Mutabakat Taslakları Ne Getiriyor?

2008 yılı toplu görüşmelerinde imza altına alınan hususlara ilişkin olarak hazırlanan mevzuat taslaklarını geçen hafta içinde yayımlamıştık. Taslaklar kamuoyunun gündemine sadece sözeşmeli personel açısından gelmektedir. Oysaki taslaklarda 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışanlar açısından da önemli düzenlemeler yer almaktadır. Henüz yürürlüğe girmemiş olan taslakların neler getirdiğine ilişkin bilgi için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Ocak 2009 11:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SÖZLEŞMELİ PERSONELE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

4B'LİYE ÜCRETLİ DOĞUM İZNİ

Sözleşmeli kadın personele doğum sonrası izin ücretsiz olarak verilmekteydi. Yapılmakta olan düzenleme ile doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık süreler ücretli izinli sayılmaktadır.

4B'LİYE İLLERE GÖRE FARKLI ÜCRET

Taslağın 2. maddesine göre 4B'liye illere göre farklı ücret verilecektir. Hangi illerde ne kadar fazla ücret verileceği taslağın 2. maddesinde yazmaktadır.

4B'Lİ ASKERLİK SONRASI DÖNEBİLECEK

Hali hazırdaki mevzuata göre sadece doğum izni için ayrılan 4B'li personel geri dönebilmektedir. İlgili madde yeniden düzenlenmektedir. Buna göre askere giden 4B'li de dönüşte kaldığı yerden devam edebilecektir.

4B'Lİ ALIMINDAN YENİDEN SÖZLÜ SINAV

Danıştay 4B'li sözlü sınav alımını durdurmuştu. Yapılan yeni düzenleme ile bazı unvanlara yapılacak 4B'li alımlarında yeniden sözlü sınav getirilmektedir. Bu unvanların neler olduğu kamuoyuna yansımamıştır.

4B'Lİ ALIMINDA, BAZI UNVANLAR İÇİN SINAV ŞARTI ARANMAYACAK

Yurt dışı teşkilatında istihdam edilecek personel, yabancı uyruklular, üniversitelerin araştırma geliştirme projelerinde proje süresi ile istihdam edilecek personel de KPSS şartı aranmayacaktır.

4B'Lİ BAZI UNVANLAR İÇİN MAHALLİNDEN MEMUR KARŞILAMA MECBURİYETİ

Yapılan yeni düzenlemelerden birisi de bazı unvanlara yapılacak 4B'li atamalarında, personel ihtiyacının mahallinden karşılanma zorunluluğudur. Bu tip kadrolara, o ilde 5 yıl süreyle kesintisiz oturanlar başvurabilecektir. Unvanlar ek 1 ve 2 sayılı cetvellerde belirtilmiş olup, bu cetveller yayımlanan metinlerde bulunmamaktadır.

4B'LİNİN KURUM İÇİ YER DEĞİŞİKLİĞİ

- En az bir yıl çalışanlar becayiş talebinde bulunabilecektir.

- En az bir yıl çalışanlar, eş durumundan kurum içi nakil talebinde bulunabilecektir.

- Bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisi, eşi ve çocukları ile mevzuat uyarınca bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının tedavisinin mümkün olmadığına ilişkin sağlık raporu alan 4B'li personel sağlık özründen dolayı kurum içi yer değişikliği talebinde bulunabilecektir.

4B'LİNİN UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ

Çalışan 4B'linin, ilk defa hizmete alınma prosedürüne riayet edilmesi kaydıyla unvan değiştirebileceği hüküm altına alınmaktadır. Bu madde çok muğlaktır. Bizim anladığımıza göre 4B'linin unvan değiştirebilmesi için yeniden KPSS'ye girmesi gerekmektedir.

MEMURLARA İLİŞKİN DÜZENLEMELER

MEMUR İÇİN BECAYİŞTEKİ TAKDİR HAKKI KALKIYOR

Becayişe ilişkin 657'deki "madde 73" değişmektedir. Becayişte, idareye tanından takdir hakkı kaldırılmaktadır. Becayiş için aynı kurum uygulaması devam emekte ancak tanım "aynı hizmet niteliklerine sahip aynı unvandaki memurların karşılıklı olarak yer değiştirmeleri" olarak değiştirilmektedir.

REFAKATÇİLİK İÇİN 1 AY SÜRE

Memurun bakmakla yükümlü olduğu hastasına kendisinden başka bakacak kimsenin bulunmaması ve sağlık raporu ile refakatçi tahsisi gerektiğinin belirtilmesi şartı ile yılda 1 aya kadar izin verilecektir.

EŞİ DOĞUM YAPAN ERKEK MEMURA 5 GÜN İZİN

Eşi doğum yapan erkek memura 3 gün izin verilmektedir. Bu süre 5 güne çıkarılmaktadır.

EŞİN ANNESİ VEYA BABASININ ÖLÜMÜ HALİNDE İZİN

Hali hazırdaki uygulamada memurun eşinin annesi veya babası ölünce izin verilmemektedir. Yapılan yeni düzenlemeye göre memurun eşinin annesi, babası veya kardeşi ölünce 3 gün izin verilecektir.

OLUMSUZ SİCİLE İTİRAZ

Olumsuz sicil için aynı amire itiraz edilmekteydi. Yapılan yeni düzenleme kabul görürse olumsuz sicil alan memur artık kurum bünyesinde oluşturulan Değerlendirme Komisyonuna itiraz edecektir.

İL DIŞINA İZİNSİZ ÇIKIŞA CEZA YOK

657 sayılı kanunun 125. maddesinde düzenlenen ve il dışına izinsiz çıkış halinde aylıktan kesme cezası verilmesini öngören hüküm kaldırılmaktadır.

SAVUNMA İÇİN 7 GÜN DAHA SÜRE

Memura savunma için, isteği halinde, ayrıca 7 gün daha süre verilecektir.

DİSİPLİN CEZASI İÇİN İTİRAZ

Hali hazırdaki uygulamada memur, uyarı veya kınama alınca bir üst disiplin amirine itiraz edebilmekteydi. Eğer taslakta yer alan düzenleme kabul edilirse artık kurumdaki disiplin kuruluna itiraz edilecektir.

İL DIŞINA İZİNSİZ ÇIKIŞ

İl dışına çıkışlarda izin alınmasını şart koşan ek 20. maddenin 3. fıkrası 657'den çıkarılmaktadır. Böylece izin alma mecburiyeti kaldırılmaktadır.

GENELGE İLE DÜZENLENEN HUSUSLAR

OKS'DEN DOLAYI NAKİL

Yapılan yeni düzenlemeye göre memurun çocuğu merkezi bir sınavla bir ortaöğretim kurumunu kazanırsa ve o yerde yatılı öğrenim göreme imkanı yoksa, memur bu durumdan dolayı nakil isteyebilecektir.

GÖREVDE YÜKSELME SINAVI AÇIN

Başbakanlık genelge taslağı uygun görülürse kurumlar ihtiyaç oluşması halinde görevde yükselme sınavı açmak zorunda kalacaktır. İhtiyacın ne olduğu maddede tanımlanmamıştır.

HİZMETİÇİ EĞİTİMLERDE SENDİKALARLA İŞBİRLİĞİ

Hizmetiçi eğitimlerde sendikalarla işbirliği yapılacaktır.

ÖZÜRLÜLERE YÖNELİK DÜZENLEME

Genelge taslağının 4. maddesi özürlülere yöneliktir.

İFTİRA ATILAN MEMUR İÇİN KAMU DAVASI AÇILACAK

Yetkili amirlere iftiraya uğrayan memurun hakkının korunması amacıyla iftira atan hakkında kamu davası açılması için gerekli girişimlerde bulunulması istenmeketdir.

'FAZLA ÇALIŞMAYA İZİN VERİN' TALİMATI

Çoğu kamu kurumu fazla çalıştırdığı personele 657'nin 178. maddesinde yer alan hüküm uyarınca izin vermemektedir. Genelge ile bunun bir zorunluluk olduğu hatırlatılmaktadır.

'399'LU PERSONELİN İZNİNİ VERİN' TALİMATI

Yapılan düzenlemede 399'a tabi sözleşmeli personele hak ettiği iznin yıl içinde kullandırılması istenmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber