Ziraat Mühendisleri, tekrar tercihin önlenmesi için Bakanlığı uyarıyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Şubat 2010 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ziraat mühendisleri mart ayındaki alımda tekrar tercih olayı için Bakanlığı uyarıyor.

Tarım Bakanı Mehmet Mehdi EKER 30 Ocak 2010 tarihinde binlerce atama bekleyen ziraat mühendisi ve veteriner hekime müjdeli haberi Erzurum'dan verdi: ?Mart ayında 2500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim daha alacağız.?

Ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler bu habere sevinirken bir taraftan da kaygılarını dile getiriyor. Daha önceki birçok alımda ÖSYM tarafından yerleştirilen ve Tarım Bakanlığı'nca ataması gerçekleştirilen ziraat mühendisi ve veteriner hekimler tekrar tercih yaparak bulundukları yerden başka yere geçmeyi amaçlıyorlar. Bu durumda hiç atanmamış adaylar önlerinin tıkandığını belirtiyorlar.

Yaklaşık 3 senedir gerçekleşmesi beklenen 2. TARGEL(Tarımsal Üretimi Geliştirme Projesi) alımı için düğmeye bastıklarını söyleyen Bakan Eker, ilk TARGEL alımlarının 2007 yılında yapıldığını söyledi. Mart ayında yapılacak alımla 2500 Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekim köylerde görevlerine başlayacaklar. Birçok memur platformunda kaygılarını dile getiren adaylar resmi kuruluşları dilekçe yağmuruna tutmaya devam ediyorlar. Amaçladıkları tek şey; tekrar tercihin önüne geçilmesi. Çünkü önceden 4b'li personel için çıkan kanunlara rağmen tekrar tercih yaptıkça atanmayan adayların yerleşmesine mani oluyor. Bilindiği üzere KPSS puanları yalnızca 2 sene geçerli olup, 2008 KPSS'ye giren yaklaşık 24 Bin Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekim puanları kullanamama korkusuyla karşı karşıya. Çünkü Temmuz 2010da yapılacak yeni KPSS'nin Ağustos ayında sonuçların açıklanmasıyla 2008 puanları geçerliliğini yitirecek.

Bakanlık 2009 yılında birkaç defa atama yaptı, fakat bu atamalarda bakanlıkta çalışan 4b li personel ; tekrar tercihin önlenmesi hakkında 29 Mart 2009 ve 10 Temmuz 2009 tarihlerinde çıkan kanunlar ve tercih kılavuzlarında tekrar tercih yapanların atamalarının yapılmayacağı belirtildiği halde çeşitli sebeplerle tekrar tercih yaparak, atanmayan meslektaşlarının önünü kapattılar. Zaten işsizliğin hat safhada olduğu bir ortama bir de bu tekrar tercih olayı eklenince işsiz Ziraat Mühendisleri ve Veteriner Hekimler iyice umutsuzluğa kapılıyor, kimi ya mesleklerinden vazgeçip itfaiye erliği, zabıt katipliği gibi memurluklara müracaat ediyor kimi de yeni KPSS'ye çalışmaya başlıyor. Her sene artan üniversiteli mezun sayısı ve bir o kadar da işsiz olarak bekleyen mezunlar?

Özellikle Başbakanlık'ın kendi ve diğer bakanlıkların bünyesinde tek çatı hâlinde oluşturduğu BİMER binlerce işsiz memur adayının umut kapısı oluyor. Ayrıca TBMM'de memur alımları için soru önergesi veren milletvekillerinin de hakkı ödenmez duruma gelmiştir. Özellikle Ziraat Mühendislerinin ve Veteriner hekimlerin istihdam edilmesinde önemli bir proje olan TARGEL hakkında yazılı ilk soru önergesini merhum milletvekili Muhsin YAZICIOĞLU vermişti. Çeşitli memur alımlarında da soru önergesi veren YAZICIOĞLU, atama bekleyen ziraat mühendislerinin ve veterinerlerin umut kapısı olmuştur. 2010 yılı bütçe kurulu konuşmalarında söz alan Kütahya milletvekili Alim IŞIK'a ise müjdeli haberi Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK verdi ve kısa zamanda 2 yıldır bekletilen 2500 Ziraat Mühendisi ve Veteriner Hekim alımının gerçekleştirileceğini söyledi. Ve nihayet beklenen açıklama en yetkili ağızdan, Tarım Bakanı'ndan ,30 Ocak 2010'da verildi. Şimdi Ziraat Mühendislerini ve Veteriner Hekimleri ilgilendiren 2 konu var: Birincisi alımların Şubat ayı içerisinde olup Mart başında mı işe başlanılacağı yoksa Mart ayında tercih yapıp yine Mart ayı içerisinde mi işe başlanılacağı, ikincisi ise tekrar tercihin önlenmesi. Birinci konudan ziyade ikinci konu binlerce işsiz Ziraat Mühendisini ve Veteriner Hekimi gerçekten kaygılandırıyor. Her tercih kılavuzunda ?tekrar tercih yapanların atanmayacakları? yazdığı halde tekrar tercih yapma işlemi önlenemiyor.

ÖSYM ile Tarım Bakanlığı'nın işbirliği yaparak tekrar tercih önlenebilir ama her iki kurumda çıkan şu 2 kanunla yetiniyor:

29 mart 2009 tarihli ve 271841 sayılı resmi gazetede yayımlanan 06,06,1978 tarihli ve7/15754 sayılı kararnameye ek "sözleşmeli personel çalıştırmasına dair esaslarda değişiklik yapılmasına dair esasların 3'üncü maddesinin", Yeniden hizmete alınma başlıklı ek 1'inci maddesinin( b) bendinin son paragrafı hizmet sözleşmelerini kendi istekleri ile feshedenler, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe ayrıldıkları kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarına yeniden atanamazlar.?

5917 sayılı torba Kanun 10 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu kanun, 657 sayılı kanunda yer alan sözleşmeli personel maddesini değiştirmiştir. 657 sayılı Kanunun 4. maddesinin bendine eklenen yeni bölüm şu şekildedir:

?Bu şekilde istihdam edilenler, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmelerinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içerisinde Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen istisnalar hariç sözleşmeyi tek taraflı feshetmeleri halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kurumların sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilemezler.?

Yukarıda bahsi geçen bu iki kanun sadece tekrar tercih yapan adayların atanmasını engelliyor fakat ÖSYM tarafından yerleştirilmesini engellemiyor. Bu sebeple ÖSYM 4b'li olarak çalışan adayın tekrar 4b'liye tercih yapmasını engellemediği için aday ÖSYM'ce yerleştiriliyor fakat bakanlık bu adayın atamasını yukarıda bahsi geçen kanunlara dayanarak yapmıyor.

Bu durumda açılan kadro boş kalıyor. Hem personel bekleyen kurum mağdur oluyor hem de atanma şartlarına haiz aday işe yerleşemiyor. Binlerce Ziraat Mühendisinin ve Veteriner Hekimin Tarım Bakanlığı'ndan istediği bu kanunları uygulanabilecek şekle getirmesi. Atamaların yapılmasına az bir zaman kalması adayların endişelerini iyice artırıyor. Atanmama tehlikesi içinde olan binlerce aday tekrar sınava hazırlanmanın hem maddi hem de manevi zorluğunun bilinci içindeler. Bunun için Tarım Bakanlığı'nı bir kez daha uyarıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber