Ortaöğretim ve İlköğretim Genel Müdürlerine çağrı
2009-2010 Eğitim ve Öğretim Yılı 18.06.2010 Cuma günü sona ermektedir. İlköğretim 1.sınıf öğrenci kayıtları 01.06.2010 tarihinde başlamıştır.
Bu yıl İlköğretimden mezun olup Ortaöğretime geçecek öğrenciler için ise takvim belirlenmemiştir. Sınavla öğrenci alan Anadolu Lisesi, Fen Lisesi gibi kurumlarda takvim genel hatları ile bellidir fakat sınavsız öğrenci alan okullarda belli değildir.
Ortaöğretime kayıt yaptıracak öğrenciler 18.06.2010 Cuma günü tatile gireceklerinden kayıtların ne zaman yapılacağı noktasındaki sorularını arttırmışlardır. Bu konuda en önemli sorunu yaşayan okul yöneticileri olmaktadır. Çünkü onlar da belirsizlik yaşamaktadırlar.
İlköğretim ve Ortaöğretim Genel Müdürlükleri işbirliği yaparak öğrencilerin geleceklerine yön verebilmeleri, mağdur olmamaları için karnelerle beraber bilgilendirme notu dağıtılması uygun olacaktır.
Bunun için öncelikle yetkililerin bir takvim belirlemeleri gerekir.
2010/30 No'lu genelge gereği Anadolu ya da Meslek Lisesine dönüşen ya da dönüşecek olan kurumlar da belli değildir. Bu durum da okul yöneticilerinin yanı sıra il/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerini de zor durumda bırakmaktadır.
Bu belirleme de bir an önce yapılmalıdır. İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri kayıt bölgesi tespiti yapmaktadırlar fakat bu belirsizlik onları zor durumda bırakmaktadır.
Bu noktada MEB'e öneri:
2010/30 nolu Genelge gereği 2012 yılında Genel Lise kalmayacaktır. Yani öğrenci ya Anadolu Lisesine gidecektir ya da Meslek Lisesine. Üstelik Anadolu Lisesi istediği halde yerleşemeyen ya da yerleştiği Anadolu Lisesine gitme imkanı bulunmayan (Servis vs?) öğrenci zorla meslek lisesini seçmek zorunda kalacaktır. Bu durum öğrencilerin kendi adreslerine yakın yerlere gidememeleri, servisle taşınmaları sonuçlarını doğuracaktır. MEB bu konuda kararlı ise, tekrar söylüyorum kesin kararını vermişse, bu yıl bunun denemesini kısmi olarak yapabilir.
Bu yıl Genel Liselere kayıt alırken Diploma ortalamasına göre kayıt almaya başlasın. Bunu yaparken sınıfların Anadolu Lisesinde olduğu gibi 30 mevcutlu bu mümkün değilse yönetmelik gereği en çok 36 mevcutlu olarak planlasın. Üstelik tekli eğitim getirerek.
Bu planlamaya göre Genel Liselere yerleşemeyen öğrenciler varsa onları da zorunlu olarak Meslek Liselerine yönlendirsin. Tıpkı 2010/30 nolu genelgenin gereği gibi.
Böylece;
- Öğretmenlerin sirkülasyonunu azaltmış olur.
- Öğrencilerin uzaklara kayışını azaltmış olur.
- Sınıf mevcutlarını sabitler ve bazı okullara yığılmaları önlemiş olur.
- Kayıt parası, torpille kayıt? vs uygulamalarının önüne geçmiş olur...
- 2010/30 nolu genelgenin uygulanabilir olup olmadığını daha iyi görür.
- Meslek Liselerine yöneltme yapmış olur.
http://www.memurlar.net/haber/168119 linkindeki İstanbul'da Anadolu Lisesi için en az 156 okul yapmak şart başlıklı yazıda da belirttiğimiz İstanbul örneğinde ihtiyaç duyulan okul sayısı azaltılmış olur. Bu sayı o yazı incelendiğinde İstanbul'da şu anda mevcut olan tüm genel liselerde öğrenci sayısı 30 ve tekli eğitime geçildiği taktirde ihtiyaç duyulan okul sayısıdır.
Önerimiz ile bu yıl İstanbul'daki Genel Lise Öğrenci sayısını %39, meslek Lisesi öğrenci sayısını %61 yapmak mümkün tabii ki 9.sınıflar bazında. Bakanlığın bu konudaki hedefi ise %52,8 Meslek lisesi, %47,2 Genel Lise şeklindedir. 2013 yılında tutturulması hedeflenen bu sayıya ulaşılması kolaylaşmış olur.
Bakanlık böylece 2010/30 nolu genelgenin sonuçlarını uygulamada görmüş olur ve gerekirse yani uygun görülür ve verimli olursa gelecek yıllarda SBS ya da başka bir ölçekle uygulamaya devam edebilir?
Tüm bu durumları açıklayan bir broşür ya da bilgi notunun tüm öğrencilere dağıtılması yerinde bir uygulama olacaktır. Gençler tatile çıkmadan tüm planlamalarını böylece sağlıklı yapabilirler.
Bakanlık yetkilileri de velilerin tatillerini böylece zehir etmemiş olurlar?
Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi