Son düzenlemelere göre özürlü emekliliği

5510 sayılı Kanun yürürlüğü girdiğinde özürlü emekliliği konusunu ele almış ve bu konuda dosyalar yayımlamıştık. Ancak sitemize hala bu konuda sorular ulaşmaktadır. Sorular genel olarak göreve girmeden önce özürlü olan ancak bu konuda raporu bulunmayan veya devlet memurluğuna özürlü kontenjanından değil de normal kontenjandan giren özürlülerin emekliliği konusunda yoğunlaşmaktadır. 3 adet sık sorulan soru ve bunlara verilen cevap için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Nisan 2009 00:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Göreve girmeden önce özürlü olan, ancak en az % 40 özürlü olduğunu belirten sağlık kurulu raporu bulunmayan devlet memurlarının, devlet memuru olarak görevli iken yani göreve girdikten sonra bu halini sağlık kurulu raporu ile belgelemesi halinde emekli olabilir mi?

CEVAP: Emekli olur ve kendisine yaşlılık aylığı bağlanır. Bu yönde işlemin yapılabileceği 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yapılmıştır. Buna göre ilk önce Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporun olması gerekmektedir. Bu raporun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi sonrasında çalışma gücündeki kayıp oranının;

% 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılması halinde en az 16 yıl,

% 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılması halinde en az 18 yıl,

hizmet süresinin olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.

SORU: Doğuştan özürlü olan, ancak göreve girmeden önce bu durumunu gösterir sağlık kurulu raporu bulunmayan devlet memuru emekli olabilir mi?

CEVAP: Yaşlılık aylığı bağlanır. 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükmüne göre, özürlü olmasına rağmen özürlülüklerine dayalı olarak göreve girmeyenlerden, göreve girmeden önce en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenler, 15 hizmet yılları da var ise aylık alabilmektedirler. Ancak, 5510 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesine göre göreve girmeden önce bu durumlarını belirtir sağlık kurulu raporu bulunmayanlara da yaşlılık aylığı bağlanabilmektedir. Bu Kanuna göre 1.10.2008 tarihinden önce devlet memuru olarak görevde olmakla birlikte, en az % 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını 1.10.2008 tarihinden sonra görevde iken alacakları sağlık kurulu raporu ile belgeleyenler 15 hizmet yıllarını tamamladıklarında yaşlılık aylığı bağlanabilir.

SORU: Sigortalı olarak özürlü kontenjanından işe başladım. Daha sonra devlet memurluğuna 1987 yılında özürlü olmama rağmen normal atama ile göreve başladım ve halen görev yapmaktayım. Sigortalı hizmetim ile birlikte 15 hizmet yılımı tamamladığımda emekli olabilirmiyim?

CEVAP: Emekli aylığı bağlanır. Göreve girmeden önce SSK.lı olarak almış olduğunuz sağlık kurulu raporunun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca incelenmesi neticesinde özürlülük oranınızın en az % 40 olduğunu karar verilmesi halinde sigortalı hizmetiniz ile birlikte devlet memuru olarak görev yapmakta 15 hizmet yılınızı tamamladığınızda emekli aylığı bağlanır.

Bu konularda kapsamlı bilgi için tıklayınız.

http://www.memurlar.net/haber/128845/

http://sorucevap.memurlar.net/kategori/63/

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber