Başarı tespit sınavlarındaki ek ders kaybı

Milli Eğitim Bakanlığı daha önce uygulanan başarı tespit sınavlarını 03/11/2008 tarihinde yayımlandığı 2008/75 nolu genelge ile yürürlükten kaldırmış, 04/02/2010 tarihinde yayımladığı 2010/10 nolu genelge ile yeniden uygulanmasını emretmiştir. Bu durum öğretmenin ek ders kaybına neden olmaktadır. "Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın" özelinde yapmış olduğumuz bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2010 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğün 04/02/2010 tarih ve 3001 sayılı, 2010/10 nolu genelgesine göre artık 6, 7 ve 8'inci sınıflara yönelik olarak 2009?2010 ve 2010?2011 eğitim öğretim yıllarında her dönem birer defa olmak üzere toplam 3 deneme sınavı yapılacaktır.

Bu başarı tespit sınavlarında görev alan öğretmenlere ise "Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın" ?Sınav görevi? başlıklı 12. maddesi;

?(1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.

(2) Sınav komisyonu üyeliği ve sınav gözcülüğü görevleri kapsamında;

a) Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği ve 15'ten fazla sınav gözcülüğü görevleri,

b) Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyon üyeliği hem de sınav gözcülüğü,

c) Yöneticiler,

için ücret ödenmez.

(3) Meslekî ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendindeki ?Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği için ücret ödenmez? hükmü uygulanmaz.

(4) Atölye ve laboratuvar ders programı ile birlikte okutulan endüstriyel teorik dersler, bu maddenin üçüncü fıkrasının uygulanmasında atölye ve laboratuvar dersi sayılır.

(5) Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezî sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz. ? hükümlerinin 1.fıkrasında yer alan ?seviye tespiti? ibaresi hükümlerince Eğer sınav sabah ve öğleden sonra iki ayrı oturumda yapılmış ise bu oturumlara ayrı ayrı olmak üzere 5'er saat ek ders ücreti kurumlarınca ödenmektedir.

Aynı konu Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesinin 7. maddesinde şu şekilde açıklanmıştır.

?Kararın 12'nci maddesinde, hangi sınav görevlerine bağlı olarak kimlere kaç saat ek ders ücreti ödeneceği düzenlenmiştir.

Bu maddenin (1) numaralı fıkrasında sayılan sınavlarda komisyon üyeliği veya sınav gözcülüğü görevinde bulunanlara görevli oldukları her bir sınav için 5 saat ek ders ücreti ödenecektir. Aynı kişinin, aynı sınavda hem komisyon üyeliği hem de sınav gözcülüğü görevi için ayrı ayrı ek ders ücretinden yararlandırılması mümkün olamayacağından, aynı sınavla ilgili komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü görevinin aynı öğretmene birlikte verilmemesi uygun olacaktır. Yine, bu sınavlarda görev alan yöneticilere bu görevlerine bağlı olarak ayrıca ek ders ücreti ödenemeyeceğinden, yöneticilere, sınavlarda yönetim görevlerinin gereği olarak almak durumunda oldukları görevler dışında bu kapsamda ayrıca görev verilmemesi uygun olacaktır.

Ayrıca bir öğretim yılında bir kişiye; bu maddenin (3) ve (4) numaralı fıkralarında belirtilen istisna dışında 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği ve hiçbir istisnası olmaksızın 15'den fazla sınav görevi için ek ders ücreti ödenmeyecektir. Sözü edilen (3) ve (4) numaralı fıkralarda belirtilen istisna sadece atölye ve laboratuar dersleriyle, dolayısıyla atölye ve laboratuvar öğretmenleriyle sınırlı tutulacaktır.

Bu maddenin (5) numaralı fıkrasında sayılan sınavlarda görevli olanlara ise, yönetici-öğretmen ayrımı yapılmaksızın her bir sınav oturumu için maddede öngörülen 5 saat ek ders ücreti ödenecektir. Ancak, fıkrada da belirtildiği gibi bu görevleri karşılığında döner sermayeden ücret alanlara, bu kapsamda ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecektir.?

Buraya kadar mevzuat açısından bir sorun gözükmez iken Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın ?Dağıtım? başlıklı 23.maddesi; ?(1) Bu Kararın 10, 14 ve ek 1 inci maddeleri ile 16 ncı maddesinin ikinci fıkrasındaki ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılır. Eşit dağıtılamaması hâlinde kalan ek ders saati sayısı eşit olarak pazartesi ve cuma günlerine eklenir.? hükümleri ile Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesi'nin 16. maddesindeki;

?16- Kararın 23'üncü maddesinde; ?(1) Bu Kararın 10, 14 ve 21'inci maddelerindeki ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılır. Eşit dağıtılamaması hâlinde kalan ek ders saati sayısı eşit olarak pazartesi ve cuma günlerine eklenir.? hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, yalnızca Kararın 10, 14 ve 21'inci maddelerinde belirtilen görevlilerin ek ders saati sayıları haftanın çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacak, bunun dışında kalanların ek ders saati sayıları, öncelikle aylık karşılığı kısmı değerlendirilmek üzere o hafta okuttukları derslerin tamamı üzerinden belirlenecektir.

Şöyle ki; sınıf öğretmenliği alan öğretmenleri de dâhil olmak üzere, öğretmenlerin hafta içinde okuttukları dersler aylık karşılığı ders görevlerini doldurdukları saate kadar aylık karşılığı olarak değerlendirilecek, bunun üzerine okuttukları dersler ise ek ders ücreti karşılığında değerlendirilecektir. Yüz yüze eğitim kapsamında aylık karşılığı ders görevini doldurmayan öğretmenlere, yine yüz yüze eğitim kapsamında ek ders ücreti ödenmeyecektir. Bu nedenle, bu durumdaki öğretmenlerin ek ders saatleri önceden belirlenmeyecek, o hafta içinde okuttukları ders saati sayıları esas alınarak hafta sonunda belirlenecektir. Herhangi bir nedenle ders görevini yerine getiremeyen öğretmenin yerine derse girenler de bu görevi öncelikle aylık karşılığı olarak yerine getirecektir.? hükümlerinden anlaşıldığı üzere, öğretmenin raporlu ve izinli olduğu günlerde yapamadıkları bu dersler için ek ders verilmeyeceği gibi bu yapılmayan derslerle ilgili diğer ücretleri (ders dışı hazırlık gibi) de kesilecektir.

Fakat öğretmenin inisiyatifi dışında gerçekleşen bayram tatili, kar tatili, grip tatili ve idari tatil hallerinde yapamadıkları bu dersler için ek ders verilmeyeceği gibi bu yapılmayan derslerle ilgili diğer ücretlerinde de mağduriyet yaşayacaklardır.

Şimdi bu duruma Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğün 04/02/2010 tarih ve 3001 sayılı, 2010/10 nolu genelgesi ile başarı tespit sınavları da eklenmiştir. Örneğin bir sınıf öğretmeni başarı tespit sınavının yapıldığı gün 6 saat dersi bulunmaktadır. Uygulamada ek ders ücretinden bu 6 saat kesilecek, 30 saati tamamlamadığından da 1 saatte ders dışı hazırlık ücreti kesileceğinden toplamda 7 saat ek ders ücreti kesilecektir. Eğer sınav görevi varsa oradan alacağı ücreti ayrı olarak alacaktır. Bir oturum sınav görevi varsa 5 saat ek ders ücreti alacak 2 saat kaybı olacaktır.

Kısacası artık başarı tespit sınavının yapıldığı günlerde öğretmene yapamadıkları dersler için ek ders verilmeyeceği gibi bu yapılmayan derslerle ilgili diğer ücretlerinde de (ders dışı hazırlık gibi) mağduriyet yaşayacaklardır.

Bu sorun yeni mi oluşmuştur?

Bu sorun "Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar?ın 01.12.2006 tarihinde yürürlüğe girmesi ile ortaya çıkmıştır. Ondan önceki süreçte ders ücreti hesaplamalarında hafta değil gün baz alınmaktaydı, yani bir sınıf öğretmeni her gün 6 saat derse girdiği varsayıldığında haftada 30 saat derse girmekteydi. Bunun 18 saati maaş karşılığı düşüldükten sonra 12 saati ek ders olara ödenmekteydi. Buna 1/10 planlamadan 3 saat ücrette eklenince sınıf öğretmeni haftada toplam 15 saat ücret almaktaydı. Bunları günlere dağıttığımızda her gün 6 saat derse girmekte bunun 3 saatini ek ders olarak almaktaydı. Öğretmen bir gün gelmediğinde sadece bu 3 saat ücret olarak kesilmekteydi. Yeni uygulamada ise öğretmenin gelmediği her gün için (Dini Bayramlar, raporlu olunan günler, kar tatili dahil, resmi bayramlar ile sevkli olunan günler hariç ) o gün kaç saat dersi varsa o öğretmenin ek dersinden kesilmektedir. Eskiden gelmediği günde öğretmenin sadece alacağı ücret kesilirken yani bir sınıf öğretmeni o gün bulunan 6 saatin 3 saati kesilirken yeni uygulamada o haftada alacağı ücretin 6 saati kesilmektedir. 1 saatte ders dışı hazırlık ücretinden kesileceğinden toplamda 7 saat ek ders ücreti kesilecektir.

Başarı tespit sınavının yapıldığı gün sınavda bir oturumda görevli olan öğretmen 5 saat ek ders ücretini kurtarmakta ama yine 2 saat kaybı olmaktadır. Ama durum başarı tespit sınavının yapıldığı gün 10 saat dersi olanlar için daha çok kesinti demektedir. Dersi olmayanlar içinde ek ders ücreti almak demektir.

Bu durum bakanlıkça mutlak suretle düzeltilip, açıklama yapılması gerekmektedir. En azından tüm ülkede uygulama birliği sağlanmalı ve öğretmenlerin mağduriyeti giderilmelidir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber