Yıllık izin süreleri doğum sonrasına aktarılmaz

657 sayılı Kanunun 104. maddesi hükmü gereğince bayan memura doğum yapmasından önce 8 hafta süreyle aylıklı izin verilmektedir. Eğer doktorlar uygun görürse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilmekte ve bu süre doğum sonrasına aktarılabilmektedir. Bu halde de bayan memur doğum sonrasında 8 hafta değil 13 hafta aylıklı izinli sayılmaktadır. Ancak bir kısım memurların doktor raporuyla çalışmalarının uygun görüldüğü doğumdan önceki süre içinde yıllık izin aldığı ve bu sürelerin doğum sonrasına aktarılıp aktarılmayacağını sorduğu görülmektedir. Cevap için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Nisan 2010 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yıllık izin süreleri doğum sonrasına aktarılmaz

Soru: Doğum Öncesi 8 haftalık izni olan bir devlet memuru bunun 5 haftasını çalışıp doğum sonrasına aktarmak istiyor. Fakat birde bu 5 hafta içerisinde yıllık izin kullanmak istiyor. Bu mümkün mü acaba? Bu 5 haftalık sürede normal rapor alamayacağını biliyorum fakat yıllık izin konusunda emin değilim. Beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.

Cevap: Doğum izni süreleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104'üncü maddesinde düzenlenmiştir. 14.07.2004 tarih 5223 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile değişik 104 üncü madde şu şekildedir:

"Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki sekiz haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." .

Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında da "Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi uyarınca doğum izninin doğum sonrasına aktarılabilmesi için belirli şartların bir arada bulunması gerekmektedir. Bunlar;
a) Tabip onayı,
b) Memurun isteği,
c) İşyerinde çalışması hususlarıdır.

Madde metni çalışmaktan bahsettiği için, doğum öncesi 8 haftalık süre içerisinde kalan ve yılık izin veya rapor kullanmak suretiyle çalışılmayan sürelerinin doğum sonrası 8 haftalık süreye ilave edilmesinin yasanın lafzına uygun olmadığın için mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Devlet Personel Başkanlığının görüşü de bu yönde olup, ilgili görüş için tıklayınız.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber