Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 90)

Haber Giriş : 18 Aralık 2003 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yürürlük Tarihi : 06-12-1984
Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü
KY - 10 BÜMKO : 115567-79/20/37356
Konu : Derece Terfii

Kadrosuzluk nedeniyle zamanında derece yükselmesi yapamayan Devlet memurlarının daha sonra kadro temin edildiğinde her derecede üç yıl beklemeksizin iki ya da daha üst derecelere doğrudan doğruya yükselebilmelerini sağlayan gerekli yasal düzenleme 241 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmıştır. Bu yasal değişiklik üzerine uygulamanın ne şekilde yürütülmesi gerektiği 13 Ağustos 1984 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 88 Seri No.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde açıklanmış bulunmaktadır.

241 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 161 inci maddesinin (A) bendinde yer alan bulunduğu dereceden yukarı bir dereceye atanan "memur" ibaresi, «Bulunduğu dereceden yukarı derecelere atanan memur» şeklinde değiştirilmek suretiyle kadrosuzluk nedeniyle zamanında derece yükselmesi yapamamış olan memurların daha sonra kendilerine kadro tahsis edilmesi halinde iki veya daha üst derecelere yükseltilmeleri sağlanmıştır.

Yine maddenin aynı bendinde yer alan "Alt derecede eşit göstergeli kademede geçirilen süre dikkate alınır" hükmü ile de alt derecede eşit göstergeli kademelerde geçirilen sürelerin üst derecelerde geçmiş gibi kabul edilmesi sağlanmıştır. Böylece kadrosuzluk nedeniyle gecikmiş olarak derece yükselmesi yapan memurların aynı göstergeli kademelerde tekrar çalışmalarına gerek görülmeyerek kayıpları önlenmiştir.

Devlet Memurları Kanununun bu hükümlerine göre, kadrosuzluk nedeniyle süresinde derece yükselmesi yapamayan memurların sonradan boş kadro temin ve kendilerine tahsis edildiğinde;

a) Bir üst dereceye veya doğrudan doğruya iki ya da daha üst derecelere yükseltilebilmeleri,

b) Bu yükselme sonucunda derecelerinin ileri kademelerine gelmiş olanlar, alt derecede eşit göstergeli .kademelerde bulunmuş olduklarından bu sürelerin, o derecede geçirmeleri gereken üç yıllık süreden indirilmesi gerekmektedir.

Belirtilen bu hususların şu örneklerle daha iyi açıklamak mümkün olacaktır :

ÖRNEK : 1) 10 uncu derecenin (575 göstergeli) 9 uncu kademesinde 3 yıl 4 ay süre ile bulunan bir memur, 7 nci dereceden boş bir kadro temin edildiğinde bu derecenin (650 göstergeli) 3 üncü kademesine yükseltilerek bu kademede 4 ay kıdemli sayılacak ve 8 ay sonra 6 ncı dereceye yükselmeye hak kazanacaktır.

2) 7 nci derecenin (755 göstergeli) 8 inci kademesinde 3 ay kıdemli olarak bulunan iki memurdan;

a) Kendisine 1.10.1984 tarihinde 5 inci dereceden kadro tahsis edilen memur, bu derecenin aynı göstergeli 2 nci kademesine yükseltilerek 3 ay kıdemli sayılacaktır.

b) Kendisine 1.8.1984 tarihinde 6 ncı dereceden kadro tahsis edilen memur bu derecenin aynı göstergeli 5 inci kademesine yükseltilecek ve bu kademede 5 ay kıdemli olacaktır. Bu memura bir ay sonra 5 inci dereceden bir kadro tahsis edilmesi halinde 6 ncı derecenin 1-4 üncü kademelerinin göstergelerine eşit göstergeli kademelerde daha önce 7 nci derecede iken bulunmuş olduğundan ve bu süreler derece yükselmesinde dikkate alınacağından, 5 inci derecenin 2 nci kademesine yükseltilecektir. 4 üncü dereceye yükselmesi sırasında da 5 inci derecenin 1 inci kademesinde fiilen çalışmış sayılacaktır.

241 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulanmasına ilişkin 88 Seri No.lu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinin III üncü paragrafında yer alan hususların, yukarıdaki açıklamalarımız doğrultusunda değerlendirilerek uygulamanın 1.7.1984 tarihinden itibaren bu şekilde yürütülmesini arz ve rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber