60 bin işçinin maaşını İşkur ödüyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ocak 2009 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel kriz sebebiyle mali durumu bozulan işletmelere sağlanan kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletildi. Türkiye İş Kurumu tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre, daha önce kısa çalışma ödeneği kullanamayan medya patronları da kapsama alındı.

Buna göre, krizden etkilendiği için faaliyetlerini üçte bir oranında azaltan ya da tamamen durduran gazete, televizyon, radyolarda Basın İş Kanunu'na tabi çalışan gazetecilerin maaşları devlet tarafından ödenecek. Basın mensupları üç ay süreyle 265 ile 533 Türk Lirası arasında İşkur'dan maaş alacak.

Krizdeki şirketlerin işçi çıkarmasını önlemek için kullandığı 'kısa çalışma ödeneği'nin miktar ve süresini artırmaya hazırlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bir yönetmelikle bürokrasiyi azalttı, kapsamı genişletti. Kısa çalışma ödeneği süresini 3 aydan 6 aya çıkarmak ve 265 TL'lik alt sınırı asgari ücret düzeyine yükseltmek için düzenleme yapan Bakanlık, yönetmelikle kapsama yeni sektörleri dahil etti. İşkur tarafından yayımlanan yönetmeliğe göre daha önce sadece İş Kanunu kapsamında olan kısa çalışma ödeneği kapsamına 4447 sayılı kanun alındı. Böylece Basın iş ve Deniz İş Kanunu'na tabi çalışanlar da kısa çalışma ödeneğinden faydalanma imkanına kavuştu. Böylece, krizin etkilerini göstermeye başladığı medya sektöründe çalışan habercilere de kısa çalışma maaşı verilecek, işini kaybetmelerinin önüne geçilecek.

Daha önce kısa çalışma yaptırılacak işçilerin adı soyadı, sosyal güvenlik sicil numaraları, haftalık çalışma süreleri, her bir işçi için ne kadar kısa çalışma yaptırılacağı ayrı ayrı verilirken buna son verildi. Bunun yerine işverenin İşkur'a kısa çalışma ödeneği kullandırılmak istenen işçilerin listesiyle başvurmasının yeterli olacağı düzenlemesi getirildi. Bundan sonra 200 ayrı bildirge yerine bir bildirge yeterli olacak.

518 FİRMA BAŞVURDU, 60 BİN İŞÇİNİN MAAŞINI İŞKUR ÖDÜYOR

Kısa çalışma ödeneği, ekonomik kriz sebebiyle mali durumu bozulan işletmelerde işlerin bir süreliğine kısmen ya da tamamen durması halinde devreye giriyor. 2003 yılından bu yana kullandırılan kısa çalışma ödeneği ayda 5 gün üretim yapan bir firmada kalan 25 günün maaşını devlet ödüyor. 37 milyar TL biriken İşsizlik Sigortası Fonu'na kriz ortamında 518 firma başvurdu. Şimdiye kadar 30'una ödenek bağlandı. Diğerlerinin incelemesi ise sürüyor. Talebi reddedilen firma sayısı 10. Hükümet şu ana kadar 60 bine yakın işçiyi, işsiz kalmasını önlemek amacıyla kısa çalışma ödeneğiyle destekliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber