Sevksiz muayenede yaşanan mevzuat boşluğunu kim dolduracak?

Bilindiği üzere, 15 Ocak 2010 tarihi itibatiyle 657 sayılı Kanunun, rapor verecek hekim ve sağlık kurullarını düzenleyen maddesi mülga olmuş ve bu maddeye dayanılarak çıkarılmış yönetmeliğin geçerliliği kalmamıştır. Yeni uygulama ise SGK tarafından çıkarılan tebliğ hükümlerine göre yürütülecektir. Ancak, daha önce uygulamada olan ve amirin kontrolününün sağlanması amacıyla, memurun hasta yollama kağıdı ile hastaneye sevk edilmesi uygulaması da kaldırılmıştır. Sitemiz editörü Maksut Balmuk'un konuya ilişkin bir değerlendirmesini sunuyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Ocak 2010 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu çalışanlarının da yakından takip ettiği gibi 15 Ocak 2010 tarihi itibari ile muayene olmaya gidecek kamu görevlileri sevk almadan yani tabir caizse ellerini kollarını sallayarak hastaneye gidebilecekler.

Uygulama daha önce kamu görevlilerinin yakınları için uygulanmakta iken 15/01/2010 tarihinden itibaren çalışanlara da uygulanmaya başladı. Uygulama bir formaliteyi ortadan kaldırmak adına gerçekten güzel bir uygulama olmuştur. http://www.memurlar.net/haber/157729

Daha önce kamuda çalışan personel kurumundan ?Hasta Sevk Kağıdı? almaktaydı. Hasta Sevk Kağıdı alan personel aynı zamanda muayene süresince izinli sayılmakta idi. Örneğin hasta olan sabahçı bir sınıf öğretmeni sabah okula gelip Hasta Sevk Kağıdı aldıktan sonra o gün göreve gelmesine ya da göreve gelmediği için başka bir işlem yapmasına gerek kalmıyordu. Hasta Sevk Kağıdı muayene olunan kurumda işlem gördükten sonra kuruma teslim ediliyordu.

Kurum amiri de ilgili kişi hasta olduğu ve resmi bir belgeyi (Hasta Sevk Kağıdı) okuldan aldığı için hiçbir işlem yapmasına gerek kalmıyor kurumdan belge alındığı için durumdan haberdar olan amir kurumla ilgili tedbirini alıyordu.

15 Ocak 2010 da yürürlüğe giren uygulamaya göre hasta olan kişinin kurumla ilişkisi kalmadığından işleyişin ne olacağı konusundaki mevzuat boşluğunun doldurulması gerekmektedir.

Yeni uygulamada kişi hastalandı göreve gelmedi bu durumunu sözlü olarak bildirmesi elbet ki etik bir davranıştır fakat belge yönünden belgelendirilmemesi suistimalleri beraberinde getirebilecektir.

Kişi hasta göreve gelmedi kurumu da mevzuat gereği haberdar etmediğini düşündüğümüzde göreve gelmeme işlemi belgesiz kalmaktadır. Amir ertesi gün durumu sorduğunda hasta olan kişi hasta olduğunu ve hastaneye gittiğini söyleyecektir. Fakat belgelendirmesi mümkün olmayacaktır.

Eğer kurum amiri göreve gelmemekten ya da geç gelmekten idari işlem uygularsa ilgili kişi durumu ispatlamak için hastaneden belge temin etmek zorunda kalacaktır.

Bu durum daha büyük bürokratik işlemler anlamına gelmektedir.

Tabii ki hasta olan bir kişinin kuruma uğramak zorunda kalması, amirinin karşısına geçmesi, gelmemişse imza, mühür için amirini beklemesi doğru bir uygulama değildir. Yeni uygulama elbet ki yerindendir.

Fakat ortada bir mevzuat boşluğu vardır ve bu boşluğu idarelerin doldurması gerekir.

Örneğin ?Hasta muayene belgesi? adı altında bir belgenin idarece dizayn edilmesi ve sağlık kuruluşlarına bu belgeyi bulundurma zorunluluğu getirilmesi

Ayrıca yayımlanacak tebliğde kamu personeli ile hastanelerin uyarılarak muayene sonunda bu belgenin sağlık kurumu yetkilisince imzalandıktan sonra hastaya teslim edilmesi sağlanmalıdır.

Bu pratikte bir çözüm önerisi olup aslolan mevcut durumda bulunan mevzuat boşluğunun kısa sürede mutlaka doldurulması gerektiğidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber