Aile hekimi 6 aydan önce değiştirilemeyecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Şubat 2009 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, kişilerin aile hekimini bölge sınırlaması olmaksızın seçebileceğini belirterek, seçimini yapan kişinin hekim değiştirmesi için en az 6 ay beklemek zorunda olduğunu söyledi.

Sağlık Müdürü Çatak, vatandaşların Adana'da 21 Mayıs 2008 tarihinden beri başarıyla devam aile hekimliğine başvurarak kayıt yaptırması gerektiğini belirtti.

Aile hekimliği uygulamasını "Halkın kendi sağlığı ile ilgili hayallerin gerçeğe dönüştüğü yeni bir uygulama" olarak nitelendiren Çatak, toplumumuzda var olan sahiplenme duygusunun, bu uygulama içerisinde sağlıklarını emanet edecekleri aile hekimlerini de kısa süre içerisinde sahiplenmek sureti ile iyice pekişeceğini ifade etti.

Vatandaşların hekimlerinin kendilerine yaklaşımından, muayenesinden, tedavisinden ve takibinden memnun kaldığı bir hekimi eşine dostuna anlatırken genellikle "Bizim doktorumuz" ifadesini kullandığını kaydeden Çatak, vatandaşların her türlü sağlık sorunlarında öncelikli olarak aile hekimleriyle temas kurarak çözüm arayışı içerisine girdiğini aktardı.

Karşılıklı oluşacak bu ilişkinin hemen bir günde kurulabilecek bir bağ olmadığına değinen Çatak, "Aile hekimi ile hasta arasında kurulacak olan güvene dayalı bir iletişim bu bağın zaman içerisinde güçlenmesini sağlayacaktır. Vatandaşlar sağlık sorunlarıyla ilgilenecek kişinin aile hekimi olması, doktorunu her istediğinde 'hemen benimle ilgilen' şeklinde algılamaması gerekir. Sağlık sorunları ile ilgili olarak başvurular öncelikle hekimin çalıştığı mekâna yapılacaktır. Acil durumlarda ise zaten Hastane Acil Servisleri ve 112 Ambulans hizmetleri faaliyetlerine aynen devam etmektedir. Ancak bu hallerde de Aile Hekimini mümkün olan en uygun zamanda bilgilendirmek ve onun da tavsiyesini almak yerinde bir davranış olacaktır." dedi.

Aile Hekimliği uygulamasındaki aksaklıklarının giderildiğini, 589 aile hekiminin Adana genelinde vatandaşa hizmet ettiğini ifade eden Sağlık Müdürü Çatak, "Aile hekimliği uygulaması, asla kişilerin zorunlu olmasalar da evlerinde muayene olması anlamına gelmemektedir." diye konuştu.

Adana'da 8'i il merkezinde, 10'u ilçe merkezinde toplam 18 toplum sağlığı merkezi, 97'si merkez, 31'i belde ve 14' ü köyde olmak üzere 142 aile sağlığı merkezinin hizmet verdiğini hatırlatan Dr. Çatak, buralarda, 514'ü merkez, 60'ı belde ve 15'i köyde olmak üzere toplam 589 aile hekimi biriminin hizmete açıldığını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber