SETA'dan; Türkiye'de Milli Eğitim Sistemi başlıklı rapor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ekim 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SETA Vakfı Raporu: ?Türk Milli Eğitim Sisteminde Reform Kaçınılmaz?

SETA Vakfı tarafından yayınlanan Türkiye'de Milli Eğitim Sistemi başlıklı rapor, Türk milli eğitim sistemi üzerine önemli bulgular içeriyor. Milli eğitim politikalarının bütüncül bir şekilde yürütülmediği eleştirisini yapan rapor, milli eğitimdeki yapısal sorunların çözümü için radikal öneriler getiriyor.

SETA Vakfı Türkiye'de milli eğitim sisteminin ayrıntılı bir analizini yapan Türkiye'de Milli Eğitim Sistemi başlıklı raporunu yayınladı. Bekir S. Gür ve Zafer Çelik tarafından hazırlanan raporda milli eğitimin sisteminin genel değerlendirmesi yapılıyor ve yapısal bir analizi sunuluyor. Kademeler arası geçişten uluslararası değerlendirmelere kadar çok sayıda konunun tematik olarak ele alındığı rapor, eğitim sistemindeki yapısal sorunların çözümü için yapısal reformlar öneriyor.

Son on yılda Yükseköğretim Kurulu ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki koordinasyonsuzluğun eğitim sistemi üzerinde istikrarlı bir politikanın uygulamasına imkân vermediğini belirten uzmanlar, bu durumun yükseköğretim sistemi üzerinde telafisi mümkün olmayan sorunlara neden olduğuna dikkat çekiliyor. Ortaöğretime geçiş sisteminde uygulanan yeni sınav sisteminin sorunları çözmekte yetersiz kaldığını belirten rapor, seviye belirleme sınavlarının öğrencinin okul ve müfredatla ilgisini artırmasına rağmen sınav odaklı eğitim anlayışını yaygınlaştırarak erken yaşlardan itibaren çocukların okul dışı kaynaklara yönelimini de artırdığına dikkat çekiyor.

Raporda önce çıkan bazı başlıklar şunlar:

Mevcut sınıf geçme uygulamaları öğrencilerin temel bilgi ve becerileri edinmeksizin bir üst sınıfa geçmesine izin vermektedir. Her bir sınıf için standartlar belirlenmeli ve öğrencilerin bu standartlara erişerek bir üst sınıfa geçmeleri temin edilmelidir.

Öğrencilerin daha erken yaşlardan itibaren sınavlara alınması, kültürel ve ekonomik sermayesi daha gelişmiş ailelerin çocuklarını avantajlı kılmaktadır.

MEB'in okul öncesi eğitimi ülkenin her tarafında değil, çalışan anne oranın yüksek olduğu yerlerde yaygınlaştırılmalı

Türkiye'de meslekî eğitime dönük temel sorun, meslek liselerine devam eden öğrenci sayısını artırmak değil, meslekî eğitim almış kişilerin piyasada istihdam imkânlarının geliştirilmesidir.

Rapora ulaşmak için tıklayınız.


BEKİR S. GÜR
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Öğretmenliği Bölümü mezunudur. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra, Florida State Üniversitesinde öğretim sistemleri üzerine yüksek lisansını yaptı. Doktorasını, Utah State Üniversitesinde öğretim teknolojisi alanında yaptı. Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalıştı. Halen Karabük Üniversitesinde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Gür, Türkiye'de Yükseköğretim: Karşılaştırmalı Bir Analiz (SETA, 2009) adlı kitabın (Talip Küçükcan'la birlikte) ortak yazarıdır. Ayrıca, Matematik Felsefesi (Kadim, 2004) adlı bir derlemesi yayınlanmıştır.

ZAFER ÇELİK
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunudur. Yüksek Lisansını, aynı bölümde Dil Mühendisliği ve Bir Ulusun Şekillenmesi: 1932?1938 Yılları Arasında Türkiye başlıklı tezi ile tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Hâlen, rehber öğretmenlik yapmakta ve Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünde eğitim politikaları üzerine doktora çalışmalarına devam etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber