Sigortalılık başlangıç tarihinin, memur emekliliğini etkisi yok

2009 yılından bu yana memur emekliliğine dair sorulara cevap vermekteyiz. Bu süre zarfında cevap verdiğimiz sorulara http://sorucevap.memurlar.net adresinden ulaşablirsiniz. Ancak, daha önce sigortalı olarak çalışmış olup da sonradan memuriyete girmiş olan ziyaretçilerimiz, sık sık, sigortalılık sürelerinin, özellikle de hiç prim ödenmemiş olmasına rağmen sigortalılık başlangıç tarihinin, memur emekliliğine bir etkisi olup olmadığını sormaktadır. Bu konuya dair açıklama için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Aralık 2011 03:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet memurlarının emekliliğinde 2 önemli tarih olduğunu belirtmiştik. Bunlardan birisi 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı yeni sosyal güvenlik kanunudur. Diğer ise 1999 yılıdır.

Daha önce hiç sigortalılığı bulunmayan ve ilk kez 8.9.1999 tarihinden sonra memur olan kişi için; 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununun 39 uncu maddesine göre işlem yapılmaktadır. Buna göre, kadın ve erkek devlet memurlarının her ikisi için de 25 hizmet yılını tamamlamaları, ancak kadınların 58; erkeklerinde 60 yaşını doldurmaları gerekmektedir.

1999 yılı öncesinde hizmeti olanlar için ise, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa eklenmiş bulunan Geçici 205. madde hükmüleri uygulanmaktadır. Bu halde ise, 15.6.2002 tarihine kadar olan toplam hizmet süresine bakılmaktadır. Kadın ise 20, erkek ise 25 hizmet yılını tamamlanması gerekmektedir. 15.6.2002 tarihindeki hizmet süresi toplamına göre, kişinin emekli olması için ne kadarlık bir süre kaldığına ve bu sürenin tablodaki karşılığı olan yaş grubuna bakılmaktadır. Böylece yaş tespiti yapılmaktadır.

2002 tarihindeki toplam hizmet süresine, sigortalılık başlangıcının bir etkisi veya faydası bulunmamaktadır. Sadece prim ödemek suretiyle çalışılan sigortalı çalışma bu tarihteki toplam hizmet süresine eklenmektedir. Eğer hizmet süresi fazla ise yaş öne çekilebilmektedir. Ancak sadece sigortalılık girişi var ama prim yok ise, hiç bir etkisi bulunmamaktadır.

ÖRNEK: 1979 sigorta başlangıcı bulunun kişi, 1989 tarihine kadar geçen süresinde 5 yıl 11 ay sigortalı olarak çalışmıştır. Bu kişinin yaş tespitinde dikkate alınacak süresinde 1979 sigorta başlangıcının bir etkisi olmayacak, 5 yıl 11 ay sigortalı çalışma süresi 15.6.2002 tarihindeki toplam hizmetine ilave edilecek, 20 veya 25 yılını tamamlamak için kalan süresi ne ise ortaya çıkacak, bu surette emeklilik yaşı bulunacaktır.

SİGORTALILIK BAŞLANGICININ YAŞ TESPİTİNDE ETKİSİ

Sigortalılık başlangıç tarihinin yukarıda sözünü ettiğimiz gibi, devlet memurlarının emeklilik hak ediş yaşının tespitine etkisi bulunmamaktadır. Ancak kişi devlet memuru olarak değil de sigortalı olarak emekli olmak istediğinde sigortalılık başlangıcı sigortalı yaşlılık aylığını alabilmek için aranılan yaşın öne çekilmesini sağlayan avantajlı bir husus olacaktır.

NOT: Devlet memurlarının hizmet ve emeklilik yaşlarını tespit edilebilmesi için; sigortalı olarak çalışılan tarihlerin bilinmesi önemli olup, ayrıcı ne kadar prim ödendiğinin belirtilmesi de gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber