Yolsuzlukla mücadele tasarısı TBMM'de

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2009 14:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Karapara aklama da dahil olmak üzere yolsuzlukla mücadeleyle ilgili uluslararası yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacıyla hazırlanan Türk Ceza Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıya göre, ''rüşvet suçu'' Türk kanunlarının uygulanacağı suçlar arasından çıkarıldı. Böylece, Türk vatandaşı veya yabancılar tarafından, yabancı ülkelerde işlenen rüşvet suçlarında, Türk kanunları uygulanmayacak.

Suç teşkil eden eşya ve maddelerin müsadere edilmesi için eşyayı bilahare iktisap eden kişi, Türk Medeni Kanununda yer alan ''iyi niyetin korunması''na ilişkin hükümlerinden yararlanamayacak.

Bir suçun işlenmesiyle elde edilen eşyayı veya diğer mal varlığı değerini, bu suçun işlenmesine iştirak etmeksizin, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis ve 10 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Tasarıyla, TCK'nın etkin pişmanlık bölümünde değişiklik öngörülüyor. Buna göre, yabancı kamu görevlilerine rüşvet verenler, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanamayacak.

TCK'ya yeni bir suç tanımlaması eklendi. Buna göre, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerini aklama suçunun konusunu oluşturan mal varlığı değerini, bu özelliğini bilerek satın almak, kabul etmek, bulundurmak veya kullanmak fiilleri ayrı bir suç olarak tanımlandı.

Alt sınırı 6 ay veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini, yurt dışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek veya meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tabi tutan kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 20 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.

Gerekçede, söz konusu maddede yapılan değişikliklerle aynı zamanda Karapara Aklama ve Terörün Finansmanı Amacıyla Mali Sistemlerin Kullanılmasının Önlenmesine Dair Avrupa Birliği Direktifi başta olmak üzere AB müktesebatı ile uyum sağlanmış olacağı kaydedildi.

Tasarıya göre, örgüt faaliyeti çerçevesinde uyuşturucu ticaretinden elde edilen mal varlığını aklama suçu da ağır ceza mahkemelerinde görülecek davalar arasına alınıyor.

Kabahatler Kanununa eklenen yeni bir maddeyle, bir özel hukuk tüzel kişisinin organ veya temsilcisi ya da organ veya temsilci olmamakla birlikte tüzel kişinin faaliyeti çerçevesinde görev üstlenen bir kişi tarafından, yolsuzluk olarak nitelenen bazı suçların tüzel kişinin yararına olarak işlenmesi halinde, tüzel kişiye de idari para cezası verilmesine imkan tanınıyor.Başbakanlık Teftiş Kurulu, Yolsuzlukla Mücadele Koordinasyon Birimi olarak da görev yapacak.

Tasarının genel gerekçesinde, sınır aşan suçların giderek yaygınlaştığı belirtilerek, uluslararası boyutta en fazla tartışılan konulardan birini ''yolsuzlukla mücadele'' olduğu vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber