Öğretmen adayları, öğretmenlik mesleğini severek seçiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2009 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim Bir-Sen tarafından yapılan araştırmada, KPSS'ye giren öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğini severek seçtikleri ortaya çıktı.

Araştırmaya katılanların 18,5'i saygın bir meslek olduğu için öğretmenlik mesleğini seçtiğini, yüzde 7,3'ü ailesi istediği için, yüzde 32,7'si öğretmenlik mesleğini çok sevdiği için, yüzde 22,7'si topluma ve çocuklara faydalı olmak için, yüzde 19,2'si ise diğer nedenlerden dolayı seçtiğini belirtti.

Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), 27 Haziran'da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) 12 ildeki 15 üniversitede 599 öğretmen adayıyla yüz yüze görüşerek, "Öğretmen Adaylarının KPSS'ye Bakış Açıları, Sorunları ve Beklentileri" araştırması gerçekleştirdi.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının yüzde 36,1'i KPSS'ye ilk kez girdiğini, yüzde 34,6'sı ikinci kez girdiğini, yüzde 29,4'ü 3. kez ve daha fazla KPSS'ye girdiğini belirtti. Araştırmaya sonuçlarına göre, KPSS'ye giren öğretmen adaylarının yüzde 28,1'i sınava hazırlanırken dershaneye gidiyor ya da özel ders alıyor.

Sınava giren öğretmen adaylarının yüzde 28,3'ü KPSS sonucu öğretmen olarak atanabileceğine inanırken, yüzde 41,5'i atanacağına inanmıyor.

KPSS'NİN MEVCUT UYGULAMA ŞEKLİNİ DOĞRU BULMUYORLAR

Öğretmen adaylarının yüzde 14,3'ü KPSS'nin mevcut uygulama şeklini doğru doğru bulduğunu ifade ederken, yüzde 69,4'ü doğru bulmadığını kaydediyor. KPSS'nin öğretmen yeterliklerini ölçtüğünü düşünenlerin oranı 9,7 iken, ölçtüğünü düşünmeyenlerin oranı 70,1.

Öğretmen adaylarının yüzde 82'si, KPSS'de kendi alanlarıyla (branşlarıyla) ilgili soru sorulması gerektiğini ifade ediyor. Kendi alanlarıyla ilgili soru sorulması gerekmediğini düşünenlerin oranı 10,8 olarak ortaya çıkarken, kısmen düşünenlerin oranı 7,2.

KPSS'den aldığı puanla atanamadığı takdirde KPSS'ye tekrar hazırlanacağını ifade eden öğretmen adaylarının oranı 35, mesleğiyle ilgili iş arayacağını ifade edenlerin oranı 23,1, mesleği dışı işlere yöneleceğini belirtenlerin oranı 9,4, mevcut işine devam edeceğini ifade edenlerin oranı 24,6 ve diğer diyenlerin oranı 7,9.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİ SEÇME NEDENLERİ

Araştırmaya katılanların yüzde 18,5'i, saygın bir meslek olduğu için öğretmenlik mesleğini seçtiğini, yüzde 7,3'ü ailesi istediği için, yüzde 32,7'si öğretmenlik mesleğini çok sevdiği için, yüzde 22,7'si topluma ve çocuklara faydalı olmak için, yüzde 19,2'si ise diğer nedenlerden dolayı seçtiğini söylüyor.

KPSS'ye giren öğretmen adaylarının yüzde 25,3'ü, bu şartlar altında tekrar bir şans tanınsaydı yeniden öğretmen adayı olmayı kesinlikle düşündüğünü belirtirken, yüzde 16,8'i kesinlikle düşünmediğini dile getiriyor. Yüzde 29,1'i, yeniden öğretmen adayı olmayı "düşünürdüm" derken, yüzde 14,2'si "düşünmezdim" diyor. 'Kısmen düşünürdüm' diyenlerin oranı ise 14,6. Araştırmaya göre, yaş ilerledikçe yeniden öğretmen adayı olma düşüncesi azalıyor. 21 ve altındaki yaşta olanların yeniden öğretmen adayı olma düşünceleri oranı diğer öğretmen adaylarınkinden fazla.

Araştırmaya katılan öğretmen adaylarının yüzde 15,2'si dershanede çalıştığını, yüzde 6,2'si özel ders verdiğini, yüzde 14,9'u özel sektörde mesleğiyle ilgili veya mesleği dışı bir işte çalıştığını, yüzde 10,9'u bir kamu kurumunda çalıştığını, yüzde 52,8'i ise işsiz olduğunu ifade ediyor.

Öğretmen adaylarının yüzde 30,2'si, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan tüm öğretmen adaylarını kadrolu olarak atamasını, yüzde 25,7'si tüm öğretmen adaylarını sınavsız mezuniyet sırasına göre atamasını, yüzde 36,6'sı kadro sayısını artırmasını bekliyor. Yüzde 2,3'ü mevcut durumun devam etmesini isterken, yüzde 5,1'i ise diğer beklentilerinin olduğunu dile getiriyor.

Araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez, KPSS'nin uygulama şeklinin öğretmen adayları tarafından doğru bulunmamasının önemsenmesi gerektiğini söyledi.

Sınavın içerik bakımından öğretmen yeterliklerini ölçmediğinin de ortaya çıktığını kaydeden Etyemez, "KPSS'de öğretmen yeterliklerinin tam anlamıyla ölçülmesi için alan yeterlikleriyle ilgili soruların da sorulması gerekmektedir. Bu uygulamaya alternatif olarak ya da ek olarak öğretmen adaylarının lisans öğrenimindeki ağırlıklı lisans not ortalamalarının, KPSS puanı hesaplanırken dikkate alınması gerektiğidir. Bu uygulamalar öğretmen adaylarının alan yeterliklerini ölçme noktasında yeterli olacak ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın tespit etmiş olduğu öğretmen yeterliklerini ölçmüş olacaktır." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber