Özelleştirme işlemlerindeki son durumu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Aralık 2008 20:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Kasım ayı içinde Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşma metnidir.

Sayın Başkan, değerli üyeler; konuşmamın bu bölümünde sizlere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bütçesi hakkında bazı açıklamalar yapmak istiyorum.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının 2009 yılı gider bütçesi teklifi toplam 18,2 milyon TL olup, bu tutarın tamamına yakını Özelleştirme Fonu'ndan yapılacak aktarmalarla karşılanacaktır. Gider bütçesinin yüzde 71,6'sı personel giderleri, yüzde 22,7'si mal ve hizmet alımları ve kalan yüzde 5,7'si sermaye giderleri ve cari transferlerden oluşmaktadır.

Özelleştirme uygulamalarında ekonomimizin rekabet gücünü ve verimliliğini artırmanın yanında, özelleştirmelerin sosyal boyutunu da ön plana çıkaran bir yaklaşım benimsedik.

2003 yılına kadar 8 milyar dolar tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirilmiş iken, 2003 yılından itibaren sağlanan istikrar ve ekonomide kazanılan ivme sonucu yirmi yıldır gerçekleştirilemeyen birçok kuruluşun özelleştirilmesi başarıyla tamamlanmıştır. 32,5 milyar doları Özelleştirme İdaresi tarafından olmak üzere, TMSF ve Ulaştırma Bakanlığınca yapılan özelleştirmelerle birlikte toplam özelleştirme tutarı 50 milyar doları aşmıştır.

2008 yılı içinde PETKİM, Tekel Sigara, Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'ye ait elektrik santralleri, TEDAŞ ve Tekel'e ait taşınmazların satış devir işlemleri ile Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 15'lik payının ulusal ve uluslararası sermaye piyasalarında birincil halka arzı tamamlanmıştır.

Başkent Elektrik Dağıtım AŞ, Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ ve Tekel'in bağlı ortaklığı Sigara Sanayi İşletmeleri ve Ticareti AŞ'ye ait Ayvalık Tuzlası'nın satış ve işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu onayı alınmış olup devir işlemleri devam etmektedir.

TCDD İzmir, Derince, Bandırma, Samsun Limanları ile Meram ve Aras Elektrik Dağıtım AŞ'lerine ilişkin ihaleler tamamlanmış olup devir işlemleri devam etmektedir. Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'ye ait Kars, Erciş, Ağrı, Muş ve Erzurum Şeker Fabrikaları ile Milli Piyango şans oyunlarının özelleştirilmesi için ihaleye çıkılmıştır.

Sümer Holding AŞ'ye ait Adıyaman, Balıkesir ve Samsun illerinde bulunan taşınmazların özelleştirmelerine ilişkin süreç ise devam etmektedir.

Ayrıca, Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği otoyollar, köprüler ve bunların üzerinde yer alan tesislerin işletme haklarının verilmesi yöntemi ile özelleştirilmesine karar verilmiştir.

Özelleştirme uygulamalarında üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir husus da özelleştirme çalışmalarının toplumsal dengeler üzerinde yaratacağı olumsuz yansımalara engel olmaktır. Hükûmetlerimizce, özelleştirilen kuruluşlarda çalışan işçilerin ve ailelerinin mağdur edilmeyerek diğer kamu idarelerinde geçici personel statüsünde işe yerleştirilmelerine imkân sağlanmıştır. Bu kapsamda durumu uygun görülen 18.162 işçinin ataması Devlet Personel Başkanlığınca yapılmıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber