Harp okullarından ayrılan öğrencilerin mobbing iddiası inceleniyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Ocak 2012 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harp okullarından "şiddet ve mobbing" iddiasıyla ayrılan veya güvenlik soruşturması sonucu atılan 25'e yakın eski askeri okul öğrencisinin şikâyetini Meclis Dilekçe Komisyonu mercek altına aldı. Komisyonun isteğiyle eski öğrenciler, psikolojik muayeneden geçirilecek

Harp okullarından "şiddet, mobbing" iddiasıyla ayrılan veya güvenlik soruşturması kapsamında atılan 25'e yakın öğrencinin şikayetini mercek altına alan Meclis Dilekçe Komisyonu, öğrencilerin psikolog muayenesine tabi tutulmasını istedi. 25'e yakın öğrenci, gördükleri şiddet ve etkilerinin tespiti için bu hafta üç ayrı psikologun muayenesinden geçirilecek. Meclis Dilekçe Komisyonu bünyesinde, askeri kurumlarla ilgili şikayetleri incelemek üzere kurulan ve şikayetçi öğrencilerle avukatlarını ve ailelerini dinleyen alt komisyon, bu kez uzman görüşüne başvuracak. Alt komisyon, şikayetçi öğrencilerin psikolojik muayeneden geçirilmesi kararı aldı. Bu çerçevede, Polis Akademisi, Ankara Tıp ve Sağlık Bakanlığı'ndan 3 psikologla görüşülerek 25'e yakın öğrencinin muayene edilmesi planlandı. Psikologlar muayene sonrası hazırlayacakları raporu komisyona sunacaklar.

"ÖDEDİKLERİ TAZMİNAT YÜKSEK"

Alt komisyon bu durumdaki öğrencilerin okuldan ayrıldıktan sonra ödemek zorunda oldukları tazminatlarla ilgili de incelemelerde bulundu. Avrupa ve batı ülkelerinde bu konumdaki öğrencilerin ödemek zorunda oldukları tazminatlar konusunda kapsamlı araştırmalar yapan alt Komisyon, Türkiye'de ödenen tazminat miktarını yüksek buldu. Komisyon tazminatlarla ilgili de mevzuatta değişiklik istemeye hazırlanıyor.

'HAKLI GÖRMEYE BAŞLADIK'

Çalışmaları hakkında bilgi veren alt komisyon başkanı AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın, psikologlarca öğrencilerle yapılacak görüşmelerde, mobbing gördüklerini iddia eden öğrencilerin psikolojik yapısı ve geçirdikleri travmanın inceleneceğini söyledi. Öğrencilerin özlük dosyalarını da incelediklerini belirten Aydın, "Özlük dosyalarıyla ilgili şöyle çelişki oluştu: Bakıyoruz, gönderilen öğrencilerin dersleri çok iyi. Öğretmenlerin kanaatleri çok iyi. Ama ne oldu da bir yılda, altı ayda, iki ayda bırakmak zorunda kaldılar veya bıraktırıldılar. Bunların üzerinde çalışıyoruz. Öğrencilerin iddialarını haklı görmeye başladık. Özlük dosyaları geldikten sonra subjektif değerlendirmeler olduğunu gördük" diye konuştu.

'SEVGİLİLERİ SORULMUŞ"

Aydın, güvenlik soruşturmalarıyla ilgili öğrencilerin özlük dosyalarına ilginç notlar düşüldüğünü de belirterek şu bilgileri verdi: "Güvenlik soruşturmaları subjektif. Ailelerine göre, oturduğu semtlere göre değerlendirmeler yapılmış. Ailenizden bir yakınınız her şey olabilir. Hırsız arsız olabilir sizi etkilememeli. 'Anne modern giyinmiş' diyor mesela. Size göre modern bir anne ama tarifi kişiye göre değişir. Görevli soru sormadan değerlendirme yapmış, 'anne modern bir yapıya sahiptir', 'Başı açıktır' gibi mesela. Sevgilisi olup olmadığı bile sorulmuş. Önümüzdeki günlerde geniş rapor hazırlayacağız."

SUBAY OLACAKLARDI, MAĞDUR OLDULAR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Ayrılan ve Atılan Öğrenciler Platformu adı altında birleşen ve sayıları 2 bin 100'ü bulan eski askeri öğrenciler kaybettikleri haklarının iadesini istiyorlar. Harp okullarının intibak kamplarında, belli bir gruba farklı eğitimler yaptırıldığını, hakarete uğrayarak aşağılandıklarını iddia eden eski askeri öğrenciler okullarıyla ilişkileri kesildikten sonra haksız yere 50 bin liraya yaklaşan tazminat ödemek zorunda kaldıklarını, ailelerinin bu borcu ödeyebilecek durumda olmadığını söylüyor. Mağdurlar, 'Cumhurbaşkanına Sorun' uygulamasıyla sorunlarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de ilettiler. Köşk'e gönderilen sorunlar arasında 120 binden fazla oy alıp ilk 5'e giren mağdurlar, Cumhurbaşkanı'yla yüz yüze de görüşmeye hazırlanıyor. Mağdurların iddiaları ise şöyle:

Murat Samet Küçük: Atış alanına arkadaşlarım yürüyerek giderken ben sürünerek gidiyordum. Bir defasında günlerce uyutulmadım ve yat kalklarda kendi kusmuğumu yuttum. Kustuğumuz zaman dayanıksız olduğumuzu söylüyorlardı. Gündüzleri yüzme eğitimi bittikten sonra şortlarımızla yat kalk yaptırılıp süründürülüyorduk. Sonrasında kamuflajlarımızı giydirilip eğitimlere devam ediyorduk. Çarşafım lekeli olduğu, cansız tekmil verdiğim, kravatımı uygunsuz bağladığım, pantolonumun ütüsüz olduğu gibi iddialarla defalarca oda hapsine çarptırıldım. Duyduğum küfürler, yediğim hakaretlerle kaldım. Elimde kalan tek şey yüklü miktarda gelen tazminatın borç dökümü ve birkaç fotoğraf.

Tuğrul Yıldırım: Harp Okulu'nda ellerim arkadan kelepçelenerek ve başıma çuval geçirilerek saatlerce dövüldüm. Askeri okullardaki bu ayrımcılığın giderilebilmesi ve şok mangalarının kaldırılabilmesi için, haksızlıkların ve usulsüzlüklerin sivil yargıya açılmasını istiyoruz. Askeri öğrenci olarak bütün askeri eğitimleri gördük ve şimdi er olarak tekrar askerlik yapmamız isteniyor. Bu ayrımın giderilmesini ve askeri liseler, harp okulları, GATA ve astsubay okullarında geçirilen günlerin askerlikten sayılmasını talep ediyoruz.

Ali Tekin Koyucan: Ben askeri lise kökenli bir Harbiyeliydim. İntibak kamplarında herkesten birkaç kat ağır eğitimlere maruz kaldık. Okulda da durum değişmedi. Gece sözde eğitimlerde yatıp sürünürken kamuflajım yırtıldı ertesi günün sabahı niye kamufulajın yırtık diye savunmam alındı. Ertesi gün içtimada bölüğün etrafında 5 tur süründürülüp şınav vaziyetinde bekletildim. Şimdi Yıldız Üniversitesi'nde okuyorum ve gündüzleri bir kafede çalışıyorum.

Nezih Burak: Kara Harp Okulu'nda haftalarca son sınıf öğrencileri tarafından şiddete maruz bırakıldım. Her sabah saat 6'da beş bin metre koşu için uyandırıldım. Öğle vakti tam teçhizatlı olarak avcı boy çukuru denilen insan boyundaki çukuru, tahkimat adı verilen küçük kürekle kazmamı istediler. Aynı çukurun içinde tuvalet yapma eğitimi verdiler. Tazminat sonucu babamla bağım kalmadı. Annemle babamın boşanmasına sebep oldum. Hacettepe Üniversitesi'ni bitirmek üzereyim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber