Altına talebin artmasını bekliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 14:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dünya Altın Konseyi, (WGC) Çin ve Hindistan'dan gelen mücevher taleplerinin artışı, Avrupa ve ABD piyasalarındaki ekonomik istikrarsızlık, yatırımlarda yükselen risk oranları ve artan durgunluk tehditlerine bağlı olarak 2010 yılında altına talebin artmasını bekliyor.

WGC'nin "Altına Talep Hareketleri" raporunda, 2010 yılının ilk çeyreğinde, pazar performansı açısından birinci sırada yer alan Hindistan'dan gelen toplam tüketici taleplerinin yüzde 698 oranında artış kaydederek 193,5 tona, Çin'den gelen taleplerin ise yüzde 11 oranında artışla 105,2 tona ulaştığı bildirildi.

Hindistan'da ve Çin'de altın ons fiyatının mayıs ayında yılın en yüksek seviyesine ulaşmasına rağmen altına olan talebin artmasının, bu ülkelerdeki tüketicilerin yükselen altın fiyatlarına alıştığını kanıtladığı ifade edildi.

Raporda, Yunanistan'daki kamu finansman açığı ve borçlanmanın Avrupa'da oluşturduğu mali krizin, mayıs ayında sikke ve külçe altın ve altına endeksli ETF döviz ticaret fonlarının satışında önemli oranda artışa yol açtığı belirtilirken, bu artış oranlarının 2010 yılı ikinci çeyrek sonuçlarında kesin olarak saptanacağı kaydedildi.

İlk çeyrekte durgunluk gösteren ETF satışlarının, nisan ve mayıs aylarının ardından, yatırımcıların tasarruflarını ekonomik krizden daha az etkilenecek sağlam yatırımlara yönlendirmelerin sonucunda artış kaydettiğine işaret edilen raporda, 20 Mayıs tarihinde, GLD SPDR Gold Trust yatırımlarının bin 200 ton ve 46,88 milyar dolar değerinde rekor olarak nitelendirilecek bir seviyeye ulaştığı bildirildi.

WGC'ye göre, batı ülkelerinin dışındaki ülkelerin mücevhere yönelik talepleri 2010 yılının ilk çeyreğinde 470,7 tona ulaştı. Avrupa ve ABD'nin ekonomik olarak toparlanmasının bu talepleri daha da artıracağı ve mevcut stokların 2009 yılının ilk yarısında çok düşük seviyelere inmesinin altın fiyatlarına önemli oranda güç katacağı ifade edildi.

WGC Başkanı Aram Shishmanian, konuya ilişkin değerlendirmesinde, şu anda Avrupa'da özellikle Alman ve İsviçreli yatırımcılardan kaynaklanan altın yatırım taleplerinde önemli oranda artış gözlemlendiğini belirtti.

Bu durumun Euro bölgesindeki kamu borçlanma seviyelerinin uyandırdığı kaygıdan ve Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan krizine destek vermek amacıyla Euro bölgesinde devlet tahvillerine 1 trilyon dolar değerinde yatırım yapma kararından kaynaklandığına inandıklarını dile getiren Shishmanian, şunları kaydetti:

"Küresel ekonomik krizin ardından batı ekonomilerinde yükselen borçlanma seviyeleri ve Amerikan dolarını ve menkul kıymetleri tehdit eden durgunluk, yatırımcıların güvenilir ve kolaylıkla nakde dönüştürülebilir bir araç olarak algıladığı altına olan talebi artırmıştır. Gerek sektör bazında, gerek farklı ülkelerde altına yönelik taleplerdeki gelişme 2010 yılının ikinci yarısı için de olumlu görünüyor. Altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen, Çin ve Hindistan'daki tüketicilerin özellikle mücevher alımına yönelmesi, altın pazarının gelişmesine destek veriyor. Batı ülkelerindeki ekonomik belirsizlik ve risk kaygıları, mevcut varlıklarını korumak isteyen yatırımcıları harekete geçiriyor. Finans sektöründeki risk seviyesi küresel olarak yüksek kalmaya devam ettiği takdirde, 2010 yılında altına yatırım seviyesinin de yükseleceğine inanıyoruz."

WGC verilerine göre, 2010 yılının ilk çeyreğinde altına yönelik 760,2 tonluk toplam talebin 2009 yılının ilk çeyreğine kıyasla ağırlık açısından yüzde 25 daha düşük olmasına rağmen, dolar karşılığı olarak hesaplanan düşüş sadece yüzde 9 olarak gerçekleşti.

Tüketicilerin, Batı ülkelerinin dışındaki ülkelerden kaynaklanan talebin yüzde 43 oranında yükselmesinin doğurduğu yerel fiyat artışlarını kabullendiği ifade edilen raporda, altın sikke ve külçe taleplerine yönelik net perakende yatırım talebinin 182,5 tona ulaşarak 2009 yılının ilk çeyreğine kıyasla yüzde 26 oranında artış kaydettiği bildirildi.

Raporda, elektronik ve diğer sanayi sektörlerindeki ekonomik koşulların düzelmesinin sanayi ve diş hekimliği kaynaklı altın taleplerinin yüzde 31 artış kaydederek 103,2 tona ulaşmasını sağladığına işaret edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber