Uzman öğretmene 73 YTL

Haber Giriş : 03 Şubat 2005 06:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlikte kariyer basamaklarını tırmanmak isteyenler için ilk sınav yaz tatilinde yapılacak. Uzman olan öğretmenlerin geliri 73 milyon, başöğretmenliğe yükselenlerin ise 146 milyon lira artacak.

Öğretmenlikte kariyer basamaklarını tırmanmak isteyenler için ilk sınav yaz tatilinde yapılacak. Uzman olan öğretmenlerin geliri 73 milyon, başöğretmenliğe yükselenlerin ise 146 milyon lira artacak. Mevzuat 62 bin öğretmenin başöğretmenliğe, 124 bin öğretmenin uzmanlığa yükselmesine olanak tanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlikte kariyer basamakları ile ilgili yönetmelik çalışmasını tamamlayarak Maliye Bakanlığı'nın görüşüne gönderdi. Yönetmelik taslağına göre öğretmenliğin ilk kademesi stajyerlik olurken, bir sene stajyer olarak çalışanlar öğretmenlik kademesine terfi edecek. Uzmanlığa yükselmek isteyen öğretmenlerde en az 8 yıllık kıdem ve 60 sicil puanı, KPDS'de en az C düzeyinde yabancı dil bilgisi, 6'şar kredilik hizmet içi eğitim ile bilgi ve iletişim teknolojileri eğitimi aranacak. Bu şartları taşıyan öğretmenler ÖSYM'nin yapacağı uzmanlık sınavına girmeye hak kazanacak.

Başöğretmenlik sınavı 2007'de

Başöğretmenlik sınavına girmek isteyenlerin 'uzman öğretmen olarak 6 yıl çalışmış olması' gerekecek. Ancak yönetmelik taslağına eklenen geçici bir madde ile 'uzman öğretmenlikte 2 yılını' ve mesleki kıdem bakımından 14 yılını dolduran öğretmenlere başöğretmenlik sınavına girme hakkı' veren istisnai bir düzenlemeye gidildi. Başöğretmenlik sınavı 2007'den önce yapılamayacak. Bu yıl yaz tatilinde yapılacağı belirtilen ilk uzmanlık sınavı için ÖSYM'nin vereceği tarih bekleniyor. Öte yandan başöğretmenlik sınavından muaf tutulan 'doktoralı' öğretmenlere 2005 yılı içinde başöğretmenliğe yükselme yolu açık olacak. MEB verileri Türkiye'de doktoralı yaklaşık 300 öğretmenin bulunduğunu gösteriyor.

Yönetmelik, uzmanlığa yükselen öğretmenlerin gelirinin eğitim-öğretim tazminatı tutarının yüzde 20'si, başöğretmenlerin de yüzde 40'ı oranında artmasını öngörüyor. Bu oranlar doğrultusunda yapılan hesaplamaya göre uzman öğretmenlerin maaşı 73 milyon lira(73 YTL), başöğretmenlerin maaşı ise 146 milyon lira(146 YTL) artacak.Kariyer sisteminin, öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimini sağlaması, iş doyumu ve motivasyonun artırmasını hedefliyor.

Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliği değişti

Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu Öğretmen Liseleri Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren değişikliğe göre, bu liselerin hazırlık sınıfına alınacak öğrenci sayısı, okulun fiziki imkan ve donanımı göz önüne alınarak okul müdürü başkanlığında oluşturulacak komisyon tarafından belirlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın değerlendirmesinden sonra kesinleşen hazırlık sınıfı kontenjanı, ilan edilecek. Bu ilandan sonra hazırlık kontenjanında değişiklik yapılamayacak. Bu okullar arasındaki nakillerde puan durumu esas olacak. Öğrencinin nakledilmeyi istediği okulda açık kontenjan bulunması ve öğrencinin okula giriş puanının gitmek isteği okulda aynı yıl kayıt yaptıran puanı en düşük öğrencinin puanından az olmaması gerekecek. Ayrıca, Anadolu öğretmen liselerinde her şube için öğrenci mevcudu 30'u geçemeyecek. Önceki düzenleme, öğrenci sayısının hazırlık sınıflarında 36'yı, ara sınıflarda ise 40'ı geçmemesini öngörüyordu.

İletişim mezunları öğretmen olabilecek

İletişim fakültesi mezunlarına öğretmen olabilme yolu açıldı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü'nde, Gazetecilik, Halkla İlişkiler ve Radyo-TV alanlarında öğretmenlik tezsiz yüksek lisans eğitimi verilecek. YÖK, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Eğitim Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Gazetecilik Öğretmenliği, Halkla İlişkiler Öğretmenliği ve Radyo Televizyon Öğretmenliği alanlarında 1.5 yıllık tezsiz yüksek lisans programları açılması talebini uygun buldu. İletişim fakültesi mezunları, 1.5 yıl süreyle tezsiz yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra iletişim meslek liselerinde öğretmen olabilecekler.

BAŞVURU ŞARTLARI

2 adet vesikalık fotoğraf (yeni çekilmiş, baş açık, sakalsız)

Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) sonuç belgesinin onaylı örneği (Her üç bölüme başvurabilmek için LES'in eşit ağırlıklı puan türünden en az 45 almış ve 2 yıllık süreyi aşmamış olmak gerekiyor)

Diploma veya mezuniyet belgesinin onaylı örneği,

Mezuniyet derecesini gösterir not dökümü (lisans not ortalaması en az 65/100). Başvurusu uygun bulunan adaylar, 15 Şubat'ta mülakat sınavına alınacak. İletişim mezunu adaylar, 10-11 Şubat tarihlerinde Ankara Üniversitesi'nin Cebeci kampusune şahsen başvuracaklar.

Yüksek lisansa sınavsız yükselme

Yüksek lisans veya doktora yaparak kendini geliştiren öğretmenlere 'sınavsız' yükselme ayrıcalığı tanındı. Kendi branşında veya eğitim bilimlerinde yüksek lisans eğitimi alanlar uzmanlık sınavından, doktorası olanlar ise başöğretmenlik sınavından muaf tutulacak. Sınava girmeyen bu öğretmenler sadece kıdem, eğitim, etkinlik ve sicil açılarından değerlendirilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber