Bakan Unakıtan'a af, polise geniş yetki...

Haber Giriş : 21 Nisan 2005 05:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel trafik kontrolleri için hâkim veya savcılıktan karar alınması gerekmeyecek. Üst araması için ise hâkimden değil savcılıktan alınan izin yeterli sayılacak.

1 Haziran'a yetiştirilecek temel ceza yasaları ve bağlı değişikliklerden önemli sürprizler çıktı. Polisin telefon dinleme süresi artırılıp, üst arama ve gözaltı yetkisi genişletilirken, hakkında 'hayali ihracat'tan suç duyurusu yapılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a zamanaşımı yoluyla af ışığı yandı.

Yasa değişikliği çalışmalarının Türk Ceza Kanunu (TCK), Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) ve Ceza İnfaz Kanunu'yla (CİK) sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Bunlardan ayrı olarak Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılması öngörülen değişiklik, AKP'li Hakkı Köylü tarafından Meclis'e yasa teklifi olarak sunuldu. TCK'da basına özgürlük istemleri yanıt bulamazken 'TCK ve CMUK elimizi kolumuzu bağlıyor' itirazı yapan güvenlik kuvvetlerinin talepleri önemli ölçüde yerine getirildi. Bazı düzenlemeler şöyle:

Savcının sözlü talimatıyla gözaltı işlemi yapılabilecek. Örgütlü suçlarda altı ayla sınırlanan telefon dinleme süresi hâkim tarafından birer aylık sürelerle birden çok kez uzatılabilecek.

Dış muayene için savcı emri yeterli. Sanığın beden muayenesine ilişkin rızayı avukatı huzurunda göstermemesi halinde savcı kararı şart olacak. Trafik kontrollerinde hâkim-savcı kararı alınmayacak.

10 yıl yerine beş yıl sınırı
Teklifin sürprizi ise Maliye Bakanı Unakıtan'a af getirmesi oldu. Mevcut, Kaçakçılık Kanunu 5/1. fıkrası 'teşekkül halinde ve toplu kaçakçılığı' bağımsız suç olarak düzenleyip buna altı yıla kadar hapis öngörüyor. Bu suçta zamanaşımı bugün 10 yıl. Yeni teklifte ise 5/1. fıkra kaldırılıyor ve 'örgütlü kaçakçılık' bağımsız bir suç olmaktan çıkarılıyor, yalnızca bu durumda cezanın iki kat artırılacağı öngörülüyor. Böylece bu suçta temel cezada üst sınır üç yıla düşürülüyor. Örgüt nedeniyle artırıldığında üst sınırı altı yıla çıkacak olsa bile bu suç beş yıllık zamanaşımına tabi suçlar grubuna girecek. Dolayısıyla onlarca kaçakçılık dosyasının sanığı 10 yerine beş yıllık zaman hesabıyla cezadan kurtulabilecek.

Gümrük müfettişleri, Unakıtan hakkında Al Baraka Türk yöneticisi olduğu dönemle ilgili olarak hayali ihracat suçundan şimdi değiştirilen kanun uyarınca suç duyurusu yapmıştı. Yeni teklifle, dokunulmazlığı kaldırılsa bile Unakıtan'ın da 'zamanaşamıyla aftan' yararlanacağı değerlendirmeleri gündeme geldi. Çünkü Unakıtan, 1996-98 yıllarıyla ilgili suçlanıyor. Dolayısıyla hakkındaki dosya da zamanaşımı 2003 yılın itibarıyla dolmuş olacak.

Yabancılar da ceza alabilecek
Değişikliklerden çıkan bir sürpriz ise, yeni TCK'nın 'Milli Yararlara Karşı Hareket' başlıklı 305. maddesi oldu. Bu suça 10 yıla kadar hapis öngören madde, özellikle Kıbrıs'tan Türk askerinin çekilmesini istemeyi ve 'tarihsel gerçeklere aykırı olarak Ermenilerin soykırıma uğradığını' söylemeyi ve yazmayı suç gösteren gerekçesi nedeniyle eleştirilmişti. Maddede basın lehine kimi düzenlemeler kabul edildi.

Maddenin başlığı 'Temel Milli Yararlara Karşı Faaliyette Bulunmak İçin Yarar Sağlamak' olarak değiştirilirken, 2. fıkradaki 'basın
yayın yoluyla propaganda yapmak için verilmiş veya vaat edilmiş' ibaresi kaldırılarak, bu durum cezanın yarı oranında artırılma nedeni olmaktan çıkarıldı. Sürpriz düzenleme bu noktada gündeme geldi ve fıkraya 'vatandaşa ya da Türkiye'de bulunan yabancıya' ibaresi eklendi. Böylece, suçun niteliği Türkiye'deki yabancıları da kapsamış oldu.

Hukukçular: Sakıncalı
Hukukçular, söz konusu değişikliğin korunması halinde, 'Türkiye'de bulunan yabancı' sıfatı taşıyan onlarca kurum-kuruluş temsilcisi (AB Komisyonu yetkilileri, Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı vakıfların yöneticileri gibi) ile binlerce sade yabancı uyruklu kişinin, 'Temel Milli Yararlar Aleyhine Faaliyette Bulunmak İçin Yarar Sağlamak' suçunun tarafı olabileceği yorumunu yapıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber