Naklen öğretmenliğe atananların özür durumu nakil sorunu

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Temmuz 2010 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bildiğiniz gibi Milli Eğitim Bakanlığı 06.05.2010 tarihinde yeni bir Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayınlamıştır.Bu yönetmeliğin Beşinci Bölümünde yer alan Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler başlığı 35.Madde 3. bendinde ?Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranır. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.? yazarken aynı maddenin 4. bendinde ?Bu Yönetmeliğin 14.(Açıktan ve Kurumlar arası Yeniden Atama) ve 15.( Açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama) maddeleri kapsamında öğretmenliğe atananların, özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için son olarak atandıkları görev yerlerinde en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları gerekir.? denmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Yönetmelik'in, Sınıf Değiştirenlerin Adaylığı başlıklı 43 üncü maddesinde?Diğer hizmet sınıflarından birinde adaylığı kaldırılmış iken Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfına öğretmen olarak atananlar, öğretmenlik mesleği açısından uygulamalı eğitime tabi tutulurlar??hükmü yer almaktadır.Bu nedenle, daha önce devlet memuriyetinde adaylığı kaldırılmış bulunanlardan, MEB Eğitim Öğretim Hizmetleri Sınıfına öğretmen olarak atananlar ilgi Yönetmelik kapsamında değerlendirilerek iki aydan az beş aydan fazla olmamak üzere sadece uygulamalı eğitime tabi tutulurlar ve göreve başlamalarını takip eden altıncı ayın sonunda adaylık işlemleri sonuçlandırılır.

06.05.2010 tarihinde kaldırılmış olan eski yönetmeliğe göre ?Öğretmenlikte ve devlet memurluğunda adaylığı kaldırılmış olan öğretmenler özür durumlarından dolayı yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir? denmekteydi.Yani eski yönetmeliğe göre Açıktan ve Kurumlar arası Atama yoluyla atanan öğretmenler 6 ayın sonunda adaylığı kaldırılınca özür durumundan tayin isteyebiliyorlardı. Ancak yeni yönetmeliğe göre son olarak atandıkları görev yerlerinde en az bir yıl süreyle görev yapmadan özür durumundan tayin isteyememektedir. Aynı durum 2009 Yılı Özür Durumu Atama kılavuzunda da yer almış, kılavuzun ilgili maddesine açılan davada Danıştay İkinci Dairesi 2009/249 esas sayılı dosyada yürütmenin durdurulmasına; kararının aksine 15.07.2010 tarihiaçıktan ve kurumlar arası atananların 1 yıl beklemeksizin sağlık ve eş durumu özürlerinden yer değiştirme isteğinde bulunabileceğine karar vermiştir. Danıştay nde yayınlanan Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzu'nun Genel Hükümler Bölümünde de ?Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 14 ve 15'inci maddesinde belirtilen açıktan ve kurumlar arası yeniden atama ile açıktan ilk atama, kurum içi ve kurumlar arası ilk atama kapsamında öğretmenliğe atananların, özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabilmesi için son olarak atandıkları ilde 31 Ağustos 2010 tarihi itibarıyla en az bir yıl süreyle görev yapmış olmaları gerekmektedir.? yer almaktadır.

Bu durumda geçen yıl 14 Eylül 2009 Tarihinde açıktan ve kurumlar arası atama yoluyla atanan öğretmenler, atandıklarında 6 ay sonra özür durumundan tayin isteyebilecekken, şimdi bu süre 1 yıl bekleme şartı ve bir yılın hesaplanmasında(2009 yılı atamalarının 14 Eylül 2009'da yapılmasına rağmen) 31 Ağustos tarihinin baz alınmasıyla en az 1,5 yıla çıkmıştır.

Bu öğretmenler ?6 ay eşimden, çocuklarımdan ayrı kalırım ama, yılarca beklediğim, hayalini kurduğum, sevdiğim öğretmenlik mesleğini nihayet yapabilirim? diyerek bu yola çıkmışlardır. Atandıktan sonra yönetmeliğin değişeceğini ve bu sürenin 1,5 yıla çıkacağını, eşlerinden, çocuklarından bu kadar uzun süre ayrı kalacağını tabi ki öngörememişlerdir. Ancak MEB yetkileri tarafından ?Yönetmeliğin değişeceğini öngörmeniz gerekirdi.? şeklinde yaklaşımlara maruz kalmışlardır. Yine aynı yetkililer ?Bu maddeye dava açarsanız % 100 kazanırsınız. Siz dava açın, biz de bu maddeyi yönetmelikten kaldıralım? diyerek yol göstermişlerdir. Madem bu madde öğretmenleri mağdur ediyor ve dava açıldığında haklı bulunarak yönetmelikten bu madde çıkartılabiliyor. Neden davaya gerek kalmadan bu konuya bir çözüm bulunmuyor? Öğretmenlere zorluk çıkarmak, uğraştırmak, onları eşlerinden, çocuklarından, evlerinden ayrı bırakmak birilerinin hoşuna mı gidiyor? Açıktan ve Kurumlar arası atananlar torpil veya ayrıcalık istemiyor. Sadece atandıklarında kazanmış oldukları haklarını geri alarak ?6 ay sonra görüşürüz? diyerek çıktıkları evlerine, yeni yönetmelikle önlerini kesen MEB'den bir an önce geri dönüş vizesi istiyor?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber