İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Yurtdışında Eğitim, Mecburi Hizmet ve Tazminat Takipleri

Hem 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu hem de 1416 sayılı Kanun uyarınca yurtdışına lisansüstü eğitim- öğretim amacıyla öğretim elemanı gönderilmektedir. Ancak gönderilen bir kısım akademik personel bazen süresi içinde eğitimlerini tamamlayamamakta, bazen müstafi sayılmakta, bazen de istifa etmektedir. Bu durumdaki kişilerden, dönüp üniversitelerde görev almak isteyenlere iliişkin olarak YÖK Başkanlığınca üniversite rektörlüklerine resmi bir yazı gönderilmiştir. Yazıyı görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Nisan 2005 07:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
YÜKSEKÖGRETİM KURULU BAŞKANLIGI

Sayı:B.30.0.APK.0.00.00.05/09-116-6546 30.03.2005
Konu:1416 sayılı Kanun'a Tabi Yükümlüler

... ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE

İlgi: Maliye Bakanlığı'nın 23/12/2004 tarih ve B.07.0BHM.0.4221-85153-17160 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı'na muhatap yazısı.

Bilindiği gibi 2547 sayılı kanunun 33. maddesi uyarınca yurtdışına lisansüstü eğitim- öğretim amacıyla gönderilen araştırma görevlilerinden süresi içerisinde öğretimlerini tamamlayamayanlar ile müstafi sayılanlar ve istifa edenlerin öğretimlerini tamamlayarak üniversitede göreve dönmek istemeleri halinde, mecburi hizmetlerine karşılık gelen para borçlarını ödemeleri gerektiği bildirilmiştir.

1416 Sayılı Kanun uyarınca üniversitelerimiz adına Milli Eğitim Bakanlığı hesabına yurt dışına gönderilen ve süresi içerisinde eğitimini tamamlayamayan ya da tamamladığı halde görev talep etmeyen kişiler hakkında tazminat takibatına geçilmektedir. Bunlardan doktora öğrenimini tamamladığını belirterek görev talebinde bulunanlar yeni senet düzenlettirilerek dava ve vekalet masraflarının kendisinden peşinen alınması ve henüz ödemediği mecburi hizmete karşılık para borcunun yeniden fiili hizmete dönüştürülerek görev verilebileceği Maliye Bakanlığının ilgide kayıtlı yazısı ile bildirilmiştir.

2547 sayılı Kanun'un 33. maddesi uyarınca yurt dışına gönderilen araştırma görevlilerinden herhangi bir nedenle (başarısızlık, istifa, müstafi) tazminat takibatına başlananlardan borçlarının tamamını ödemeden doktora öğrenimlerini tamamlayarak görev almak istemeleri halinde, Rektörlüğünüzce de görev verilmek istenmesi halinde, Kurulumuzca Maliye Bakanlığı Baş Hukuk Müşavirligi ve Muhakemat Genel Müdürlüğü görüşü alınarak, para borçlarının yeniden mecburi hizmete dönüştürülebileceği kanaatine varılmıştır. Bu çerçevede konuya ilişkin daha önce yapılan işlemlerin Rektörlüğünüzce gerek duyulması halinde yeniden değerlendirilmesi ve Başkanlığımıza bilgi verilmesi hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

Prof.Dr. Aybar ERTEPINAR
Başkan Vekili

DAĞITIM
-Üniversite Rektörlüklerine
(Vakıf Üniversiteleri hariç)

MEMURLAR.NET'İN NOTU

1- Yurt dışına iki türlü gönderme şekli bulunmaktadır. 2547 sayılı Kanunun 33. maddesi ve 1416 sayılı Kanun uyarınca.
2- Yukarıdaki yazıya göre, tazminat takibine başlanmış olupta, borçlarının tamamını ödemeyenlerden, doktora öğrenimlerini tamamlayarak üniversitelerde görev almak isteyen araştırma görevlilerinin para borçları mecburi hizmete dönüştürülebilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber