Maliyeciler, vergi haftasında ikramiye istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Nisan 2010 22:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büro Emekçileri Sendikası (BES), Maliye Bakanlığına sunduğu raporda, her yıl gerçekleştirilen Vergi Haftası kutlamaları sürecinde tüm Maliye çalışanlarına birer maaş tutarında ikramiye ödenmesini istedi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i ziyaret eden BES Yönetim Kurulu üyeleri, Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda çalışanların sorun ve taleplerini içeren bir rapor sundu.

Raporda, Maliye Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatındaki kadro doluluk oranında yaklaşık yüzde 25-30'luk bir kadro boşluğunun bulunduğu, emeklilik, ölüm ve istifa gibi nedenlerle oluşan personel eksikliği de dikkate alındığında personel sayısının giderek azaldığı, bu durumun çalışmakta olan personelin iş yükünü artırdığı belirtildi.

Maliye emekçilerinin, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına oranla çok daha yüksek bir çalışma temposuna sahip olduğu, bazı olumsuzlukların da eklenmesiyle personelde görme bozuklukları, bel ve boyun fıtıkları, psikolojik rahatsızlıklar ve ani kalp krizi risklerinin ortaya çıktığı ifade edilen raporda, özellikle son yıllarda ''İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığında ani kalp krizi sonucu ölümlerin ortaya çıktığına'' dikkat çekildi.

Raporda, 10 yıl önce kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelden ekonomik olarak daha iyi koşullara sahip olan Maliye emekçilerinin, geçen süre içinde geriye düştüğü vurgulayarak, ekonomik iyileştirmelerin yapılması istendi.

Her yıl yapılan vergi haftası kutlamaları sürecinde tüm Maliye emekçilerine birer maaş tutarında ikramiye ödenmesi talebinin yer aldığı raporda, personele yönelik zorunlu fazla mesai dayatmasının da hem evrensel hukuk ilkelerine hem de Anayasa'ya aykırı olduğu kaydedildi.

-MALİYECİLERİN SORUNLARININ ÇÖZÜMLERİ İÇİN ÖNERİLER-

Raporda, Maliye çalışanlarının sorunlarının çözülmesine yönelik önerilerden bazıları şöyle:

-Eşit işe eşit ücret talebinin hayata geçirilmesi, uzman olanlarla, uzman olamayanlar arasındaki ücret farkının ortadan kaldırılması, aynı masalarda, aynı işi yapanlara, aynı ücretin verilmesi.

-Ek ücretlerin günün koşullarına uygun olarak arttırılması, eşitlikçi ve adaletli bir biçimde yeniden düzenlenmesi ve emekli aylıklarına eklenmesinin sağlanması.

-Yeniden yapılanma adı altında çalışma ilişkilerinin bozulması ve iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına yönelik tüm hazırlıkların durdurulması,

-Öncelikli olarak 'uzman' kadrolarından başlatılması öngörülen sözleşmeli çalıştırma ve performansa göre ücret belirlemesi esasına dayalı yasal düzenleme hazırlıklarının geri çekilmesi.

-Emekli olan personelin yerine yeni personel alınmaması nedeniyle giderek artan iş yoğunluğunun ve buna dayalı meslek hastalıklarının ortadan kaldırılması için yeni, iş güvenceli personel alımı yapılması.

-Tüm Maliye emekçileri açısından görevde yükselmenin önündeki engellerin ortadan kaldırılması.

-Engelli personelin durumlarının iyileştirilmesi ve özür durumlarına uygun işlerde çalıştırılmalarının sağlanması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber