Mahkeme ve BEDK kararlarına göre Sınav soru ve cevapları 'eser' değildir

ÖSYM, 27 Mart 2011 tarihinde yapılacak olan YGS sınav soru ve cevaplarına ilişkin olarak, 23 Mart'ta, "2011-YGS'de kullanılan sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM'ye aittir. ÖSYM'nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz" açıklamasında bulunmuştur. Ancak gerek Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu kararlarına göre gerekse de mahkeme kararlarına göre soru ve cevaplar Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında 'eser' değildir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Mart 2011 15:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin 27 Mart 2011 tarihinde yapacağı LGS sınavındaki bir uygulaması herkesi şarşırtmış durumdadır. Adaylardan alınan ücretler doğrultusunda oluşturulan LGS sınav soru ve cevaplarının, ÖSYM tarafından Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında değerlendirileceği açıklanmıştır.

Bu konu daha önce, açık öğretim sınav soruları özelinde memurlar.net'in gündemine girmişti. 2008 yılında, AÖF sınav soru ve cevaplarının nasıl olup da artık yayınlanır hale geldiğini, haberleştirmiştik.

AÖF sorularını isteyen bir memur arkadaşımıza, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğünce, "Soruların, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında olduğu ve verilmeyeceği" yönünde cevap verilmişti. Bu cevap üzerine memur arkadaş Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna (BEDK) itiraz etmişti. İtirazı görüşen BEDK soru ve cevapların kamuya malolduğu için Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında olamayacağına karar vermişti.

Anadolu Üniversitesi, BEDK'ın bu kararını dava etmiş ancak davayı kaybetmişti. Davanın esası hakkındaki kararında, Ankara 8. İdare Mahkemesi "sınavda sorulan soruların kişiler hakkında sonuçlar doğuran idari işlemlerde kullanılmış olmaları nedeniyle kamusal bilgilere dönüştüğü ve bu nitelikleri itibariyle Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun konusu olmaktan çıktığı" gerekçelerine yer vererek BEDK kararının doğru olduğunu belirtmişti.

Tüm bu hukuki süreçler geride kalmış iken, ÖSYM'nin 3 yıl sonra, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğünün eski işleminin benzerini yapması uygun değildir. Öncelikle bu sınav sorularının asıl sahibi ÖSYM değil, sınava girecek olan 1 milyon 700 bin adaydır. ÖSYM'nin "bir kamu kurumunu öne çıkaracağım" diye, yüzbinlerce adaya bir dayatmada bulunması ve bunu da hukuken kaybedilmiş bir dava ortada iken yapması uygun değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber