Roche müdürüne kelepçe 2 polisi yerinden etti

Haber Giriş : 22 Nisan 2005 06:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satılmasıyla ilgili soruşturma sırasında gözaltına alınan Roche'nin eski Türkiye Genel Müdürü Faruk Yöneyman'a kelepçe takan 2 polis memuru, Organize Suçlar Şube Müdürlüğü'ndeki görevlerinden alınıp, Bakırköy ve Eminönü ilçelerinde görevlendirildi.

Değişiklik, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın önerisi, Vali Muammer Güler'in oluru ile gerçekleşti. Olay, personel arasında huzursuzluk yarattı.

ÇIKAR amaçlı suç örgütü kurarak SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satıp devleti trilyonlarca liralık zarara uğrattıkları iddia edilen Roche yöneticileri ile SSK'da görevli bazı bürokratlar İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş'un talimatı üzerine Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün 14 Şubat'ta düzenlediği operasyonla gözaltına alınmıştı. Mafya, çeteler ve silahlı suç örgütlerine karşı bugüne kadar sayısız operasyon düzenleyen ekipler, zanlıları sağlık raporu almak için hastaneye çıkarırken, Roche'nin eski Türkiye Genel Müdürü Faruk Yöneyman, gruplardan ayrı olarak yaklaşık 10 dakika sonra kelepçeli olarak hastaneye götürülmüştü. İstanbul Emniyeti'nde 4 gün boyunca sorgulanan Yöneyman'a daha sonra kelepçe takılmadı.

İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Yöneyman, Hürriyet'e kelepçe için şöyle demişti:

?Beni en çok üzen, en büyük darbeyi vuran kelepçe takılması oldu. Kendimi sıradan bir insan olarak görmüyorum. Bu ülkeye yıllarca hizmet verdim. 4 yıl Yabancı Sermaye Derneği (YASED) Başkanlığı yaptım. 12 yıl boyunca İlaç İşverenleri Sendikası'nda yönetim kurulu üyesi olarak görev aldım, bir bölümünü de başkan yardımcısı olarak yürüttüm. Beni kelepçeyle medya karşısına çıkarmalarına anlam veremedim.' Faruk Yöneyman'ın kelepçe takılmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirmesinden 1 hafta sonra İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, kelepçe takan polis memurlarının görev yerlerinin değiştirilmesini istedi. İki polis, Bakırköy ve Eminönü İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevlendirildi. Bu istek Valilik onayıyla yaklaşık 2 ay sonra uygulamaya konulunca personel arasında huzursuzluğa neden oldu.

Kelepçe takma nasıl oldu

İSTANBUL Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde, ?Roche Operasyonu'nun ardından yapılan toplantıda, sağlık raporu için hastaneye götürülen ?zanlılara kelepçe takılmaması' karar alındı ve bu polislere bildirildi. Operasyon kapsamında gözaltına alınan 22 kişi gruplar halinde minibüslere bindirilerek hastaneye götürülmeye başlandı. Yöneyman ise minibüsler kalabalık olduğu için tek başına götürülmek üzere sona bırakıldı. Yöneyman'ı hastaneye götürecek ekip, o sırada İstanbul'da meydana gelen bir yaralama olayı için göreve gönderildi. Bu sırada şubeye dışarıdan görevden gelen başka bir ekibe Yöneyman'ı hastaneye götürmesi bildirildi. Polis memurları, şube merdivenlerinden Yöneyman'ı önce kelepçesiz indirdiler. Toplantıda alınan zanlılara kelepçe takmama kararından habersiz olan polisler, dışarıda medya mensuplarının beklediğini görünce Yöneyman'a kelepçe taktılar.

Bu, suç örgütleriyle mücadeleye zarar verir

Faruk Yöneyman'a kelepçe takılmasından dolayı 2 polis memurunun görev yerlerinin değiştirilmesi, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki polisler arasında moral bozukluğu yarattı. Görev değişikliğinin Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'ne zarar vereceğini belirten bir polis şu değerlendirmeyi yaptı:

?Bu şubedeki herkes, hiçbir menfaat ve çıkar gözetmeden 24 saat çalışıyor. Gerekirse günlerce uyumuyor. Organize suç örgütleri ile mücadele için canını ortaya koyuyor. Bu olayın ardından herkesin morali çok bozuk. Bir zanlıya kelepçe taktığınız için görev yeriniz değiştirilmez. Bu, suç örgütleriyle mücadele yapan bir birimi yaralar.'

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber