4/B'li, KPSS'yle yeniden 4/B'li bir göreve atanabilir mi?... Mahkeme kararı nasıl yorumlanmalı?

Bu ülkedeki en büyük sorunlardan birisi, kamusal yarar taşıyan işlemlere de dava açılmasıdır. Binlerce insan işsiz iken, bazı 4/B'li personelin aldıkları yüksek puanla sık sık yer değiştirmesi büyük eleştiri konusu olmaktaydı. Halen bu sorun devam etmektedir. Bu sorunu bitirmek amacıyla geçen yıl kısmi bir çözüm getirilmiş ve çalışan 4/B'linin sözleşmesini fesih etmesi halinde, 1 yıl boyunca yeniden 4/B'li olamayacağı hüküm altına alınmıştır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Şubat 2011 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hem kadroların boş kalmaması hem de işsiz bir adayın daha işe girmesi amacıyla getirilen uygulama gereğince, çalışan 4/B'li, hizmet sözleşmesini fesih edince, 1 yıl boyunca yeniden 4/B'li olamamaktadır. Bu şu anlama gelmektedir. Artık çalışan 4/B'li, aldığı yüksek puanla sık sık yer değiştiremeyecektir.

Ancak bugün Cihan haber ajansı tarafından servis edilen bir haberde, açılan bir dava üzerine Gaziantep İdare Mahkemesinin, dava açan lehine karar verdiği belirtilmektedir. Bu haber özelinde şunları belirtmek istiyoruz:

1- Gaziantep İdare Mahkemesi kararının doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu karar muhtemelen Danıştay nezdinde temyiz edilecek ve bozulacaktır.

2- Dava şu nedenle açılmıştır. Kişi, Üniversite hastanesinde çalışmaktadır ve 2010/5 KPSS tercih işlemlerine başvurmuş ve kontrol yapılamadığı için yerleşmiştir. Ancak Sağlık Bakanlığı, yerleşen adayın, bir üniversitede 4/B'li olarak çalıştığını tespit ettiğinden, kişiyi yeni görevine başlatmamıştır. Zira, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesinde hizmet sözleşmesini fesih eden kişinin 1 yıl boyunca hiçbir yere yeniden 4/B'li olamayacağını düzenlemiştir.

Ancak, Mahkeme kararında, adayın hastanedeki sözleşmesini fesih etmediği, dolaysıyla bu gerekçeye dayalı olarak göreve başlatmama işleminin hukuka uygun olmadığına karar verilmiştir.

Mahkeme hakimlerinin işlemi iptal gerekçesi, kanun hükmünün amacı ile uyumlu olmadığı gibi, bize göre kamusal yarar da taşımamaktadır. Söz konusu adayın Sağlık Bakanlığındaki görevine başlayabilmesi için zaten hizmet sözleşmesini fesih etmesi gerekmekte olup," hizmet sözleşmesini henüz fesih etmedi" şeklindeki bir gerekçeyle, işlemin iptaline karar verilmesi doğru değildir.

3- Söz konusu karar, sadece bir yerel mahkeme kararıdır. Bu kararın herkesi bağlayıcı bir yönü bulunmamaktadır. Sadece dava açanı bağlamaktadır.

4- Üyelerinin haklarını korumakla yükümlü memur sendikalarının her işleme dava açması uygun değildir. Sağlık Bakanlığının buradaki işlemi de, kamusal yarar taşımakta olup, bu işleme de dava açılmamalıydı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber