Köy Hizmetlerinin Devir İşlemleri

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kaldırılmasına ve teşkilatının devrine ilişkin maddeler içeren kanun 28.01.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanuna göre, devir işlemleri 16.3.2005 tarihinde başlayacaktır. Memurlar.net olarak, birimlerdeki personelin nereye devrolunduğuna ve maaş durumlarında bir değişme olup olmayacağına ilişkin ayrıntılı bir dosya hazırladık. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 28 Ocak 2005 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kanunun tam metni için tıklayın.


Öncelikle şunu belirtelim; devir işlemlerine 16.3.2005 tarihinde başlanacaktır. Ancak, devire ilişkin bir usul ve esas belirlenecektir. Bu usul ve esaslar da kanunun geçici 6. maddesi 2. fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre, "Devir işlemlerine ilişkin usul ve esaslar Bayındırlık ve İskân, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları ile Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri alınarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenenecektir." Bu fıkra hükmü Kanun Resmi Gazetede yayımladığı gün yürürlüğe girecektir. Dolaysıyla usul ve esaslar 16.3.2005 tarihine kadar çıkacaktır.

3202 sayılı Kanuna eklenen ek made 1'e göre Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü 16.3.2005 tarihinde fiilen kaldırılmaktadır.

A- DEVİR İŞLEMLERİ

1- TAŞRA TEŞKİLATI

a- Hizmetler :Hizmetler, İstanbul ve Kocaeli illeri dışında il özel idarelerince, İstanbul ve Kocaeli illerinde ise il sınırları dahilinde yapılmak üzere büyükşehir belediyelerince yerine getirilecektir. Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü taşra teşkilatının bölge müdürlüklerince yürütülen hizmetler, bölge müdürlüğü kapsamına giren illerin il özel idarelerince yürütülür. Bu iş programı çerçevesinde ilgili il özel idareleri gerekli araç, gereç, taşınır, personel ve diğer her türlü desteği sağlar. Bu Kanunda yer alan iskan konularına ilişkin hizmetler, Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından yürütülür. Ancak, 2510 sayılı İskân Kanununun ek 34 üncü maddesi ile 3835 sayılı Ahıska Türklerinin Türkiye'ye Kabulü ve İskanına Dair Kanunda yer alan görev ve yetkiler, ilgili kurumlar tarafından yürütülmeye devam olunur.

b- Personel: , Taşra teşkilatının kadro ve pozisyonları, personeli İstanbul ve Kocaeli illerinde büyükşehir belediyelerine, diğer illerde il özel idarelerine devredilecektir.

2- MERKEZ TEŞKİLATI

a- 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanunun 25 inci maddesi uyarınca tahsis edilmiş kadrolarında görev yapan personeli, kadrolarıyla birlikte merkezde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı merkez teşkilatına, taşrada ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı taşra teşkilatına,

b- Ulusal veya bölgesel düzeyde faaliyet gösteren araştırma enstitüleri, Tarımsal Hidroloji Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve bunların döner sermaye işletmeleri ile bunlara ait kadro ve pozisyonlar, personel Tarım ve Köyişleri Bakanlığına,

c- Merkez teşkilatının kadro ve pozisyonları, personeli Tarım ve Köyişleri Bakanlığına,

d- Merkez teşkilatında iskan görevlerini yerine getiren personel, kadro ve pozisyonlarıyla birlikte Bayındırlık ve İskân Bakanlığına,

devredilecektir.

3- BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ

Bölge ve proje müdürlüğü teşkilatlarına ait kadro ve pozisyonları ve personelinin mevcut bölge ve proje müdürlüklerinin hizmet götürdükleri iller arasındaki dağılımı ve bu dağılımla ilgili usul ve esasları Bakanlar Kurulunca belirlenir.

4- DÖNER SERMAYE

Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bölge ve proje müdürlüklerine ait döner sermaye işletmeleri Maliye Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre tasfiye edilir. Bu işletmelerin, kadro ve pozisyonları, personeli İstanbul ve Kocaeli illerinde büyükşehir belediyelerine, diğer illerde il özel idarelerine devredilecektir.

5- İŞÇİ VE 4/B PERSONELİ

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleşmeli personelin pozisyonları, başka bir işleme gerek kalmaksızın devredildikleri kurum adına vize edilmiş sayılacaktır.

Sürekli işçi kadrolarında görev yapanlar kadrolarıyla birlikte devredilecektir.


B- KADROLARA ATANMALAR

1- Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğünde; Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, 1. Hukuk Müşaviri, Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Dairesi Başkanı, anahizmet birimleri ve yardımcı birimler dahil Daire Başkanı, Bölge Müdürü, Bölge Müdür Yardımcısı, merkez ve bölge müdürlüklerinde Şube Müdürü, Proje Müdürü, tasfiye edilen döner sermaye işletmelerinde Sayman ve merkez teşkilatında Avukat unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erer. Bunlar devredilen Kurumca yeni bir kadroya atanıncaya kadar eski kadrolarına ait aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer mali haklarını (üretimi teşvik primi hariç) aynen almaya devam eder ve devredildikleri kurumda ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilir.

Diğer personel devredilen kadro unvanlarıyla görevlerine devam eder. (Bunlar atandıkları kadronun maaşını alacaktır)

(I)Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Bölge Müdürü unvanlı kadrolarda bulunanlar hariç olmak üzere birinci fıkra uyarınca görevleri sona erenler ve İl Müdürü, İl Müdür Yardımcısı ve il müdürlüklerinde Şube Müdürü unvanlı kadrolarda bulunanlar ile devredilen diğer kadro unvanlarından ilgili kurum tarafından ihtiyaç duyulmayan kadro unvanlarında çalışan personel, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen altı ay içinde derece ve kademelerine uygun olmak kaydıyla Kurumca ihtiyaç duyulan diğer kadrolara atanır.

(II) Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Bölge Müdürü unvanlı kadrolarda bulunanlar ise ihdas edilen ekli (1) sayılı listede yer alan Bakanlık Müşaviri kadrolarına, avukat unvanlı kadrolarda bulunanlar ise Hukuk Müşaviri kadrolarına atanmış sayılır.


C- MAAŞ DURUMLARI

Yukarıdaki paragrafta (I) ve (II) nolu paragraflarda belirtilmiş olup, devredilen personelden yeni bir kadroya atananların atandıkları kadroların aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî hakları toplamının net tutarının (fazla çalışma ücreti hariç), eski kadrolarına bağlı olarak en son ayda almakta oldukları aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatları ile diğer malî hakları toplamı net tutarından (üretimi teşvik primi hariç) az olması halinde aradaki fark, farklılık giderilinceye kadar atandıkları kadrolarda kaldıkları sürece herhangi bir kesintiye tabi tutulmaksızın tazminat olarak ödenecektir.

İl özel idareleri ve büyükşehir belediyelerinin gelirlerine ilişkin yeni bir kanuni düzenleme yapılıncaya kadar bu idarelere devredilen personelin aylık ve diğer her türlü mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemeler Devlet bütçesinden il özel idarelerine veya büyükşehir belediyelerine kaynak aktarmak suretiyle yapılır.


D- DEVİR İŞLEMLERİNİN TAMAMLANMASI

Devir işlemleri Kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde tamamlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber