Yozgat Belediyesi Bilgi Edinme Hakkına önem veriyor.

Haber Giriş : 21 Ocak 2005 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yozgat Belediyesi Bilgi Edinme Hakkı Yasası'na büyük önem veriyor. Yasa kapsamında hazırlıklarını tamamlayan Yozgat Belediyesi, vatandaşın belediyede olup biten her konuda bilgi sahibi olmasını sağlayacak yapıyı oluşturdu.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde vatandaşlardan gelen isteklere anında cevap verildiğini söyledi. Seçilmeden önce de vatandaşlara şeffaf bir belediyecilik yapacağının sözünü verdiklerini kaydeden Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, yasanın çıkmasından sonra hemen gerekli altyapıyı ve üniteleri oluşturarak şeffaf belediyeciliğin ilk adımını attıklarını belirtti.

Yozgat Belediyesi'nin 110 milyon YTL'nin üzerinde borcu olduğunu ve vatandaşların yaptıkları tüm icraatları izlemelerini istediklerini belirten Başer, "İhalelerimiz, işçi alımlarımız, hesap kitabımız bunların hiçbiri halkımızdan gizli değil. Zaten bu da şeffaf belediyeciliğin temelini oluşturuyor. Biz halkımızın bizi takip etmesini istiyoruz. Bizim için önemli olan bilgilerin birinci ağızdan sağlıklı bir şekilde vatandaşımıza ulaşmasıdır"dedi.

Yasa çıktıktan sonra "www.yozgat-bld.gov.tr" adresli internet sitelerine e-bilgi linkini koyduklarını, gerçek ve tüzel kişilere ayrı ayrı form düzenleyerek bu uygulamayı başlattıklarını söyleyen, bilgi işlem ünitesi operatörü Gökhan Yılmaz, "Vatandaşlarımız hangi birimden bilgi almak istiyorlarsa o birimi tıklıyarak şikayetlerini, dilek ve temennilerini yazıyor" dedi. Formda adı, soyadı, TC. Vatandaşlık numarası ve vatandaşın kendisine hangi yolla cevap verilmesini istediyse onu yazmasının zorunlu olduğuna da değinen Yılmaz, "Müracaatlar inceledikten sonra gerekli birimlerden açıklamaları alıp aynı gün de vatandaşın kendisiyle nasıl iletişim kurmasını istedilerse o şekilde iletişim kurup cevap veriyoruz" açıklamalarında bulundu.

Yılmaz, En çok bilgi edinme başvurularının internet üzerinden olduğunu ve bunda da gençlerin ön sıralarda yer aldığını belirterek,"Vatandaşlarımız bilgi edinme konusunda çok ilginç isteklerde de bulunuyor. Mesela Avusturya, Viyana'da yaşayan bir bayan kendisini ziyaret eden ve Yozgat'ta eczanede çalıştığını belirten bir gencin telefonuna ulaşamadığını ve kendisine o gencin telefonunun bulunması hususunda yardımcı olmamızı istedi. Biz de görev sahamıza girmediğini bu yüzden yardımcı olamayacağımıza dair bir mesaj yolladık" dedi.

Günde ortalama 20 taleple karşılaştıklarını da belirten Yılmaz, "Bunların çoğunluğunu işçi alımları, kömür talepleri, burs verilmesi gibi konular alıyor. Vatandaş bu yasanın çıktığından haberdar ama uygulanış biçimini ve neleri kapsadığı konusunda tam bilgi sahibi değil. Genellikle bilgi edinme diye iletişim linkindeki form doldurulup o gönderiliyor. Ama biz yine de işlemlerini yapıp kendilerine dönüyoruz." dedi.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber