YÖK, çift anada ve yatay geçiş yönetmeliğinde değişiklik yaptı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Ağustos 2011 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin yatay geçiş, çift anadal ve yandal durumlarını düzenleyen yönetmelikte, YÖK tarafından değişiklik yapıldı. Bilidniği üzere, eş zamanlı olarak ders alıp, diploma veren programlara çift anadal; herhangi bir diploma vermeyip sadece ders alınmasını sağlayan programlara ise yandal programı denmektedir. Bu iki konuya dair tüm hususlar 24/04/2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelikte düzenlenmiştir.

İşte bu yönetmeliğin, Diğer yükseköğretim kurumlarından yatay geçişi düzenleyen 13. maddesine ek bir fıkra eklenmiştir. Bu fıkraya göre GATA 5. ve 6. sınıflarda okumakta iken sağlık sorunları nedeniyle ilişiği kesilenlerin diğer tıp fakültelerine yerleştirilmesini YÖK yapacaktır.

Çift anadal programlarının esaslarını düzenleyen 16. maddesine ise, çift anadal programında alınacak derslerin ve kredilerin bölüm ve fakülte önerisi üzerine senatonun onayıyla belirleneceği yönünde hüküm eklenmiştir.

Resmî Gazete
16 Ağustos 2011
Sayı : 28027

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından:

YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLARARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 ? 24/4/2010 tarihli ve 27561 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin 13 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?(4) Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesinin 5 ve 6 ncı sınıfından başarısızlık hariç sağlık sorunları nedeniyle askeri öğrenci vasfını kaybettiği için ilişiği kesilenlerin yükseköğretim kurumları tıp fakültesine yerleştirme işlemleri Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılır.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?6) Öğrencinin çift anadal programında alması gereken dersler ve kredileri Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen Yükseköğretim Alan Yeterlilikleri dikkate alınarak ilgili bölümlerin ve fakülte kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile belirlenir. İlgili çift anadal lisans programının, öğrencinin programın sonunda asgari olarak kazanması gereken bilgi, beceri ve yetkinliklere göre tanımlanmış öğrenim kazanımlarına sahip olmasını sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerekir.?

MADDE 3 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.


DEĞİŞİKLİK YAPILAN MADDELER

Diğer yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş

MADDE 13 ? (1) Türk Silahlı Kuvvetleri ile Polis Akademisi ve bağlı yükseköğretim kurumlarında önlisans ve lisans düzeyinde öğretime devam eden öğrenciler kendi özel kanunlarınca düzenlenen hükümler çerçevesinde ve bu Yönetmeliğin konuyla ilgili hükümlerine uygun olarak diğer yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapabilirler.

(2) Bu kurumlardan 13/1/1985 tarihli ve 18634 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinde sayılan fiiller nedeniyle, başarısızlık veya disiplinsizlik nedeni ile ilişiği kesilenler diğer yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş için başvuramazlar.

(3) İkinci fıkra kapsamına girmeyen bir gerekçe ile birinci fıkra kapsamındaki yükseköğretim kurumlarından ilişiği kesilen öğrenciler, ilişiklerinin kesildiği tarihten itibaren iki yıl içinde diğer yükseköğretim kurumlarına geçiş için başvurabilir. Bu başvurular kurumlararası yatay geçiş hükümlerine göre değerlendirilir.

Çift anadal programı

MADDE 16 ? (1) Aynı yükseköğretim kurumunda yürütülen lisans diploma programları arasında ilgili bölümlerin ve fakülte kurullarının önerisi üzerine senatonun onayı ile çift anadal programı açılabilir.

(2) Öğrencilerin ikinci anadal diploma programına kabulü, o programın yürütüldüğü ilgili bölümün önerisi üzerine Fakülte Yönetim Kurulunun onayı ile yapılır.

(3) Aynı anda birden fazla ikinci anadal diploma programına kayıt yapılamaz. Ancak, aynı anda ikinci anadal diploma ile yandal programına kayıt yapılabilir.

(4) İkinci anadal diploma programındaki öğrenci, anadal diploma programında kurum içi geçiş hükümlerine uygun koşulları sağladığında ikinci anadal diploma programına yatay geçiş yapabilir.

(5) Yetenek sınavı ile öğrenci alan çift anadal diploma programına öğrenci kabulünde yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber