Gençlerin yüzde 66'sı ekonomik krize karşı hazırlık yapıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2011 19:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Youth Research'ün 18-35 yaş arasındaki gençler üzerinden yapmış olduğu 'Ekonomik Krize Genç Bakış Araştırması' çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Buna göre gençlerin yüzde 66'sı muhtemel bir ekonomik krize karşı hazırlık yapıyor. Gençlerden yüzde 23'ü birikim yaparak, yüzde 77'si de borç altına girmeyerek önlem alıyor.

Esomar kurallarına uygun olarak kalitatif ve kantitatif araştırma metodları kullanarak gençlerin tavır ile davranış biçimlerini, algılarını mercek altına alan anketi cevaplayanların yüzde 34'ü krize karşı hazırlık yapmadığını ifade ediyor. Bunların yüzde 16'sı "Kriz gelecek mi ki hazırlık yapayım?" diye sorarken, yüzde 22'si işine güvendiğini, yüzde 63'ü de ailesine ve kendine güvendiğini kaydediyor.

Gençlerin yüzde 37'si Türkiye'nin devamlı bir ekonomik kriz içinde bulunduğuna kanaat getiriyor. Yüzde 29'u ise krize ramak kaldığına işaret ediyor. Ankete katılanların yüzde 27'si Türkiye'yi vurabilecek muhtemel bir mali depremin sebebi olarak dışa bağımlı ekonomiyi görüyor. İkinci sırada yüzde 18'lik bir oranla diğer ülkelerdeki krizler yer alıyor. Ayrıca gençlerin yüzde 55,2'si, bir kriz durumunda en çok orta sınıfın, yüzde 37'si ise en çok yoksulların etkileneceğini dile getiriyor.

Araştırmada gençlerin yüzde 55'i muhtemel bir ekonomik krizin Türkiye'yi çok kötü etkileyeceğini vurgularken, yüzde 29'u 'hafif etkiler', yüzde 10'u ise "Teğet geçer." diyor.

Gençler muhtemel bir ekonomik krizde ilk olarak harcamalarını kısacağını belirtiyor. Verecekleri ilk tepkinin ne olacağı sorulan gençlerin yüzde 38'i "Harcamalarımı en aza indiririm.", yüzde 26'sı "Harcamalarımı ertelerim." ve yüzde 15'i de "Yalnızca lüks harcamalarımı kısarım." cevabını veriyor.

Kriz durumunda gençlerin vazgeçecekleri/ kısacakları kalemlerin ilk sırasında yüzde 25'lik bir oranla seyahat - tatil harcamaları geliyor. Listenin ikinci sırasında yüzde 21'lik bir oranla dışarıda yeme - içme harcamaları, üçüncü sırada ise yüzde 18'lik bir oranla gezme-tozma harcamaları yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber