Ankara Üniversitesi'nde Çelik'e protesto!..

Haber Giriş : 01 Mart 2005 14:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''öğretmenlerin kalitesini yukarı çekme çabasında olduklarını'' söyledi.
Çelik, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nce Türkiye'deki diğer üniversitelere eğitim fakültelerinin katılımıyla düzenlediği ''Öğretmen Yetiştirmede Kalite Sorunları Sempozyumu''na katıldı.
Ankara Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen sempozyumun açılışına katılan Çelik, konuşması sırasında bir grup öğrenci tarafından protesto edildi. Çelik sempozyumdan ayrılırken kartopu atmaya hazırlanan eylemci öğrencileri hocaları engelledi.
Sempozyumun açılışında konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras, eğitimle ilgili sorunlara ne kadar önem verilirse o kadar ilerleme sağlanacağını kaydetti. Ortaöğretim sisteminde büyük bir sorun olduğunu ifade eden Aras, mesleki ve teknik liselerden meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş hakkı verilmesinden sonra meslek yüksekokullarında başarı oranının düştüğünü belirtti. Bir meslek yüksekokulu müdürünün anlattığı olayın ortaöğretimde sorun olduğunu açıkça gösterdiğini söyleyen Aras, şunları kaydetti:
''Bir gün bir yüksekokul müdürü bana şöyle bir anekdot anlattı. Bir öğrenci sınavına itiraz ediyor ve hocasıyla birlikte kağıdını inceliyorlar. Öğrenci 16'dan 7'yi şöyle çıkarmış: 6'dan 7'i çıkmaz, 1'i 6'ya veririm 7 olur, 7'den 7 çıkarsa sıfır kalır. Bu, ortaöğretimdeki kaliteyi ortaya koyar. Üniversiteye dört işlem bilmeden geliniyor denilmesi doğru...'' Yükseköğretimde de eksiklikler bulunduğunu kaydeden Aras, yükseköğretime ayrılan kaynağın artırılması ve öğrenci başına yapılan harcamanın en az 4 bin dolara çıkarılması gerektiğini anlattı.
Aras, ''Tevhidi tedrisattan hiçbir şekilde uzaklaşmadan geleceğin eğitimcilerini nasıl yetiştireceğimizi planlamalıyız'' dedi.
Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı Başkanı Hüseyin Hüsnü Tekışık da ''eskiden öğretmenlerin yokluk içinde varlık yarattıklarını, toprak damları okul haline getirdiklerini'' vurgulayarak, ''Bugün Doğu ve Güneydoğu'ya, Karadeniz'in iç kesimlerine, köylere gidecek öğretmeni zor buluyoruz'' dedi.
''Öğretmen yetiştirmeye 1970'li yıllardan itibaren pedagojik yaklaşmak yerine ideolojik yaklaşıldığını'' söyleyen Tekışık, bir öğretmenlikle ilgili olmayan herkesin bu göreve atandığını belirterek, eleştirdi.
Çocuklar arasındaki suç oranlarına değinen Tekışık, ''Bu eğitim sistemi Türkiye'yi içinde en çok hain yetiştiren ülke haline getiriyor'' dedi.
Veteriner fakültelerinde bir profesöre 25 öğrenci düşmesine karşın, eğitim fakültelerinde bir profesöre 450 öğrenci düştüğünü kaydeden Tekışık, ''Bu, hayvan yetiştirmeye insan yetiştirmeden daha fazla önem verildiğini gösteriyor'' diye konuştu.

BAKAN ÇELİK'İN KONUŞMASI
Milli Eğitim Bakanı Çelik de Yüce Önder Atatürk'ün eğitime ve öğretmenlere verdiği önemi dile getiren sözlerini anımsattı. Türkiye'de 20 milyona yakın öğrenci bulunduğuna işaret eden Çelik, bu genç nüfusun önemli bir avantaj olduğunu, ancak eğitilmedikleri taktirde dezavantaja dönüşeceğini vurguladı.
Öğretmenlerin kalitesi ile ilgili böyle bir sempozyum düzenlenmesini önemli gördüğünü dile getiren Çelik, öğretmenin eğitim sisteminin en önemli unsurlarından biri olduğunu, öğretmen olmadan laboratuvarların, kütüphanelerin en lüks eğitim araç-gerecinin hiçbir işe yaramayacağını ifade etti.
Bakanlık olarak öğretmen yetiştirmeye çok önem verdiklerini kaydeden Çelik, ''öğretmen kalitesini yukarı çekme çabasında oldukları'' belirtti. Öğretmen yetiştiren fakültelerin giriş puanlarının artık yükselmeye başladığını ifade eden Çelik, öğretmenliğe başvuranlar arasından da en yüksek puanı olanları aldıklarını anlattı. Çelik, ''her alanda olduğu gibi eğitim sektöründe de ciddi sorunlar bulunduğunu, ancak bardağın dolu tarafının da görülmesi gerektiğini'' vurguladı.
Öğretmenlikle ilgisi bulunmayan alanlardan gelenlerin öğretmen yapılmasına kendisinin de karşı olduğunu ifade eden Çelik, bunun savunulamayacağını, eğitime ideolojik değil, pedagojik yaklaşılması gerektiğini söyledi.
Hüseyin Hüsnü Tekışık'ın konuşmasına değinen Çelik, ''hayvan eğitimine daha çok değer verildiği sözlerine katılmadığını'' söyledi. Çelik, şunları kaydetti:
''İyileştirmeler yapılması gerekiyor ama veteriner fakülteleri ile tıp fakültelerinin karşılaştırılması gerekir eğitim fakültelerinin değil. Böyle bir kıyaslamanın insan sağlığı ile hayvan sağlığı arasında yapılması daha doğru. Bu tür karşılaştırmalar toplumda çok ciddi demoralizasyon yaratıyor.'' Bakanlıktaki çalışmalarına değinen Çelik, üniversitelerin bütçesinin artırıldığını belirterek 450 trilyon liranın sadece araştırma için TÜBİTAK'a aktarıldığını söyledi. Buna karşın AB 6. çerçeve programı kapsamındaki uygulamadan Türkiye'nin yeterince yararlanamadığını, proje hazırlamak konusunda yetersiz kalındığını anlatan Çelik, böylece Türkiye'nin bu amaçla yaptığı maddi katkıyı geri alamadığını anlattı.

''HALAY ÇEKMEK ZORUNDAYIZ''
Kurumlar arasında ilişkileri ''zeybek oyununa'' benzeten Çelik, ''Zeybekler birlikte oynar ama birinin eli diğerine değmez. Biz artık halay çekmek zorundayız'' diye konuştu.
Ortaöğretim müfredatını yenileme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu yakında sonuçları kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklayan Çelik, eğitim fakültelerinin öğrencilerini yeni müfredatı göz önünde bulundurarak yetiştirmelerini istedi.
Hüseyin Çelik, Rektör Aras'ın ortaöğretimde sorun bulunduğu yönündeki sözlerine ve anlattığı olaya değinerek, ''O öğrenciyi de yükseköğretimden mezun olan öğretmen yetiştirmiş'' dedi. Çelik, öğretmenleri ''yarı fiyatına bilgisayar sahibi yapma'' konusunda yürütülen projeye de değinerek, satış işlemlerinin bu ay içinde başlayacağını bildirdi.
Çelik, sempozyumdan çıkacak sonuçların çalışmalarında yol gösterici olacağını belirterek, katkıda bulunanlara teşekkür etti.
Konuşmaların ardından hizmet ödülleri verildi.

ÇELİK'E PROTESTO
Bu arada, Çelik, konuşması sırasında bir grup öğrenci tarafından protesto edildi.
Çelik konuşmasına başladıktan bir süre sonra, öğrenciler ellerindeki ''F tipi üniversite istemiyoruz'' yazılı dövizleri kaldırıp sloganlar attılar. Öğrenci grubu görevliler tarafından dışarı çıkarıldı. Öğrenciler çıkarıldıktan sonra Çelik, konuşmasına ''Son zamanlarda bu ve benzeri gösteriler alışık olduğumuz gösterilerdir. Biz yine de yapmamız gerekenleri yapacağız'' diyerek devam etti.
Ancak yeniden salona giren grup bir süre sonra Çelik'in konuşmasını yine sloganlarla böldü. Gruptakiler salon dışına çıkmamakta direndi.
Bunun üzerine protokol sırasında oturan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras ayağa kalkıp eylemci öğrencilere alkışla karşılık verdi ve salonda bulunan öğretim üyelerinden ve diğer konuklardan da alkışla tepki göstermelerini istedi. Bunun üzerine salonda bulunanlar alkış başlattı. Öğrenciler bir süre daha slogan attıktan sonra dışarı çıkarıldı.
Öğrencilerin dışarı çıkmasının ardından programın sunucusu kapıların kapatılmasını istedi ve Çelik konuşmasına devam etti.
Protestocu öğrenciler daha sonra bina dışında Çelik'in çıkışını beklemeye başladılar. Ellerindeki kartoplarıyla hazır bekleyen öğrencileri Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erkan İbiş ve diğer öğretim üyeleri, ''hoş bir davranış olmadığı, tepkilerini başka biçimde dile getirmeleri gerektiği'' yönündeki sözlerle ikna etmeye çalıştı.
Hukuk ve Eğitim fakültelerinde okudukları öğrenilen öğrenciler, ''demokratik haklarını kullandıklarını'' savunarak, ''Çelik'i üniversitede görmek istemediklerini'' söylediler.
Çelik makam aracına binmek üzere binadan ayrılırken öğrenciler yine slogan attılar. Çelik de öğrencilere alkışla karşılık verdi. Bir öğrencinin atmak istediği kartopunu onları ikna etmeye çalışan hocaları engelledi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber