 ve 14 üncü madde hükümlerine göre valiliklerde görev yapanlar görev yaptıkları valilik, merkez teşkilatında görevli olanlar ise Personel Genel Müdürlüğü kanalıyla başvuruda bulunabilirler.?

2005 Sınav sonucu 2008 yılında yeniden değerlendirilen ve değerlendirme sonucunda başarılı olanlara öncelik tanınacaktır

2008/74 nolu genelgenin 11.maddesinde; ?11?26/03/2005 tarihinde müdür yardımcılığı için yapılan seçme sınavına girenlerden 2008 yılı itibariyle yapılan son değerlendirme sonucunda başarılı sayılanların başvuruları sınavın geçerlik süresi ile sınırlı olmak kaydıyla ilgi (a) Yönetmeliğin Geçici 2 inci madde kapsamındaki hükümler çerçevesinde değerlendirilecektir.? Açıklamalara göre Müdür yardımcılığı başvurularında Müdür Yardımcılığı sınavını kazananlar öncelikli olarak sınav puanına göre atanacaklardır. Burada tek şart sınav geçerlilik süresi içerisinde başvurmalarıdır. Yani bu durumda 26.03.2005 tarihli Müdür Yardımcılığı Sınavına girip sınav sorularının 11 tanesinin yargı kararı gereği iptal edilmesi sonucu Yeniden Değerlendirmenin yapıldığı 7 Mayıs 2008 tarihi sınav geçerlilik süresinin başlangıcı kabul edilmiştir. Buna göre değerlendirme sonucunda başarılı sayılanlar başvurabilecekler ve sınav puanına göre öncelikli olarak atanacaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber