ÖSYM Başkanının emekliliğine dair yanlış haber

Memurlar.net olarak ÖSYM'nin yaptığı hataları neredeyse hergün haber yapmaktayız. Tüm haberlerimizde geçerli, yürürlükte olan (mer'i) mevzuata dikkat etmekteyiz. Ancak bugün ÖSYM Başkanı Ali Demir'in, ÖSYM Başkanlığı kadrosunun emeklilik haklarını kazanmak için 6 ay şartını beklediği, bu nedenle, 26 Eylül'ü beklediğini içeren bir haber Vatan gazetesinde yayımlanmıştır. Bu haber doğru bir haber değildir. Çünkü, ÖSYM Başkanlığının ayrı bir ek göstergesi veya makam tazminatı bulunmamaktadır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ağustos 2011 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5434 sayılı Kanuna göre;

ÖSYM Başkanı veya 1 Ekim 2008'den önce memuriyet hizmeti bulunan herhangi bir memurun,

- atanmış oldukları bir görevin (istisnalar hariç) ek göstergesini hak edebilmesi için 6 ay,

- makam tazminatını hak edebilmesi için 2 yıl çalışması gerekmektedir.

Vatan gazetesi, bu mevzuat bilgisinden yola çıkarak, ÖSYM Başkanının, atanmış olduğu kadronun özlük haklarından yararlanabilmek için 6 ay bekleyeceği sonucuna ulaşmıştır.

Oysaki, 6114 sayılı ÖSYM Başkanlığının teşkilat kanununun 4. maddesinin 3. fıkrasında "(3) Başkan, görev süresince kadrosunda bulunduğu üniversitede ücretsiz izinli sayılır. Başkanlık görevi süresince, Başkanın kadrosuyla ilgili özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır; terfisi başka bir işleme gerek kalmadan süresinde yapılır. Görev süresi biten veya görevinden süresinden önce ayrılan Başkan, başka bir işleme gerek kalmaksızın üniversitedeki kadrosuna geri döner." hükmü yer almaktadır.

Maddeden de görüleceği üzere, ÖSYM Başkanının asıl kadrosu profesörlüktür. Özlük hakları profesörlük üzerinden yürümektedir. ÖSYM başkanlığı görevini yürütürken aylıksız izinli sayılmıştır.

Zaten, ÖSYM Başkanlığının teşkilat kanununda da, ÖSYM Başkanı kadrosu için ayrıca bir ek gösterge veya makam tazminatı belirlenmemiştir.

Dolaysıyla aşağıda yer alan Vatan Gazetesi haberi doğru değildir.


VATAN GAZETESİNDE YER ALAN HABER

ÖSYM Başkanı Ali Demir'in istifaya yanaşmamasının ilginç bir nedeni olduğu iddia edildi

Kıvanç EL

Skandalları ile Türkiye'nin Nisan ayından bu yana gündemini meşgul eden ÖSYM'nin tartışılan Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in istifaya yanaşmamasının ilginç bir nedeni olduğu iddia edildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, ?Ben yerinde olsam istifa ederdim? ve ?LYS sürecini bir bitirsin değerlendirecektir? açıklamalarına karşın istifaya yanaşmayan Demir'in özlük haklarının kazanmayı beklediği ifade edildi. İlk olarak göreve 22 Eylül 2010 tarihinde getirilen Demir, bu görevi vekaleten yürüttü. ÖSYM Kanunu'nun çıkmasının ardından Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın imzası ile 29 Mart 2011 tarihinde resmi gazetede atamaası yayımlanarak bu kurumun başına asaleten atandı.

4100 TL maaş alacak

Devlet Memurları Kanunu, Emekli Sandığı Kanunu, YÖK Personel Kanunu ve ÖSYM Kanunu'na göre Demir'in bu kurumun emeklilik haklarından yararlanmak için 6 ay görev yapması gerekiyor. Bu sürede asaleten atandığı 29 Mart 2011 tarihinde başlıyor ve 29 Eylül 2011 tarihinde son buluyor. Demir, ÖSYM'nin başında 29 Eylül tarihine kadar kalır ve 6 aylık süresini doldurursa ne zaman emekli olursa olsun, kurumun özlük haklarından yararlanacak. Demir, üniversiteye geri dönüp, profesör olarak çalışsa bile emekliliği ÖSYM Başkanı ek göstergeleri üzerinden hesaplanacak. Yani Özcan bugün itibariyle hesaplandığından yaklaşık 3850-4100 TL arasında bir emekli maaşı alacak. Ancak Demir, 29 Eylül tarihinden önce istifa eder ve üniversitedeki kadrosuna dönerse, sadece profesör unvanıyla emekli olacağından, yaklaşık 2300-2500 civarında bir emekli maaşı alabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber