Gümrükte, sözlü sınavla personel alım dönemi... Hayati Yazıcı bu vebali ödeyemeyecek

İlk merkezi memur alım sınavı 1999 yılında yapıldı. Merhum Başbakan Bülent Ecevit tarafından yürürlüğe konulan bu uygulama sayesinde, Ardahan'da büyükbaş besicilik ile uğraşan bir köylü çocuğu ile Rize Çayeli'nde fındıkla uğraşan bir çiftçi çocuğu hiçbir torpil bulmaksızın, sadece KPSS'deki puan üstünlüğüne göre memur olma imkanına uğraştı. İlk başlarda "Olur mu öyle şey, mutlaka torpil dönüyordur" algısının yerine, zaman içinde atanan kişilerle birlikte, "Evet bu devlet torpilsiz memur alıyor" algısı yerleşmeye başladı. Bu nedenledirki, KPSS'ye başvuru sayısı arttı. Tüm ülke vatandaşları, kimseye minnet etmeksizin memur olmaya çalıştı. Ancak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı son uygulamasıyla tam 12 yıl öncesine geri döndü. Bakan Hayati Yazıcı ve Müsteşar Ziya Altunyaldız belki yüzlerce tanıdıklarının atanmasına vesile olacaklardır. Ancak, atanamayan binlerce mezun, torpil için siyaset koridorlarına yönlendirilen binlerce gencin vebalini bu iki isim ömür boyunca ödeyemeyecektir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Ağustos 2011 00:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

17 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan kararname gereğince, bundan sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığının kadroları, merkezi memur alım kılavuzunda yer almayacaktır. Bunun yerine bu bakanlık, personel alımı için ilana çıkacak, sonrasında, başvuran kişiler sözlü sınava tabi tutularak alınacaktır. Bu düzenleme hem memur hem de sözleşmeli personel alımını kapsamaktadır.

Yapılan bu değişiklik ile birlikte, personel alımında tam 12 öncesine geri dönülmüş bulunmaktadır.

Bundan sonrası şu şekilde olacaktır: Sözlü sınava kalan adaylar, bu sınavı geçebilmek için bürokrasi ve siyaset makamlarına başvuracaktır. Bir bürokrata ve siyasetçiye ulaşmak da yeterli olmayacak, kişiler Başbakan'a dahi ulaşmaya çalışacaktır. Ve bu ülkenin Bakanları, milletvekilleri, bürokratları bir kişinin atanması için Gümrük ve Ticaret Bakanına ulaşmaya çalışacaktır. Ulaşanlar sözlü sınavdan geçecek, ulaşamayanlar başarısız sayılacaktır.

Manşet sporunda yer aldığı üzere fındıkla uğraşan çiftçi ile büyükbaş besicilikle uğraşan köylünün oğlu veya Konya'daki öğretmenin kızı; bir siyasetçiye veya bürokrata ulaşamadığı için sözlü sınavları geçemeyecektir.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hangi gerekçe olursa olsun, yanlış yapmaktadır. Sözlü sınav ile alınacak personelin çok dürüst, çok namuslu, çok vatanperver olacağı ve dolaysıyla gümrüklerdeki yolsuzluğun biteceği düşünülüyorsa yanılıyorlar. Herşeyden önce, bu personel seçim yöntemiyle, başkasının hakkına tecavüz edilmektedir. Hak yenmektedir. Dolaysıyla buradan yola çıkarak, gümrük yolsuzluğu önlenmez.

Siyaset koridorlarında referans bulmaya yönlendirilen gençler, bu uygulamayı ve bu uygulamayı hayata geçiren Sayın Bakan Hayati Yazıcı ile Müsteşar sayın Ziya Altunyaldız'ı hiçbir zaman unutmayacaktır. 17 Ağustos 1999'ta yapılan DMS sınavı adalet ve hakkaniyet adına bir milat ise, bu tarihin yıldöneminde, 17 Ağustos 2011 yılında yapılan yeni değişiklik de, adaletsizlik ve hakkaniyetsizlik adına 2. milat olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber