Vakıflar Bankasının ilanlarını Basın İlan Kurumu aracılığı ile gazetelere vermesi gerektiğine dair karar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Kasım 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karar Tarihi: 21 Kasım 2008

Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Vakıf Emeklilik A.Ş. ile Kurum Genel Müdürlüğü ve Kurum Yönetim Kurulu arasında çıkan, anılan Banka ve Şirket'e ait resmi ilân ve reklâmların, Kurum'un görev alanında neşrolunan, bu ilân ve reklâmları yayınlama hakkını haiz gazete ve dergilerde, Kurum aracılığıyla yayımlatılıp yayımlatılmayacağı hususundaki ihtilâf, 195 sayılı Kanun'un 30 ve 38 inci madde hükümleri dairesinde Kurum Genel Kurulu tarafından incelenerek, aşağıdaki Prensip Kararı alınmıştır.

"Söz konusu ihtilâfın başlangıç tarihi öncesinde (Mayıs/2008), Kurum Kanuni müşterileri arasında bulunan Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Vakıf Emeklilik A.Ş.'ye ait resmi ilân ve reklâmlar, 195 sayılı Kanun ve bu Kanun'un 53 üncü maddesine dayanılarak yapılan Yönetmelik ile yine aynı Kanun'un 34 üncü maddesine göre alınan 67 sayılı Genel Kurul Kararı'nın amir madde hükümleri dairesinde, Kurum'un görev alanındaki yerlerde neşrolunan ve bu ilân ve reklâmları yayınlama hakkını haiz bulunan gazete ve dergilerde Kurum aracılığıyla neşrettirilmiştir.

Hâl böyle iken, 6219 sayılı Yasa ile kurulmuş olan anılan Banka ile sermayesinin içerisinde %53.9'luk payı bu Banka'ya ait olan Vakıf Emeklilik A.Ş.'nin halihazırdaki mevcut statülerinde, Kurum'un Kanuni müşterileri arasında sayılmayacakları hususunda herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen, bahse konu Banka 4603 sayılı Kanun'u, Vakıf Emeklilik A.Ş. ise resmi ilân niteliğindeki ilânlarını istisna tutmak üzere, Şirketlerinin hakim ortağı olan Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.'nun özel hukuk hükümlerine tâbi olduğu gerekçe gösterilmek suretiyle, söz konusu Banka ve Şirket'e ait ihtilâfa mesnet teşkil eden ilân ve reklâmlar, Kurum aracılığı olmaksızın muhtelif gazete ve dergilerde yayımlatılmıştır.

Ancak, 15 Kasım 2000 tarihinde kabul edilen ve 25 Kasım 2000 tarihli, 24241 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmiş olan 4603 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ZİRAAT BANKASI, TÜRKİYE HALK BANKASI ANONİM ŞİRKETİ VE TÜRKİYE EMLAK BANKASI ANONİM ŞİRKETİ HAKKINDA KANUN ile, bu Kanun'da adı geçen üç Banka hakkında muhtelif düzenlemeler getirilmiş olup, aynı Kanun'un 5 inci maddesinde yapılan değişiklikle, söz konusu bu Bankalar hakkında tatbik edilmeyecek olan ve aralarında 195 sayılı Basın İlân Kurumu Teşkiline Dair Kanun'un da yer aldığı muhtelif Kanun maddeleri hükme bağlanmıştır. Görüldüğü üzere, 4603 sayılı Kanunda, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. hakkında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

T.C. Danıştay Birinci Dairesi'nin 30 Ekim 2006 tarihli, 2006/692 E., 2006/941 K. sayılı görüş bildiriminde, 195 sayılı Kanun'un 29 ve 42 nci maddelerinden hareketle, 'kanunla kurulan sair müesseselerin veya bunların iştiraklerinin' ilân ve reklâmlarının, Kurum aracılığıyla yayınlatılmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir. Bu görüşten hareketle, T. Vakıflar Bankası T.A.O. ve Vakıf Emeklilik A.Ş.'nin Kurum Kanuni müşterileri arasında yer almaları hasebiyle, anılan Banka ve Şirket'e ait resmi ilân ve reklâmların, aynı Kanun'un 29, 31 ve 42, Kurum Yönetmeliği'nin 77-79 ve 67 sayılı Genel Kurul Kararı'nın 2, 3 ve 7 nci madde hükümleri dairesinde, Kurum'un aracılık ödevinin bulunduğu yerlerde, anılan ilân ve reklâmları yayınlama hakkını haiz gazete ve dergilerde, Kurum aracılığıyla neşrettirilmesi zorunludur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber