Rüşvet almayan kalmamış

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Ocak 2011 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Bilirkişi de çarkın içinde!

Gümrük operasyonunun detayları ortaya çıktıkça, rüşvet çarkının ulaştığı inanılmaz boyut da gözler önüne seriliyor

Savaş AKIN / VATAN İSTİHBARAT

Son olarak, soruşturma için resmi olarak atanan bilirkişilerin bile rüşvet çarkının içine girdiği ve şebeke üyelerini aklamaya çalıştığı öne sürüldü...

İstanbul'daki ?Gümrükte Rüşvet ve yolsuzluk? soruşturmasında dün ikinci dalga operasyonlar düzenlendi. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, ellerindeki belgeler ve gözaltındaki şüphelilerin verdiği bilgiler doğrultusunda dün yeni operasyonlar için harekete geçti. Halkalı, Ambarlı ve Atatürk Havalimanı'nda eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, aralarında gümrük muayene memurlarının da bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı. Daha önce gözaltına alınan ve aralarında İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Lütfi Eker'in de bulunduğu 34 kişi ile birlikte gözaltıların sayısı 44'e yükseldi.

Değerini düşürüyorlardı

Mali polisin 6 ay önce başlattığı araştırmada, bazı şirketlerin rüşvet karşılığı gümrüklerde usulsüz işlemler yaptırdığı ortaya çıkmıştı. İddiaya göre, rüşvet çarkına giren firmalar ithal ettikleri elektronik eşyalar için Çin'den fatura alıyor, fakat İstanbul'daki gümrük çıkışında bu faturalar üzerinde oynamalar yapılıyordu. Mesela 1400 dolarlık bir ürün başındaki veya sonundaki rakam silenerek 140 yada 400 dolar gibi gösteriliyordu. Operasyonda el konulan bu malların gerçek değerini belirlemek isteyen polis, bilirkişi atanmasını istedi. Ancak iddiaya göre bilirkişilerin incelemesinde bile usulsüzlük yapıldı. Gümrük yetkililerinin atadığı bilirkişilerin hazırladıkları raporlarda, mali polisin iddialarını çürüterek gümrükçüleri akladığı belirlendi. Polisin incelemesinde bilirkişi üyeleri ile irtibata geçen bazı gümrük müşavirleri, birlikte iş yaptıkları şirketlerin zarara uğramaması için çalışmalar yaptı. Bilirkişiler ise hazırladıkları raporlarda yurt dışından getirilen bu malların değerini şirket sahipleri gibi çok düşük göstererek, polisin usulsüz işlem iddialarını çürüttü. İncelemesine devam eden polisin önümüzdeki günlerde bilirkişleri ve gümrük müşavirlerini de gözaltına alabileceği öne sürüldü.

DHL yöneticilerine 18 işlem soruşturması

Dün düzenlenen operasyonlar için düğmeye basan Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü'nün, DHL Uluslararası Taşımacılık şirketi hakkında Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na daha önce suç duyurusunda bulunduğu da öğrenildi. Müracat sonucunda DHL Uluslararası Taşımacılık şirketi hakkında soruşturma açıldığı ve şirket yöneticilerinin kaçakçılıkla mücadele kanunu kapsamında 18 ayrı işlemle ilgili usulsüzlükle suçlandığı öne sürüldü. Soruşturma kapsamında, Yeşilköy Havalimanı DHL Müdürü Atilla Demirbilek, DHL Antrepo Gümrük Destek Müdürü İsmet Erol, DHL Anadolu Operasyon Müdürü Fahrettin Akgün, DHL Antrepo Gümrük Lideri Şenol Arabacı, DHL Antrepo Şefi Cem Gürşen ve DHL Antrepo Grup Lideri Adnan Mumcu hakkında da ?gümrük işlemine tabi tutulması gerken malları gümrük işlemine tabi tutulmadan yurda sokmak? suçlamasından işlem yapıldığı öğrenildi.

Tehdit ve şantaj da var

Operasyonlarda gözaltına alınan ve rüşvet aldıkları iddia edilen gümrük kontrol memurlarının, değeri düşük gösterilen malları istedikleri takdirde araştırarak gerçek değerlerini belirleyebildikleri ortaya çıktı. Aynı ürünün Türkiye'de başka gümrüklerden hangi bedelle giriş yaptığını sistemden görebilen gümrük memurlarının, şirket sahiplerini tehdit ederek vergiyi düşürmeyi sağladıkları ve rüşvet aldıkları belirlendi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber