Yeşil Pasaport'un (Hususi Damgalı Pasaport) Kapsamı Değişiyor

Pasaportlar 5682 sayılı "Pasaport Kanunu"nda düzenlenmiştir. Bu Kanunun 14'üncü maddesinde yapılan düzenlemeye göre birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine yeşil pasaport verilebilmekteydi. Ancak, bu kapsam yeni değişiklikle daraltılmaktadır. Bu daraltmanın sebebi gerekçede "yeşil pasaport verilen kamu görevlisi sayısının 650 bine ulaşması nedeniyle bazı ülkelerin vize uygulamaya başlayacağının sezilmesi" olarak gösterilmektedir. Ayrıntılar için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 13 Şubat 2005 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Pasaport Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" Hükümet tarafından 16.01.2004 tarihinde TBMM'ye sevk edilmiştir. Sevkedilen tasarının hususi damgalı pasaportlara ilişkin maddesi aşağıdaki şekildedir:

"Madde 4- 5682 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?Madde 14-
A) Hususi damgalı pasaportlar;
Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyelerine, eski bakanlara, birinci derece kadroyu iktisap etmiş en az daire başkanı veya eşiti görev unvanına sahip olan Devlet memurları ile birinci derece kadroyu iktisap etmiş en az albay rütbesinde bulunan subaylara, birinci derece kadroyu iktisap etmiş hakimler ile birinci derece kadroyu iktisap etmiş Cumhuriyet savcılarına, 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu kapsamında profesör olarak en az 2 yıl görev yapmış olmak şartıyla yüksek öğretim kurumlarında çalışan profesörlere, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerinden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bunlardan emeklilik sebebi ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu tür pasaport verilir.
Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanlarına, özel kanunlarla kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulan kurum, kurul ve üst kurul başkanlarına, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının birliklerinin başkanlarına, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ile işçi, memur ve işveren sendikaları konfederasyonları genel başkanlarına görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir.
Bir önceki yıl gelirleri itibarıyla, tahakkuk eden yıllık kurumlar vergisi yönünden illerinde birinci olan kurumlar ile Türkiye genelinde ilk elli arasına giren kurumların yönetim kurulu başkanlarına, tahakkuk eden gelir vergisi yönünden illerinden birinci olan mükellefler ile Türkiye genelinde ilk elli arasına giren mükelleflere tahakkuk eden verginin en az birinci taksitini ödemiş olmaları kaydıyla, bir önceki takvim yılında en az otuz milyon ABD Doları veya karşılığı döviz tutarı ihracat yapan firmaların yönetim kurulu başkanları ve genel müdürlerine bir yıl süreyle geçerli olmak üzere hususi damgalı pasaport verilebilir. Süresi sona eren hususi damgalı pasaportların aynı şartlar dahilinde aynı süre ile yenilenmesi mümkündür. Bu hakkın kazanıldığı yıl kullanılması şarttır. Bu paragraf uyarınca pasaport verilecek kişilerin belirlenmesine, bildirimine ve verilen pasaportların iptaline ilişkin usul ve esaslar Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakanlık ile Dışişleri, İçişleri ve Maliye bakanlıklarınca müştereken tespit edilir.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı türden pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine, başkası ile evlenmemiş olmak kaydıyla aynı türden pasaport verilmesi mümkündür.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların yanında yaşayıp reşit bulunmayan kız ve erkek çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir."

Hükümet tarafından Meclise sevk edilen tasarıya göre yeşil pasaport alabilecek kamu görevlileri şu şekilde sınıflandırılmıştır.

1-Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri,
2- Eski bakanlar,
3- Birinci derece kadroyu iktisap etmiş en az daire başkanı veya eşiti görev unvanına sahip olan Devlet memurları.
4- Birinci derece kadroyu iktisap etmiş en az albay rütbesinde bulunan subaylar.
5- Birinci derece kadroyu iktisap etmiş hakimler.
6- Birinci derece kadroyu iktisap etmiş Cumhuriyet savcılarına.
7- 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu kapsamında profesör olarak en az 2 yıl görev yapmış olmak şartıyla yüksek öğretim kurumlarında çalışan profesörler.

Görevlleri süresince olmak kaydıyla,
8- Büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları,
9- Özel kanunlarla kamu tüzel kişiliğini haiz olarak kurulan kurum, kurul ve üst kurul başkanları,
10- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının birliklerinin başkanları,
11- Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı ile işçi, memur ve işveren sendikaları konfederasyonları genel başkanları

Ancak, bir yılı aşkın bir zamandır İçişleri Komisyonunda görüşülmesi bekleyen bu tasarıda da, Meclis Genel Kuruluna gelmeden önce değişiklikler yapılmıştır. Yapılan son rütuşlara göre yukarıda yeşil pasaport alabileceği belirtilen memurlar ve kamu görevlilerine şu unvanlar da EKLENMİŞTİR.

12- Mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve üç yıllık yetişme dönemi sonunda ilgili mevzuatları uyarınca yeterliliklerini alarak atanılan kariyer mesleklerine ait kadrolarda görev yapan ve birinci derece kadroyu iktisap etmiş olan devlet memurları, (657 sayılı Kanunun 36/A-11'inci maddesinde belirtilen unvanlardır: Müfettiş, uzman, denetmen ve kontrolörler ile kaymakamlar)
13- Eski kurucu Meclis ve eski Danışma Meclisi üyelerine.
14- Birinci sınıf emniyet müdürleri.
15- En az 2 yıl görev yapmış birinci dereceli kadrolardaki doçentler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber