Teknik Eğitim Fakülteleri sorununa çözüm

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2009 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Katsayı sorunu nedeniyle teknik liselerden mezun olanlar yalnızca Teknik Eğitim Fakültelerine girebiliyor ve teknik öğretmen olabiliyor. Bu nedenle hem teknik ve endüstri meslek liselerine kimse gitmiyor hem de mezunları iş bulmakta zorlanıyor. Bunu önlemek için yeni bir fakülte türü getirmek üzere kollar sıvandı. Teknoloji Fakültesi adını taşıyan bu yeni tip fakülte için yasa taslağı hazırlandı.

Bakanlar Kurulu gündeminde bulunan yasa tasarısı taslağının mimarlarından AK Parti Tokat Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Hüseyin Gülsün, "Teknik liseler can çekişiyor. Teknik liselerden kaçış sanayiyi de olumsuz etkiliyor. Teknik Eğitim Fakülteleri ise mühendislik fakülteleri ile yüzde 85 oranında aynı eğitimi vermelerine rağmen mezunları öğretmenlik dışında iş bulamıyor. Yeni fakülteler teknik ve endüstri meslek liselerini hayata döndürecek" dedi.

Teknik liselerden kaçış nedeniyle Koç Grubu da "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" adıyla bir kampanya başlatmıştı. Teknik liseleri kapanma noktasına getiren ve "memleket meselesi" haline getiren katsayı sorununu aşmak için yeni tip fakülte kurulacak. Sorun, Teknoloji (Mühendisliği) Fakültesi Modeli ile aşılacak.

Üniversiteye girişte meslek liselerine uygulanan katsayıdan en çok etkilenen okulların başında, sanayinin "ara eleman" olarak yararlandığı teknik ve endüstri meslek liseleri etkilendi. Yıllardır kan kaybeden liselerin birçoğu artık öğrenci bulamaz hale gelirken, mezunlarının özellikle üniversitede okumak istediklerinde teknik eğitim fakültelerine girebiliyor olmaları da sorunu büyüttü. Teknik eğitim fakültelerinden mezun olanlar 'teknik öğretmen' olarak yine teknik liselerde görevlendiriliyor. Ancak 1999 yılında uygulanmaya başlanan katsayılar nedeniyle bu okullardan kaçış yaşandı ve öğretmen açığı da azaldı. 1999 - 2007 arasında Milli Eğitim'de 'teknik öğretmen' olarak mezun olanların yalnızca yüzde 3'ü okullara öğretmen atanabildi. 2000 yılından bu yana her yıl yaklaşık 900 öğretmen mezun eden Otomotiv Öğretmenliği bölümünden ise sadece 2 kişi öğretmen olarak göreve başlayabildi.

SANAYİCİ DE İSYANDA

AK Parti Tokat milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Hüseyin Gülsün konuyu Meclis gündemine taşıdı. Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarının fabrikalarda işe alınsalar bile teknisyen ustalarla aynı statüde çalıştırıldıklarını, mühendislerle yüzde 85 oranında aynı eğitimi almalarına rağmen "mühendis" statüsü verilmediğini, öğretmen olarak ise iş bulamadıklarını belirten Gülsün, "Bu durum teknik liselerden kaçışı getirdi. Teknik liseler can çekişiyor. Teknik liselerden kaçış sanayiyi de olumsuz etkiliyor" dedi. Gülsün, teknik liselerin öğrenci bulamaz hale geldiğini ve bunun da sanayiyi doğrudan etkilediğini söyledi. Koç grubu tarafından başlatılan "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" kampanyasına dikkat çeken Gülsün, "Türkiye'nin en büyük sanaciyicileri bile buradaki sorunu dile getiriyorsa çözüm bir an önce getirilmeli. On yıl önce bu liselere sınavla giriliyordu" dedi.

Türkiye genelinde endüstri meslek ve teknik liseleri mezunlarının girebileceği 15 Teknik Eğitim Fakültesi var. Ancak mevcut durum, mezunları işsiz bırakınca YÖK'te de milletvekillerinin girişimiyle çalışma başlatıldı. YÖK'te oluşturulan bir komisyon 1 yıl süren çalışmasını tamamladı ve sivil toplumdan, bilim adamlarından ve konunun taraflarından görüş alındı. Teknoloji Fakültesi kurulmasıyla ilgili olarak bir yasa taslağı oluşturuldu. Hazırlanan taslak MEB'e gönderildi ve burada kurulan komisyonla son şeklini vererek Bakanlar Kurulu'na gönderdi. Kurul gündemindeki taslak imzalandıktan sonra TBMM'ye gönderilerek kanunlaşacak.

HEDEF 2010-2011 ÖĞRETİM YILI

Gülsün, Bakanlar Kurulu'nda imza tamamlandıktan sonra Meclis'te de tasarıya desteğin yüksek olacağını söyledi. Gülsün, "2010-2011 eğitim yılına yetiştirilecek. Bu kanun içerisinde Kız Meslek Lisesi, endüstri Meslek lisesi, Ticaret Meslek Lisesi mezunlarının katsayı uygulaması olmadan bu fakültelere girmeleri kolaylaştırılacak. Teknoloji fakültelerinden mezun olanlar mühendislik unvanı alacaklar. Teknoloji mühendisi ve uygulama mühendisi gibi yeni unvanlar getiriliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber